[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Światła dzienne
KamilR10 - 16-07-2011, 12:18
Tomii napisał/a: | myślę że ok, tylko znajdź takie z homologacją, Hella ma model LEDDAYFLEX z możliwością kształtowania tylko nie wiem czy tam wejdą pod szkło i są dosyć drogie. |
No wlasnie nigdzie nie moge znalezc takich z mozliwoscia ksztaltowania. Hella Leddayflex sie tam nie zmieszcza.
Tomii napisał/a: | Osobiście wolałbym zamontować okrągłe w miejsce halogenów. |
Musialbym zobaczyc u kogos jak to wyglada Akurat tak sie sklada ze mam przerobione przeciwmglowe na swiatla do jazdy dziennej, ale zarowki sa standardowe.
sato - 20-07-2011, 20:55
Panie/Panowie, montuję właśnie coś takiego ... http://allegro.pl/osram-s...1708307996.html . Pytanie w związku z tym... jak/gdzie najlepiej wpiąć się w "plus po stacyjce" ? który kabel od stacyjki mam spacyfikować? logika podpowiada, że również zasilanie gniazda zapalniczki by pasowało (chyba włącza się po przekręceniu zapłonu...). Na marginesie...chyba wszystko zgodnie z przepisami będzie jeśli dzienne będą u mnie świeciły tylko "same" ?
Anonymous - 24-07-2011, 22:20
Tak. Będzie to zgodne z przepisami.
Nie prościej pod skrzynkę bezpieczników "ZA" bezpiecznikiem? (Ja tak mam)
Co do podłączenia, plus napięcia podłączasz na prąd po stacyjce.
Plus sterujący (najlepiej) podłączyć pod dowolny reflektor pod zasilanie żarówki świateł pozycyjnych.
Minus do masy.
Takie podłączenie gwarantuje 100% zgodność z przepisami. Światła do jazdy dziennej mają świecić samodzielnie lub wraz ze światłami postojowymi, jednak nie ma obowiązku używania świateł pozycyjnych tylnych lub przednich.
Trochę pocytuję:
Świateł dziennych można używać zamiast obowiązkowych świateł mijania w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, od świtu do zmierzchu. Na kloszu lampy musi widnieć oznaczenie RL.
Światła dzienne muszą być zainstalowane:
Symetrycznie względem osi pojazdu
Na równej wysokości
Odległość od ziemi do dolnej krawędzi lampy minimalnie 25 cm, od ziemi do górnej krawędzi maksymalnie 150 cm
Odległość między lampami mierzona od wewnętrznej krawędzi musi wynosić minimum 60 cm, chyba że szerokość pojazdu jest mniejsza niż 130 cm - wtedy odległość minimalna wynosi 40 cm
Lampy nie mogą wystawać poza boczny obrys pojazdu lub być zamontowane dalej niż 40 cm od niego
Lampy włączają się automatycznie po ustawieniu urządzenia zapłonowego w pozycji umożliwiającej uruchomienie silnika
W przypadku włączenia świateł mijania światła dzienne mają zostać samoczynnie wyłączone. Dodatkowo, w samochodach rejestrowanych po raz pierwszy po 31 grudnia 2009 roku, światła pozycyjne tylne, światła obrysowe przednie, boczne i tylne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie mogą włączać się razem ze światłami dziennymi. W pojazdach rejestrowanych do 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się zainstalowanie świateł do jazdy dziennej w taki sposób, że włącza się również oświetlenie pozycyjne oraz tablicy rejestracyjnej.
Przepis ECE-R87 (wyciąg)
Intensywność światła reflektora do jazdy dziennej od 400 do 1200 kandeli.
Minimalna powierzchnia świetlna każdej lampy 20 cm²
Automatyczne włączanie świateł dziennych równocześnie z rozruchem pojazdu.
Włączanie i wyłączenie świateł dziennych bez użycia dodatkowych narzędzi.
Automatyczne wyłączenie świateł dziennych przy włączeniu świateł mijania lub przeciwmgłowych (jednakże nie przy krótkotrwałym włączeniu świateł drogowych).
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 4 maja 2009 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia Dz. U. z 2009 r. Nr 75, poz. 639
sato - 30-07-2011, 12:54
... i oto efekt końcowy...
- automatyczne załączanie po włączeniu zapłonu
- wyłącznik manualny do całkowitego odcięcia zasilania (zasilanie pociągnięte z gniazda zapalniczki)
- straaaasznie mozolne docinanie plastików osłonowych halogenów, celem zamontowania ustrojstwa...efekt całkiem przyzwoity
m6riano - 30-07-2011, 16:38
Masz 25 cm od ziemi?
sato - 30-07-2011, 17:56
... he he ... lekcja odrobiona! wszystko zgodnie z przepisami ... jest 27-28 cm ;D
m6riano - 30-07-2011, 17:58
No to gitarra...efekt zacny..;-)
marcin.j86 - 19-08-2011, 19:04
Troszkę ucieknę od tematu ale mam problem ze światłami pozycyjnymi, a chodzi o to że wcale ich nie mam:/ co może byc przyczyną sprawdzałem bezpieczniki są dobre. W tej pokrywie są tez takie czarne kopólki (Denso) nie wiem jak to sie fachowo nazywa,ale jest także oznaczone jako światło. Czy to może byc to ? Żarówki są dobre poniewaz sprawdzałem
SPIDER-ek - 22-08-2011, 09:35
marcin.j86 napisał/a: | W tej pokrywie są tez takie czarne kopólki (Denso) nie wiem jak to sie fachowo nazywa,ale jest także oznaczone jako światło. |
przekaźnik to się nazywa
marcin.j86 - 22-08-2011, 11:29
Czy to może byc przekaznik ze nie mam postojówek ?
SPIDER-ek - 22-08-2011, 11:51
Jeżeli przekaźnik jest uszkodzony to może to być przyczyna.
Najlepiej jakbyś dorwał kogoś na spocie i podmienilibyście przekaźnik, to od razu byś wiedział, czy przekaźnik czy nie.
Pieraś - 22-08-2011, 11:55
sam myslalem o czyms takim ale kurcze jakos nie widzi mi sie to na zderzaku tak blisko halogenow. niestety nie ma miejsca by spelnic wymogi przepisow i estetyczne :/
m6riano - 22-08-2011, 11:56
marcin.j86 napisał/a: | Czy to może byc przekaznik ze nie mam postojówek ? |
poszukaj oznaczenia i poszukaj na allegro:
http://allegro.pl/listing...41b45ce82fe39d8
[ Dodano: 22-08-2011, 11:57 ]
albo zapytaj PabloGal'a:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=66364
to ci może sprzeda po taniości..;-)
mario mario - 11-02-2012, 20:09
Ja dzienne ledy usytuowałem przy przeciwmgłowych, ale chciałem podpiąć pod skrzynkę bezpieczników w komorze silnikowej, widzę, ze będę musiał przewody poprowadzić do skrzynki bezpiecznikowej w środku i skierować na plus sterownika klimy. Tylko klima załącza się po przekręceniu kluczyka w pozycję ON a przy uruchamianiu silnika wyłącza się na czas rozruchu. Zapalniczka chyba działa już na II stopniu jak radio, tak mi się wydaje, a wtedy gdy na postoju będę chciał posłuchać radia to światła dzienne też mi będą się świeciły. Klima tylko na ON działa. Jak się mylę to proszę o podpowiedź. Wszystko mam zamontowane i czeka na podłączenie.
plecho1 - 11-02-2012, 20:37
W komplecie ze światłami nie było modułu zapalającego światła po wykryciu ładowania?
To najlepsza opcja, światła zapalają się po odpaleniu auta.
|
|
|