To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Wymiana rozrządu

MotyF - 30-10-2008, 07:58

Moge prosić kontakt do japaneze :)
Anonymous - 30-10-2008, 09:50

Dzięki za helpa :)
Anonymous - 30-10-2008, 11:25

MotyF, ten pierwszy zestaw-----kupiłem u tego gościa zestaw 195zł.i okazało się że rolki to czysty szmelc, pasek ok.odesłałem gościowi to spowrotem do dzisiaj ani rolek ani kasy ani kontaktu ani przepraszam.(mo i straszy sądem za szarganie dobrego imienia firmy)brrrrr już się boje.NIE POLECAM TEGO SPRZEDAWCĘ :-X
Anonymous - 03-11-2008, 00:50

Nie rozumiem wydawało mi się że wszyscy polecali Ci drugi zestaw! Ten dexx to szkoda gadac na meile się z nim brałem tak po trzecim jego meilu spojrzałem na jego negatywy i już wszystko wiedziałem to krętacz do entej .Zresztą jak można kupic dac tyle kasy a cham nawet telefonu niema. Ja kupiłem od tego gościa i jestem naprawdę zadowolony.Wybrałem Mitsuboshi bo to jak orginał i dobry braciak Mitsubishi ,KOYO do tego jeszcze pompa GMB . A SPRZEDAWCA NAPRAWDĘ OK Polecam!
http://moto.allegro.pl/it...ma_1_6_16v.html

Anonymous - 04-11-2008, 15:37

witam:), a co myślicie o Rolka napinająca NSK/NTN Japan?
Anonymous - 07-11-2008, 17:52

czy ktoś mi powie dlaczego japaneze nie można w liście uzytkowników znaleźc???
JCH - 07-11-2008, 19:50

adipaw napisał/a:
czy ktoś mi powie dlaczego japaneze nie można w liście uzytkowników znaleźc???
Się nie udzielał to i może go wykasowało :?
Mówiłem Hubertowi, że nie jest dobra koncepcja z kasowaniem userów.

Anonymous - 09-11-2008, 11:20

Uraaaaaaaaaaa!! znalazłem :)

Japaneze
Marek Malik
Pabianice
telefon: (042) 215 44 02
GSM: 602 224 584
GG: 1027199

Tak dla potomnych :)

Anonymous - 10-11-2008, 16:15

ADIPAW POSZEDŁEŚ PO CAŁOŚCI I WYSZUKAŁEŚ JAPANEZE MIĘDZY INNYMI DLA MNIE !!
SUPER ROBOTA DZIĘKI!

crimi - 10-11-2008, 17:43

No a ja wlasnie odebralem Cari od mechanika :)
Napinacz hydrauliczny - 580 PLN
Pompa wody - 115 PLN
Rolka paska rozrzadu - 79 PLN
Rolka paska rozrzadu - 98 PLN
Pasek rozrzadu - 105 PLN

i przy okazji dwa paski micro

Pasek micro 5PK1300 - 39 PLN
Pasek micro 4PK775 - 22 PLN

Razem 1038 PLN, a z robocizna 1200 PLN. Niewiem dokladnie jakiej firmy sa uzyte czesci, ale tyle ile ja jezdze w ciagu roku i ile mam zamiar miec Carisme, w zupelnosci wystarczy zeby przyszly wlasciciel mial spokojna glowe :)

Anonymous - 10-11-2008, 17:57

grincz1 napisał/a:
ADIPAW POSZEDŁEŚ PO CAŁOŚCI I WYSZUKAŁEŚ JAPANEZE MIĘDZY INNYMI DLA MNIE !!
SUPER ROBOTA DZIĘKI!

jA TYLKO POCIĄGNOŁ :)

[ Dodano: 19-11-2008, 16:33 ]
Właśnie jestem świeżo po wymianie rozrządu w 1.8 16V SOHC i podzielę się z wami spostrzeżeniami jakie się nasuwają. Po pierwsze wymiana to straszna rzeźba!! Trzeba się nieźle nagimnastykować żeby wyjąć pasek i rolkę i to samo z włożeniem nowych!! Miejsca jest strasznie mało a jak jest ABS i klima (większość to ma) to jeszcze przewody przeszkadzają! Narobiłem się ze swoim mechanikiem jak dzik! Od 16 do 21! Ale on mówił że to norma w autach nowszych. Co do teorii o paskach Gates to mój mechanik powiedział że firma już się ustosunkowała do komentarzy typu (wcześnie się kończą) i ponoć to niewłaściwy sposób montażu (zwłaszcza w układach gdzie naciąga się pompą). Dla przykładu dokładam zdjęcia pasków jakie były założone w serwisie u niemiaszków. I co ciekawe rozrząd jest GATES!!! Napinacz Koyo a paski napędowe Dawco. Wszystko ze znaczkami Mitsu. A i jeszcze gość mi sprzedał pompę wody GMB inną niż trzeba! Pompa musi być z kółkiem zębatym założonym na stałe widać na jednym zdjęciu. Ostatnie zdjęcie już z paskiem Mitsubishi. Co do wymiany pompy to została fabryczna (może niektórzy mnie skarcą) była w idealnym stanie a ma dopiero 130tys przebiegu i mój spec (a jemu ufam w tych sprawach) powiedział że pociągnie więcej niż ta GMB. Co do uszczelniaczy oba (wał i wałek) stan perfekcyjny!

ceny:
pasek mitsuboshi-89zł
napinacz GMB-83zł
paski micro REV -22zł i 35zł

fotki:

hetman - 19-11-2008, 19:03

dorzucę coś jeszcze w sprawie wymiany rozrządu w 1.9 DID :D
części przyszły od Japaneze:

-Pasek ContiTech (made in Germany)75,-
-Rolka Ruville (oczywiście w środku KOYO) 140,-
-Pasek osprzętu ContiTech (made in UK) 50,-
-Pompa wody Hepu 130,-
-Przesyłka 13, czyli całość 408 PLN

niestety dopiero po złożeniu zamówienia udało mi się pogadać z kumplem z jednego z dobrych ASO :mrgreen: i okazał się, że pompy wody w tym silniku to nie pamięta żeby wymieniał, szczególnie przy 90 tys. potwierdził również, że wkłada Getes PowerGrip, oczywiście ze znaczkiem renault i nie miał z nim zgrzytu - kwestia montażu, to co pisał adipaw.
a co do samej wymiany to mechanik użył kilku niecenzuralnych słów jak zobaczył ten silnik, zabrał się do roboty i stwierdził, że wymiana to trochę potrwa...

Fabjan - 21-11-2008, 14:24

Zamierzam w mojej Cari wreszcie zabrać się za wymianę wszystkiego, co jest do wymiany. W tym również (a może i przede wszystkim) i rozrząd.
Auto ma przejechane 159 kkm i podejrzewam, że przy takim przebiegu trzeba będzie wymienić wszystko, co tylko wiąże się z rozrządem, paskami, pierdołami.
Chcę wszystko zakupić we własnym zakresie (wiadomo, pewność że nikt oprócz sprzedawcy na tym nie zarobi), dlatego też proszę Was, drodzy Mitsumaniacy, o pomoc w sporządzeniu mojej listy zakupów ;)
Rozumiem, że na liście powinny się znaleźć:
- Napinacz hydrauliczny
- Pompa wody
- Rolki (ile ich jest i jak je nazwać, kiedy będę rozmawiał ze sprzedawcą?)
- Pasek rozrządu
- Paski mikro? (co to takiego?)
To przepisałem z posta crimiego. Czy jeszcze przy okazji tej wymiany coś jeszcze będzie potrzeba? Paski klimatyzacji czy czegoś takiego?
Udało mi się przytulić nieco grosza, które chcę zainwestować w moją Niunię. Oprócz tego będę wymieniał tez filtry i sprzęgło.

Poproszę o sugestie n/t najlepszych firm, cen, itp.
Nie ukrywam też, że chciałbym zakupić te materiały u Japaneze, bo strasznie go tu chwalicie :P Czy on ma jakiś sklep z częściami? Można do niego śmiało uderzać na komórkę i dokonywać transakcji telefonicznie? Bo nie chcę się chłopakowi narzucać niepotrzebnie :)

crimi - 21-11-2008, 14:41

Fabjan, takie czesci jak ja wypisalem kilka postow wyrzej, wymienialem. Ale z tego co teraz sie jeszcze dowiedzialem, to jakies uszczelnienia na wal i walki rozrzadu powinno sie przy okazji wymienic (szkoda ze niewiedzialem wczesniej :( ). Paski MICRO to wlasnie te paski ktore napedzaja m.in. alternator, klime, wspomaganie.
P.S. Jak bedziesz po wymianie sprzegla daj znac, ile cie wyniosly czesci i jakie czesci kupiles.

turek61 - 21-11-2008, 16:39

Fabjan, Dzwoń do Marka "japaneze" a dostaniesz wszystko, dobrego producenta lub dobre zamienniki w dobrej cenie.On przy takim zamówieniu Ci doradzi.
Polecam ci filtr do oleju Knecht OC230(sprawdzone) zresztą też kupowałem u Marka.