To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Kominki i ogrzewanie

Krzyzak - 29-09-2010, 07:48

krzychu napisał/a:
Ps. Ile płacicie za gaz (chodzi mi o sezon + metraż + ile stopni w pokojach).

między 3500 zł (ostatnia zima, wyjątkowo ostra) rocznie a 2500 zł (zima 2007/2008) rocznie - w tym grzanie domu 200 m2 (w tym grzany garaż 40 m2), ciepła woda i gotowanie na kuchence; temp. 22 st. C; skoki temp. to 1 stopień - tzn. jak jest 21 to się włącza; nie oszczędzam noc/dzień tylko mam całą dobę ustawione grzanie - a mam precyzyjny regulator pogodowy i mógłbym na każdy dzień tygodnia ustawić inaczej ;)

acha - mam podłogowe na ok. 100 m2, reszta to grzejniki
kocioł kondensacyjny z zasobnikiem warstwowym 100l - czyli grzeje 100l niezależnie ile zużywam, ale 3x nagrzanie tego zasobnika do temp. 55 st. C wystarcza na dobowe zużycie dla 4 os. rodziny - zresztą grzanie c.w.u to raptem jakieś 20 zł/miesiąc - tyle płacę w sezonie letnim (reszta to złodzieje - czyli abonamenty, przesyły zmienne, stałe itd.)

krzychu - 29-09-2010, 09:33

E to nie tak drogo. Ale to wszystko macie z rury? Ktoś korzysta ze zbiorników i odstaw?
Krzyzak - 29-09-2010, 11:47

z rury - w końcu mieszkam na wsi ;)
cóż - mieszkając w bloku płaciło się ok. 4-5 tysi rocznie za 50m2 :) , więc naprawdę drogo nie jest

jaca71 - 29-09-2010, 12:22

Krzyzak napisał/a:
cóż - mieszkając w bloku płaciło się ok. 4-5 tysi rocznie za 50m2 :)

A za cóż tyle?

Blok 65m2
Gazu - brak
CO - 135zł przez 7 miesięcy + 20zł opłata stała przez cały rok
CWU + zimna - 60zł/miesiąc
Prąd 150zł/miesiąc.

W sumie: 940zł + 240zł + 720zł + 1800zł = 3700zł media
2340zł zarządzanie, fundusz remontowy, śmieci itp.

Czyli ~500zł miesięcznie

Nie przypuszczam żebym w domku miał tak tanio :) Liczę że drugie tyle mieszkanie w domu będzie mnie kosztować.
Dlatego centusiowym sposobem szukam każdej złotówki oszczędności.

gulgulq - 29-09-2010, 12:59

Krzyzak napisał/a:
z rury - w końcu mieszkam na wsi ;)
cóż - mieszkając w bloku płaciło się ok. 4-5 tysi rocznie za 50m2 :) , więc naprawdę drogo nie jest

ja bym powiedział taniocha

moi rodzice za 57 metrowe mieszkanie maja rocznie ok. 10 tyś
ja trzy razy tyle metrażu i prawie trzy razy mniej

plus własny ogród, własne majsterkowanie i zero upierdliwych sąsiadów

jaca71 - 29-09-2010, 13:02

gulgulq, Krzyzak,
Piszecie tylko o CO czy o wszystkich opłatach?
Oczywiście chodzi mi o porównanie dom - mieszkanie w bloku.
Bo ja pisałem o wszystkich kosztach.

Krzyzak - 29-09-2010, 14:06

gulgulq napisał/a:
a bym powiedział taniocha

jaca71 napisał/a:
A za cóż tyle?

:)

ogrzewanie miejskie - 350/mc
czynsz - 120/mc
do tego woda, prąd, gaz, fundusz remontowy i pewnie coś jeszcze :)

gulgulq - 30-09-2010, 09:05

otóż to - miesięczny rachunek to tak średnio 650- 700 zł ze spółdzielni plus ok. 130-150 zł za prąd

i tak też średnio co 3-4 miesiące przychodzi pismo że rada spółdzielni postanowiła zmienić ceny na wyższe bo coś tam coś tam i dodatkowo rozbić jeden koszt na dwie inne pozycje i utworzyć inna dodatkową potrzebą pozycje :D - masakra

licząc na oko - metr kwadratowy mieszkania w bloku kosztuje rodziców 150 zł
a mnie 25 zł rocznie

600% drożej !!!!!!!!!

zawsze miałem przekonanie ze mieszkanie w bloku jest tańsze - mniejsza powierzchnia -> więcej osób -> tańsze opłaty, okazuje że się myliłem :)

Marcino - 30-09-2010, 11:13

gulgulq napisał/a:
z dzisiejszej perspektywy patrząc to brakuje mi dwóch rzeczy:
- większej kotłowni by wstawić piec z podajnikiem i możliwością palenia tradycyjnego (2 ruszty) - wtedy mogę palić pelletem, groszkiem, zbożem ciągle aż do wyczerpania kosza
- podkowy czy spirali w piecu CO do ogrzewania ciepłej wody - ale kombinuje nad jakimś zaworem trójdrożnym my sobie ręcznie przełączać ogrzewania/ciepła woda - wtedy praktycznie obywam się bez gazu i bez prądu też da się żyć :)

A ja włąsnie mam wkotłowni piec na eko-groszek z zasobnikiem aby moc podczas niobecności utrzymać temperature w domu. Dodatkowo moj piec ma stały ruszt wodny i moge palić w nim czym zechce, nawet bez wygaszania palnika. Nie mam gazu wiec nie mam alternatywy. Zrobiłem kominek i rozprowadzenie ciepła do niego. MAm to jako awaryjne palenie gdy nie ma prądu, dla klimatu, lub ostanio gdy przepalałem zeby było cieplej a nie potrzebowałem CWU. Kominek mam Zuzia z kratki.pl. Polska konstrukcja zeliwna. Wystarczy niewiele zapalić by było ciepło obecnie. Wiem ze kominek z płaszczem nagrzewa sie dłużej i oczywiście spali więcej.
Pozdrawiam
CWU grzeje solarami lib piecem.

Krzyzak - 01-10-2010, 07:37

Marcino napisał/a:
CWU grzeje solarami

ja sobie przeliczyłem - grzanie c.w.u. to ok. 20 zł miesięcznie - instalacja wychodziłaby na zero przez jakieś 80 lat :) dopiero potem bym zaczął na niej zarabiać

gulgulq - 01-10-2010, 09:04

Krzyzak napisał/a:
Marcino napisał/a:
CWU grzeje solarami

ja sobie przeliczyłem - grzanie c.w.u. to ok. 20 zł miesięcznie - instalacja wychodziłaby na zero przez jakieś 80 lat :) dopiero potem bym zaczął na niej zarabiać

a policzyłeś koszt instalacji gazowej, przyłącza i pieca :) ??

jaca71 - 01-10-2010, 09:38

gulgulq napisał/a:
a policzyłeś koszt instalacji gazowej, przyłącza i pieca :) ??

Piec i instalacja jest jak gdyby przy okazji Co ;)
Z paneli także zrezygnowałem - nic mi nie dawały.

Krzyzak - 01-10-2010, 09:51

gulgulq napisał/a:
a policzyłeś koszt instalacji gazowej, przyłącza i pieca ??

po co - skoro i tak musiałem go podłączyć do grzania domu a instalację choćby do gotowania

Marcino - 01-10-2010, 13:07

Krzyzak napisał/a:
Marcino napisał/a:
CWU grzeje solarami

Krzyżak,
Nie chce mi sie wierzyć ze spalasz gazu za 20zł miesięcznie do ciepłej wody... chyba ze faktycznie mało zużywasz wody. W koszty wlicz tez wszytkie abonamenty i przesyły a co. Trzeba by przeliczyć teoretycznie ilość m3 gazu za te 20zł i ile z tego idzie KW wyciągnąć zeby zagrzać wodę. I nie mów tylko że twój piec ma naklejkę sprawność 105% jak to w reklamach kondensatów bywa..:) Zresztą, zapytam kolegę bo ma identyczną instalacje jak Ty ja jemu to wychodzi przy 2ce dzieci teraz.

Ja nie mam gazu wiec woda ciepła u mnie tylko z kotła. Mogłbym mieć grzałke na prad ale nie chce. A tak mam wygodę. Np wczorajsze słoneczko nagrzało mi 300l bojler z tem 32góra/15dół bojlera do 55/52stC, wiec mam 300 litrów wody około 53stC - jest goraca.
Przy okzji wielkie podziękowania dla Michała - futro68 za zainstalowanie i uruchomienie moich zabawek na dachu.
Pozdrawiam

gulgulq - 02-10-2010, 07:09

Krzyzak napisał/a:

po co - skoro i tak musiałem go podłączyć do grzania domu a instalację choćby do gotowania

to porównywanie kosztów grzania ciepłej wody do paneli wydaje mi się bez sensu - nie ma wspólnego mianownika (chyba że z paneli weźmie się tylko koszt prądu na pracę pompki obiegowej)

gdzieś znalazłem opis ze 1m2 panela daje rocznie tyle ciepła ile 100 m3 gazu,
dla rodziny 4-6 osobowej trzeba jakieś 6 paneli a to jest 600 m3 gazu - wartość dla obecnej ceny gazu (1.80 zł/kubik) to 1080 zł - taki zysk maksymalny (oszczędności) mamy rocznie na gazie stosując panele do podgrzewania wody

teraz niech każdy sobie policzy jakie ma rachunki za gaz i czy to się opłaca

biorąc pod uwagę wartości które ludzie podają na forach to dzienne zużycie gazu do podgrzewania wody dla 6 osobowej rodziny to 3-4 kubiki więc rocznie mamy jakieś 1100-1200 m3,
mając panele i licząc na szybko oszczędzamy 50% z tego czyli te 1080 zł jest czystego zysku,
koszt instalacji ok. 15 tyś więc panele zwracają się w ciągu 15 lat

żywotność takich układów to prawdopodobnie 15 lat - piece gazowe na tyle się przyjmuje - więc oprócz aspektów czysto ekologicznych nie ma w tym żadnego interesu (teraz niech jeszcze ktoś zada pytanie o utylizacje zużytych paneli i aspekt ekologiczny pada też na pysk),
Przy panelach musimy mieć alternatywne źródło podgrzewania wody (zima) więc po co wydawać na dwie instalacje jak możemy jednorazowo wydać mniej a resztę w "ratach" przez 15 lat :D ??

Panele są dobre tylko i wyłącznie dla dużych farm panelowych, obiektów publicznych lub tam gdzie jest dużo ludzi lub duże zużycie wody ciepłej (baseny) - wtedy - jak przy wszystkim - koszty instalacji spadają i to się opłaca

Krzyżak jak ty to robisz, jaki masz piec i jaki układ magazynowania wody :D , bo te 20 zł to bardzo mało ?? No chyba że się myjesz w zimnej :badgrin: :badgrin: ??