To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę kupić Lancera! - LANCER - WARSZAWA

clash - 22-07-2009, 09:31

nie rozumiem po co to robić ;)
cns80 - 22-07-2009, 09:58

jaca71 napisał/a:
Co do meganki - dla mnie to jakiś koszmar. Tak samo nie pojmuje zachwytów w kierunku VW Scirocco czy Paska CC. A juz klasycznym przykładem kiczu jest laguna coupe oraz car of the year Insignia. Kto to projektuje i dla kogo?
Kolejnym przykładem utraty stylu jest a wręcz zegos niesmacznego jest mercedes CL i CLS

krzychu napisał/a:
TomTom nie wyciszy radia samochodowego. Ani nie przekaże dźwięku z telefonu do radia samochodowego. Kwestia funkcjonalności i integracji z radiem samochodowym.
mam używany zestaw Motorola za 70 zł z allegro i współpracuje z telefonem Nokia. Wyciszenie muzyki to kwestia podłączenia jednego bądź dwóch kabelków (w zależności od radia). Jakbym jeszcze trochę poszukał na allegro i trochę cierpliwie poczekał to bym kupił za 50-100 zł przystawkę, która przekazuje dźwięk na głośniki samochodu, ale nie potrzebne mi to. Mam nawet wywoływanie głosowe, więc to o czym piszesz to żaden bajer.

[ Dodano: 22-07-2009, 10:05 ]
jaca71 napisał/a:
Ale jaja :) Wygląda że jednak nagle stałem się w 100% legalny
No raczej nie, bo:
Cytat:
45) Dla pojazdów rejestrowanych po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 2009 r. W pojazdach zarejestrowanych do dnia 31 grudnia 2009 r. dopuszcza się następujące wymagania w zakresie połączeń elektrycznych: połączenie elektryczne może być takie, aby nie można było ich włączyć, jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne.
Ty chyba masz przed tą datą, więc musisz zapalać też tylne :twisted:
Owczar - 22-07-2009, 10:34

No dobrze Panowie, a czemu wszystkie Audi z ledowymi świtłami dziennymi (mowa o fabrycznych), światła dzienne palą się bez pozycji? ;>

Poza tym Patryk, te przepisy to straszny bełkot, ale wczytując się w treść można to zrozumieć inaczej.
Kod:
45) Dla pojazdów rejestrowanych po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 2009 r. W pojazdach zarejestrowanych do dnia 31 grudnia 2009 r. dopuszcza się następujące wymagania w zakresie połączeń elektrycznych: połączenie elektryczne [b]MOŻE BYĆ TAKIE[/b], aby nie można było ich włączyć, jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne.

Zwracam uwagę na może być. Podejrzewam, że chodzi o to, aby auta w których światła dzienne włączają się z pozycjami nie musiały trafiać do serwisu na przeróbkę pod nowe przepisy. Jedynie dla aut zarejsetrowanych po 31 grudnia 2009 roku, takie połączenie będzie nie dopuszczalne.

Ogólnie to dobra wiadomość, bo mnie to już irytowało. Tylko nie potrzebnie zakładałem czujnik zmierzchu do podświetlenia zegarów, radia, klimatronika i zegarka :/

Trik - 22-07-2009, 11:18

Owczar dobrze pisze, może ale nie musi. Też tak to rozumiem Tak zwana "furtka prawna". :mrgreen:
Owczar - 22-07-2009, 11:22

Wreszcie jakieś normalne przepisy. Teraz trzeba poszukać jakieś legalne LED dzienne i oszczędzać prąd :D
jaca71 - 22-07-2009, 14:09

cns80 napisał/a:
[ Dodano: 22-07-2009, 10:05 ]
jaca71 napisał/a:
Ale jaja :) Wygląda że jednak nagle stałem się w 100% legalny
No raczej nie, bo:
Cytat:
45) Dla pojazdów rejestrowanych po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 2009 r. W pojazdach zarejestrowanych do dnia 31 grudnia 2009 r. dopuszcza się następujące wymagania w zakresie połączeń elektrycznych: połączenie elektryczne może być takie, aby nie można było ich włączyć, jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne.
Ty chyba masz przed tą datą, więc musisz zapalać też tylne :twisted:

Słowo dopuszcza się jest słowem kluczem. Czyli jeśli ktoś miał dzienne tak zrobione że po ich włączeniu świeciły się światła pozycyjne i tablica nie musi przerabiać. A jeśli miał tak że mu się nie zapalały nie musi (jak ja) włączać dodatkowo postojowych by być w miarę legalny ;) Z tego co pamiętam to Audi z pierwszej połowy 2008 roku miały tak jak ja.

cns80 - 22-07-2009, 14:14

Zobaczymy jak to zostanie uchwalone. Bo może się okazać że dotyczy to tylko aut, które z takim bajerem dostały homologację, a na własne przeróbki już nie. Zobaczymy jak wejdzie w życie.
jaca71 - 22-07-2009, 14:20

cns80 napisał/a:
Zobaczymy jak to zostanie uchwalone. Bo może się okazać że dotyczy to tylko aut, które z takim bajerem dostały homologację, a na własne przeróbki już nie. Zobaczymy jak wejdzie w życie.

Ależ to zostało uchwalone a 20 maja weszło w życie ;) znaczy pojawiło sie w dzienniku ustaw czy jakoś tak.

[ Dodano: 22-07-2009, 14:21 ]
Ale ja nie mam ani przeróbek, ani homologacji - mam tylko samochód dopuszczony do ruchu ;)

cns80 - 22-07-2009, 14:51

Cały tekst jest nie zrozumiały jeśli nie macie tabelki. O to wyciąg z tej tabelki dla konkretnego punktu:
Cytat:
1) powinny się automatycznie włączać, kiedy urządzenie włączające lub wyłączające silnik znajduje się w położeniu umożliwiającym pracę silnika, 45)
2) powinny wyłączać się automatycznie po włączeniu przednich świateł mijania, drogowych lub przeciwmgłowych, z wyjątkiem sytuacji, gdy światła te wykorzystywane są do wysyłania przerywanych sygnałów świetlnych w krótkich odstępach czasu,
3) przednie, boczne (jeżeli występują) i tylne światła pozycyjne, światła obrysowe (jeżeli występują) oraz oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej nie włączają się, jeżeli włączone są światła do jazdv dziennej 45) 

Wyjaśnienie przypisu 45:
Cytat:
Dla pojazdów rejestrowanych po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 2009 r. W pojazdach zarejestrowanych do dnia 31 grudnia 2009 r. dopuszcza się następujące wymagania w zakresie połączeń elektrycznych: połączenie elektryczne może być takie, aby nie można było ich włączyć, jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne.

jaca71 - 22-07-2009, 14:58

Cały to jest zrozumiałe jak bełkot pijanego. Ale czytając zacytowane przez Ciebie paragrafy wniosek jest jeden:

Po 31 grudnia 2009 wszystkie samochody muszą mieć tak by dzienne świeciły bez tylnych pozycyjnych. A samochody sprzed tego okresu mogą mieć tak lub tak.

Tak samo było z pasami. Samochody które nie były w nie wyposażone mogą bez nich jeździć do dzisiaj. Ale jednocześnie nikt nie zabrania ich montowania.

pekaes - 28-07-2009, 13:57

Jeeest! To znaczy będzie - w okolicach połowy sierpnia :)

Zamówiony Sedan w kolorze Orient Red, wersja Invite, silnik...1.8 (pierwotnie miał być 1.5)... :)

cns80 - 28-07-2009, 14:03

pekaes, gratulacje :)
gzesiolek - 28-07-2009, 22:46

Gratki! Zadowolenia zycze ;)
gringo66 - 04-08-2009, 20:29

Wracając do pierwszego wątku tematu to polecacie koledzy salon w Białystoku?
Trik - 04-08-2009, 23:34

Myślę że warto. Parę osób było zadowolonych, między innymi i ja, nie tylko z obsługi :wink: .
PS. Kawę też mają dobrą.