Komputery, RTV, AGD, Komorki - MPEG-4 w telewizorze czyli co nas czeka za rok ?
lexus - 22-05-2012, 12:49
Pieraś napisał/a: | Panowie o czym My tu rozmawiamy ... co za różnica dla większości ludzi, czy video BR jest 2, czy 3 Mbps. Zawsze wśród nas znajdzie się ktoś kto będzie narzekał, bo 1 pixel sie pogorszył. | I o to chodzi każdy ma rozum i niech nim się kieruje ,Ja swoje lata mam i reklamy tego czy innego sprzedawcy mnie nie ruszają szczególnie jeśli mijają się z prawdą
jaca71 - 22-05-2012, 19:41
lexus napisał/a: | Kanały newsowe to flagowe kanały nadawcy każdego | A co to zmienia w kwestii bitrate? Co da 5, 10, 20mbit/s? Zmieni coś? lexus napisał/a: | jeżeli kabla było 15 m to działało ale jak nie padał deszcz |
Padał deszcz, padał śnieg, a N-ka wciąż nie chciała przestać działać
lexus napisał/a: | nie ma żadnego MR bezprzewodowego |
Jeśli działa przez kabel to zadziała po wifi
krzychu napisał/a: | Jack - Zrobienie mostku czy AP clienta to taki średniawy pomysł. |
W środku miasta gdzie łapiesz kilkanaście lub kilkadziesiąt sieci domowych nie bardzo, ale piszemy o willi za kilka lub kilkanaście baniek. Czyż nie? A czy taka willa jest w centrum miasta?
lexus napisał/a: | ale N-ka to porażka i tyle. |
Jeśli Cie urazili, lub kopnęli w tyłek, lub się wypięli lub ... (wstaw co się stało) to tak pisz ale pisanie, że te same kanały w MUX'ach chodza lepiej niż kanały HD na N-ce mija się z prawdą.
lexus napisał/a: | proszę N-kowski N premium7,52 bitrate,canal+ film 8,94. |
Nie wypowiem się, bo nie mam obecnie bezpośredniego porównania. Porównywałem gdy były jeszcze N-film HD 1 i 2.
lexus napisał/a: | nie będę pisał o tvn-nie i nie chodzi o jakieś służby czy coś to nie moja bajka,tylko o technikę .Jak polsat np.wypożyczał im wozy transmisyjne żeby mogli nakręcić HD |
Z tego co pamiętam to pierwszy wóz HD miał Canal+ ale mogę się mylić tylko co to zmienia?
lexus napisał/a: | nie lubię tylko jak ktoś się naczyta głupot w internecie i próbuje udawadniać swoje racje dyskredytując innych bez żadnych podstaw |
Dlaczego twierdzisz, że naczytałem się głupot w internecie? Podstawą dyskusji powinien być szacunek dla interlokutora.
krzychu napisał/a: | Nie wiem jak większość, ale myślę że Jack rozpoznaję różnicę między 2,1Mbps a 2,2Mbps. |
W locie mogę podać bitrate do 3 miejsca po przecinku (w mbit/s)
A tak poważnie to ja jestem jeszcze analogowy i cyfrowe mi się nie podoba to raz. Dwa to mam porównanie między MUX'ami i N-ką i wydaje mi się że mogę z pełną świadomością wypowiadać się w tym temacie.
lexus - 22-05-2012, 22:25
Dla ciebie nie ma żadnego problemu ,kabel eternetowy czy wifi ,bitrate taki czy taki ,nie ma problemu porażający jest twój optymizm .Ciekawe co gadał bys kliientom N nie ma kabelka póścimy wifi ,mostek srostek ,itp poprostu ręce opadają .N -ka nie ma nic do mnie ani ja do niej ,przecież nią handluje naprawiam ,zakładam,itp nie docierają do ciebie żadne argumenty.To już nie chodzi o te wiile za kilka baniek w CENTRUM miasta warszawy Chodzi o fakt że trza ten Kabel kłaść ZEBY działało bo tak to sobie wymyślili.nie wiem czy wiesz że u nas w w-wie działa tvn hd z naziemnej i jest super,Co do jakości .tak niektóre kanały dvb-t działają lepiej niż N a nawet polsat a nawet c+
jaca71 - 22-05-2012, 22:36
lexus napisał/a: | .N -ka nie ma nic do mnie ani ja do niej ,przecież nią handluje naprawiam ,zakładam,itp |
ok, to kończy dyskusję
krzychu - 23-05-2012, 07:23
jaca71 napisał/a: | ok, to kończy dyskusję |
A tam masz jakaś awersję to sprzedawcy. Jak Ci sprzedawca mówi, że sprzedaję 100 sprzętu x i 100 sprzętu y. A zwroty (problemy) kształtują się w np. 2 zwroty x i 15 zwrotów y to ma chyba większą próbkę niż Ty Jack z forów i swojego użytkowania. A to, że Ty potrafisz podłączyć router i potem np. go zrekonfigurować to nie znaczy, że klient potrafi. A zakładając 100 klientom AP w trybie bridga/AP client (oczywiście tracisz czas bo każdy ma innej firmy router jakieś problemy przy instalacji) to jestem przekonany, że do połowy wrócisz w ciągu roku bo coś nie będzie działo. Mam małą siec taką Wi-Fi i średnio raz w miesiącu któryś AP straci ustawienia, spali się zasilacz, inne mocne sieci zmienią kanał i pada łączność itd itp.... To nie jest rozwiązanie jeśli masz to komuś robić.
lexus - 23-05-2012, 12:21
kończąc temat N kilka uwagi o "najlepszym dekoderze na rynku".Brak własnej listy kanałów tylko z góry ułożona przez n-czyli tvp1 na nr 10 a dwójka na 11!.Nie ma możliwości wyszukania ręcznego żadnej częstotliwości .np,Nie ma teraz(Zlikwidowali) CNN ale jest niekodowany z astry ale sie nie da wyszukać .Brak wyjscia przez euro np dla modulatora aby oglądać to samo w drugim tv (Jeżeli odbieramy w dekoderze po HDMI).Przełączanie rozdzielczości nie z pilota tylko ręcznie na panelu przednim dekodera.Brak możliwości podłączenia DVB-T bez specjalnego stika oczywiście za doatkową opłatą To jest cała ich N potęga TURBO dekodera.Oczywiście inne platwormy też mają za uszami ale piszemy o najlepszej platformie N
elektryk - 23-05-2012, 12:58
lexus napisał/a: | kończąc temat N kilka uwagi o "najlepszym dekoderze na rynku".Brak własnej listy kanałów tylko z góry ułożona przez n-czyli tvp1 na nr 10 a dwójka na 11! | To jest standard w tunerach od operatorów, przykładowo tak samo ma/miał Tuner Mini Polsatu. Jak dla mnie bzdura, wkurza mnie to że tuner ma 200 kanałów a na połowie z nich mam "brak dostępu", ale z drugiej strony dla niekumatych użytkowników prościej jest ustawić listę na stałe niż żeby dzwonili z pytaniami gdzie jest kanał X w moim tunerze.
lexus napisał/a: | Brak wyjscia przez euro np dla modulatora aby oglądać to samo w drugim tv (Jeżeli odbieramy w dekoderze po HDMI). | Tego nie potrafią nawet dekodery open-source, wynika z budowy układów generujących obraz wideo, albo mają "wolne" taktowanie do generacji sygnałów o niskiej rozdzielczości, albo "szybkie" do HDMI.
lexus napisał/a: | Przełączanie rozdzielczości nie z pilota tylko ręcznie na panelu przednim dekodera. | A na co to komu? Ja bym był nawet zły jeśli przypadkiem bym w pilocie nacisnął i zobaczył czarny obraz, to że dostępne wyłącznie z panelu to akurat ma sens.
lexus napisał/a: | Brak możliwości podłączenia DVB-T bez specjalnego stika oczywiście za doatkową opłatą | Moja opinia jest taka, że na co komu DVB-T w tunerze satelitarnym? Jak ktoś chce mieć taki wodotrysk, to niech kupi określony model sticka, tuner to nie windows żeby sobie drivery instalować samemu do każdego typu sticka. Podobnie postępuję samsung, telewizory z obsługą WiFi wymagają określonego sticka. Jakieś 2 lata temu ktoś wyczaił jaki ma być chipset i nie trzeba kupować oryginału.
Co do dyskusji wifi czy nie wifi, to mój głos jest za miedzianymi kablami i jakbym miał nawet willę na środku pustyni to by wybrał kabel. Zawsze kabel gwarantuje połączenie, nie ma problemu z padami sieci, strefami bez zasięgu, obniżaniem transferu przez powolne urządzenie na granicy zasięgu, a do tego byle kabel kategorii 5 (przy prędkości 100Mbps) gwarantuje przepustowość o jakiej wifi nawet w standardzie 450Mbps może sobie pomarzyć. Gigabitowy ethernet po tych samych kabelkach to już wypas.
Pieraś - 23-05-2012, 13:00
elektryk napisał/a: | lexus napisał/a:
Brak wyjscia przez euro np dla modulatora aby oglądać to samo w drugim tv (Jeżeli odbieramy w dekoderze po HDMI).
Tego nie potrafią nawet dekodery open-source, wynika z budowy układów generujących obraz wideo, albo mają "wolne" taktowanie do generacji sygnałów o niskiej rozdzielczości, albo "szybkie" do HDMI. |
Lexus ... tzn, że co chcesz wystawiac cyfrowo TS'a na wyjscie boxa (pass-through)?
krzychu - 23-05-2012, 13:12
elektryk napisał/a: | a do tego byle kabel kategorii 5 (przy prędkości 100Mbps) gwarantuje przepustowość o jakiej wifi nawet w standardzie 450Mbps może sobie pomarzyć. |
A mylisz się. Zapraszam jak nie wierzysz do mnie na prezentację.
elektryk - 23-05-2012, 13:43
krzychu napisał/a: | elektryk napisał/a: | a do tego byle kabel kategorii 5 (przy prędkości 100Mbps) gwarantuje przepustowość o jakiej wifi nawet w standardzie 450Mbps może sobie pomarzyć. | A mylisz się. Zapraszam jak nie wierzysz do mnie na prezentację. | Napisz coś więcej, szukam sprzętu do domu, który wyciągnie realnie chociaż 50Mbps transferu po radiu. Topowe radia w testach w tym samym pomieszczeniu wyciągają do 70Mbps.
krzychu - 23-05-2012, 13:54
D-Link DIR-865 (dual band pełne 3x3)
Karta w laptopie Intel 4965 (ta jest 3x2) ale może być każda lepsza z 3x3 czyli 5300 lub 6300 (nie może być 5100 i 6100 te są 2x2).
Ja mam ustawione kanały 40Mhz (te podwójne) na 5GHz (w 2,4Ghz tez chodzi, ale oczywiście nie może być zakłóceń od innych sieci i urządzeń, w 5GHz przeważnie jest czysto) i mam stabilne 120-140Mbps. Oczywiście mówimy o jednym urządzeniu na Wi-Fi, a kopiujemy coś z/do urządzenia na kablu Gigaethernet. Zresztą on ma dual band więc możesz jedno urządzenie wpiąć na 2,4 a drugie ma 5GHz i tez powinno lecieć ponad 100Mbps (nie sprawdzałem bo mam jednego lapka z tą kartą z porządną kartą). Ja mam tak zrobione, że na 5GHz jest mój laptop (musze mieć szybki dostęp do dysku sieciowego), a resztę urządzeń mam wpiętych na 2,4Ghz. Przez jedną ścianę działową żelbetową (mniej więcej przez nią a nie po skosie) nie zwalnia.
lexus - 23-05-2012, 16:25
Pieraś napisał/a: | Lexus ... tzn, że co chcesz wystawiac cyfrowo TS'a na wyjscie boxa (pass-through)? | Nie, pisałem o analogowym modulatorze .każdy dekoder cyfry czy polsatu to potrafi.[quote="elektryk"]Tego nie potrafią nawet dekodery open-source, wynika z budowy układów generujących obraz wideo, albo mają "wolne" taktowanie do generacji sygnałów o niskiej rozdzielczości, albo "szybkie" do HDMI.do elektryk ,miałeś niefart wziąść najgorszy tuner na rynku
Mylisz się każdy to potrafi mówię o wyjściu analogowym z eurozłącza .W prawie każdym dekod polsatu możesz zrobić swoj listę ,najlepszy z nich to samsung hd,echostar hd,sagemcom hd,hd 5000,gorzej z Cyfrą +,ale też coś by się znalazło np;Strong.Potrzebny potrzebny czasami z dvbt- masz lepszy obraz niż satki a poza tym w razie złej pogody czy awarii jak znalazł,Od 1 06,12 z naziemnej będzie tvp1 i tvp2 w HD Poza tym do niedawna nikt nie miał POlsatu w satelitach i to było potrzebne.co do przełanczania na panelu to żeby oglądać poeuro złączu musisz podejść i w pewnej sekwencji naciskać guziki na panelu przednim powrót do hd tak samo ,W innych dek pozalączeniu tv automat wybiera eurozłącze potem możesz wybrać w tv zródlo HDMI albo zostać na sd ,ale to nie jest najważniesze ,po prostu nie masz sygnału na wyjsci euro i już
jaca71 - 23-05-2012, 16:31
lexus napisał/a: | Przełączanie rozdzielczości nie z pilota tylko ręcznie na panelu przednim dekodera. |
kiedy ostatni miałeś do czynienia z N-boksem? Bo ta opcja jest co najmniej od 2 lat
[ Dodano: 23-05-2012, 16:32 ]
lexus napisał/a: | Brak własnej listy kanałów tylko z góry ułożona przez n-czyli tvp1 na nr 10 a dwójka na 11!. |
To jest polityka operatora nie problem odbiornika
lexus - 23-05-2012, 16:41
jaca71 napisał/a: |
To jest polityka operatora nie problem odbiornika | no właśnie nie to czysta technika,ale nie problem może jak by pomysleli to i by zrobili łate w nowym oprogramowaniu,ostatnio trochę zmienili oprogr.ale poprawy nie widać jaca71 napisał/a: | kiedy ostatni miałeś do czynienia z N-boksem? Bo ta opcja jest co najmniej od 2 lat
| wczoraj
krzychu - 23-05-2012, 16:46
elektryk napisał/a: | A na co to komu? Ja bym był nawet zły jeśli przypadkiem bym w pilocie nacisnął i zobaczył czarny obraz, to że dostępne wyłącznie z panelu to akurat ma sens.
|
Jak miałeś nagrywarkę DVD z dyskiem twardym i białasa od N to miałeś podwójny problem. Mam tłumaczyć jaki?
|
|
|