[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Opony....... czyli wszystko o oponach
misjonarz. - 04-11-2009, 10:28
cytat ze strony bodajże bf goodrich:
" wybór odpowiedniej architektury pozwala maksymalizować rozłożenie obciążenia na oponę oraz ciśnienia w strefie kontaktu z podłożem
# kształt obszaru kontaktu opony z podłożem jest również bardzo ważny: dłuższy i węższy jest lepszy do poruszania się po niestabilnym podłożu. Dlatego też opony Baja T/A Sand są raczej wąskie z wysokimi bokami (w przeciwieństwie do sportowych opon na asfalt, które są szerokie z niskimi bokami) "
na tej stronie jest opona rajdowa zimowa http://www.oponyrajdowe.p...w1-uzywane.html rozmiar to 135/80 16. jeżeli szerokie opony były by lepsze to jeżdzili by w rajdach na 215 co najmniej
[ Dodano: 04-11-2009, 10:41 ]
akbi napisał/a: | my rozmawiamy o jeździe po sniegu z prędkościami ...śniegowymi, a więc pewnie nie przekraczając 50 km/h | akurat prędkość tu nie ma znaczenia liczy sie przyczepność. podam jako przykład przełęcz salmopol w Szczyrku gdzie nie da się jechać szybko a trzymanie boczne ma bardzo duże znaczenie. kto jechał tamtędy w zimie ten wie
akbi napisał/a: | natomiast dużym plusem jest większa plastyczność opony, która dostosowuje się znacznie lepiej do luźnego podłoża
| jak pisałem wyżej łatwiej jest jechać wąską oponą po śniegu który pod wpływem większego ciężaru na cm2 zbija się pod kołem i lamelki bieżnika maja w co się "wgryzać" niż szeroką po luźniejszym podłożu gdzie bieżnik nie ma w co się "wgryźć" i auto szybciej wpada w poślizg
tucci - 04-11-2009, 10:54
akbi napisał/a: | Tak jak pisałem wcześniej, MItsubishi zaleca w Galancie EA ciśnienie 2,2 z przodu i 2,0 z tyłu |
W jakiej oponie (rozmiarze)
A jakie cisnienie jest najbardziej prawidlowe w 215/45/17
A jakie w 195/60/15
misjonarz. - 04-11-2009, 11:09
tucci napisał/a: | A jakie cisnienie jest najbardziej prawidlowe w 215/45/17 | o ile dobrze pamiętam to o kumpli w sportach na słupku było na naklejce 2.3 i 2.1
btw w zimę najważniejsze mimo wszystko są dobre opony zimowe. to o czym piszemy w ostatnich paru postach to są warunki w których większość z nas jednak albo w ogóle nie jeździ lub bardzo rzadko.
ja jednak poruszam sie w takich warunkach i musze robić wszystko żeby było bezpiecznie.
Kiedyś bardzo zaskoczył mnie kierownik pajero. jechałem za nim od Węgierskiej Górki (droga Żywiec-Zwardoń) przez Rajczę, trasa około 25 km. no i jadąc za nim słyszałem jakiś chrobot. Jakie było moje zdziwienie gdy okazało się że jedzie na łańcuchach po czarnym asfalcie na wszystkich 4 kołach. śniegu dużo leżało na polach no i w samym Zwardoniu na ostatnim podjeździe przy granicy również, ale tylko tyle. że też mu się chciało tak kombinować gdy spokojnie bez łańcuchów nawet po tym śniegu by przejechał.
najgorzej właśnie jedzie się za takimi wystraszonymi kierowcami z nizin, lub oczywiście bałwanami którym się wydaje ze są panami ośnieżonych szos
packman13 - 04-11-2009, 11:12
Bardzo ciekawa i zażarta dyskusja ale wciąż nie doczytałem jednoznacznej odpowiedzi albo chociaż najbardziej prawidłowej. A chodzi mi o to że nie jestem pewien czy ciśnienie 2,5 bar będzie odpowiednie w oponie zimowej 195/65/15 dodając że jeżdżę głównie w 5 osób 80% jazdy do pracy drogami asfaltowymi szybkiego ruchu a na Mazowszu w ciągu zimy jest przeciętnie z 10 do 15 dni śniegu a reszta to błoto i deszcz. Dodam że właśnie z tego względu kupiłem opony bardziej szosowe jak śniegowe. A więc biorąc pod uwagę te warunki i nie wybieram się w góry powinienem zmienić ciśnienie żeby było najlepiej czy nie?
Pozdrawiam
akbi - 04-11-2009, 11:19
tucci napisał/a: | W jakiej oponie (rozmiarze) |
w każdej zalecanej przez Mitsubiahi do Galanta EA
misjonarz., daje mnie chyba nie do końca rozumiesz
ja absolutnie się z Tobą zgadzam, że w zimie znacznie lepiej jechać na węższej oponie niż na szerszej ... co przedstawia Twój skrajny przykład z rajdów:
tutaj jestem absolutnie tego samego zdania.
...niemniej jednak w przypadku KAŻDEGO rozmiaru, jeśli dodatkowo zejdziemy trochę z ciśnienia i zrobimy miększą oponę, to jej efektywność będzie jeszcze lepsza na luźnej nawierzchni.
Odwołując się do Twojego przykładu sportowego ... tam panują zupełnie inne warunki ...jest kilkanaście rodzajów opon i nawet tam stosuje się różne sztuczki z ciśnieniem opon ...bez różnicy czy są to rajdy WRC w błocie czy śniegu czy F1 na pięknym asfalcie.
My mamy generalnie dwie opony na cały rok na wszystkie warunki ...do tego stosujemy uniwersalne wartości ciśnień ... bo chyba nie powiesz mi, że w jeździe po mieście masz ...x wartość, a za każdym razem wyjeżdżając z miasta w trasę, czy wyjeżdżając z asfaltu w szuter lub w śnieg zmieniasz ciśnienie
misjonarz. - 04-11-2009, 11:37
packman13 napisał/a: | A chodzi mi o to że nie jestem pewien czy ciśnienie 2,5 bar będzie odpowiednie w oponie zimowej 195/65/15 |
jak napisał Akbi wyżej 2.2 i 2.0 w tym rozmiarze
akbi napisał/a: | jeśli dodatkowo zejdziemy trochę z ciśnienia i zrobimy miększą oponę, to jej efektywność będzie jeszcze lepsza na luźnej nawierzchni. | no i tu się różnimy zdaniem. na luźniej w rym przypadku w/g mnie to nawierzchnie pustynne czy podobne ale nie śnieg czy błoto.
ja twiedze jak wyżej pisałem że "łatwiej jest jechać wąską oponą po śniegu który pod wpływem większego ciężaru na cm2 zbija się pod kołem i lamelki bieżnika maja w co się "wgryzać" niż szeroką po luźniejszym podłożu gdzie bieżnik nie ma w co się "wgryźć" i auto szybciej wpada w poślizg"
Anonymous - 04-11-2009, 12:58
zmiana ciśnienia w oponie na niższe, powoduje że opona bardziej się ugina i "wypełnia" nierówności nawierzchni co skutkuje podwyższeniem przyczepności (bo co cała opona dotknie drogi to nie jej 40%).
Prosto, Łatwo i Łopatologicznie.
Opona z mniejszym ciśnieniem jest bardziej podatna na ugięcia i ew przekaszania. Nie zaleca się pokonywania ostrych i szybkich łuków, bo może to doprowadzić do "zdjęcia" opony z obręczy.
Dodatkowo dodam (aby uniknąć zbędnych dyskusji) że najważniejsze są:
-Jakość opony i mieszanki z jakiej jest zrobiona.
-Jakość i rodzaj jej bieżnika (i nie wiem czy wiecie odwrócenie opony kierunkowej powoduje że lepiej wgryza się w śnieg, ale to też do powolnej jazdy i w ciężkim terenie (dużo śniegu))
-Jej rozmiar (węższa opona lepiej trzyma się drogi (oczywiście nie wolno wylewać dziecka z kąpielą, bo na szerokości 145 to nie damy rady nawet ruszyć)
-ciśnienie powietrza
-temperatura na zewnątrz
etc......
więc myślę ze nie ma co dyskutować nie potrzebnie na temat samego ciśnienia jak czynników jest wiele więcej....
tucci - 04-11-2009, 14:05
akbi napisał/a: | tucci napisał/a:
W jakiej oponie (rozmiarze)
w każdej zalecanej przez Mitsubiahi do Galanta EA |
Czy aby na pewno
Ponizej zdjecie z mojego slupka

Notka na dole mowi o cisnieniu, ktore powinno byc podwyzszone o 0.4ba przy predkosciach wiekszych niz 160km/h, i cisnieniu w tylnych oponach podczas ciagniecia przyczepy do 2.5ba.
Co do 215/45/17 nie mam info, i dziwie sie Abki ze ma byc takie, ktore podajesz
misjonarz. - 04-11-2009, 16:07
tucci napisał/a: | Czy aby na pewno | akbi dobrze napisał że
akbi napisał/a: | w każdej zalecanej przez Mitsubiahi do Galanta EA | . po prostu trzeba dostosować ciśnienie do opon które się ma
tucci napisał/a: | Co do 215/45/17 nie mam info, i dziwie sie Abki ze ma byc takie, ktore podajesz | dla mnie też dziwne. u 2 kumpli w ich SE były właśnie dane dotyczące felgi 17 calowej,a on podawał dane z normalnego gala. dlatego się go pytałem o to.
tucci - 04-11-2009, 16:55
misjonarz napisał/a: | u 2 kumpli w ich SE były właśnie dane dotyczące felgi 17 calowej |
...i jakie to byly dane
wawer82 - 04-11-2009, 17:32
Naklejka z mojego auta:
Czemu ciśnienie opon 195/60/15 różni sie od ciśnienia jakie ma kolega na swojej naklejce???
Ktoś mi może powie ile trzeba pompować opony 205/50/16 ???
Ja pompowałem z przodu 2,3 a z tyłu 2,1 no i po jednym sezonie opony na tylnej osi zdarło mi po bokach. Zauważyłem to jak zdjąłem przy wymianie na zimówki.Wnioskuje że było za małe ciśnienie skoro zdarło je po bokach...
Jeśli chodzi o temat zmniejszania powietrza na zimę to są minione lata kiedy nie było jeszcze zimówek.Opony były twarde i dlatego zmniejszano ciśnienie żeby stawały się miększe i lepiej trzymały się śniegu. Teraz opony zimowe są bardzo miękkie i niedopuszczalne jest żeby zmniejszać w nich ciśnienie bo taka opona pójdzie na śmietnik po jednej zimie...
Maciek - 04-11-2009, 17:36
wawer82 napisał/a: | Wnioskuje że było za małe ciśnienie skoro zdarło je po bokach |
No nie koniecznie może nie za bardzo z geometrią?
wawer82 - 04-11-2009, 17:40
Nie no jak z geometria to opona była by ścięta albo od zewnątrz albo od wewnątrz ale nie z dwóch stron opony jednakowo..???
misjonarz. - 04-11-2009, 18:28
tucci napisał/a: | i jakie to byly dane | jak pisałem wyżej nie pamietam dokładnie ale chyba 2.3 i 2.1
tucci - 04-11-2009, 19:44
wawer82 napisał/a: | Czemu ciśnienie opon 195/60/15 różni sie od ciśnienia jakie ma kolega na swojej naklejce??? |
...cos tu nie teges panie
|
|
|