[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Wyciek oleju
Krzysek - 22-11-2012, 22:34
Bardzo na to wskzuje, że to ona. Do uszczelnienia tej zaślepki potrzebny Tobie jest oring 44x3 ( około 1,50zł) i klucz 12mm .
tresorex - 23-11-2012, 17:07
Na szybko możesz tą zaślepkę odkręcić i zasylikonować na oringu - nie będzie silnik osrany olejem.
Zolar - 28-11-2012, 02:56
Szukam dalej bo raczej to nie jest zaślepka głowicy. Tam jest sucho.
Oglądałem pobieżnie z mechanikiem i świeży wyciek było widać w okolicach cewki. Poza tym reszta silnika ubrudzona już takim wysuszonym olejem. Kilka postów wcześniej ktoś wspominał o szarpaniu na gazie. Czy to może być jakoś powiązane?
firstmate - 28-11-2012, 07:41
Krzysek napisał/a: | U mnie pasował oring 62x4 |
Tez w takim razie musze zakupic, bo wlasnie mialem o to pytac jaki tam przychodzi. Umylem silnik zeby sprawdzic czy jeszcze mam jakies wycieki, no wiec jest maly wlasnie z pod chlodniczki
Krzysek - 28-11-2012, 15:27
Kup od razu oring pod tą zaślepkę z prawej strony, ja wymieniłem oring pod chłodniczką oleju, wymieniłem gumę pod korkiem oleju, uszczelki pod pokrywami zaworów, simeringi na wale... silnik wymyty , wypachniony , a niedawno spojrzałem a tu z pod tej zaślepki leci... zapaprało olejem przód silnika yhhh. Tak więc aby się nie zdenerwować to radze wymienić od razu te oringi bo koszt nieduży .
Dla przypomnienia :
oring 62x4 - chłodnica oleju V6,
oring 44x3 - zaślepka z prawej strony głowicy V6 .
firstmate - 28-11-2012, 16:05
Krzysek napisał/a: |
oring 44x3 - zaślepka z prawej strony głowicy V6 . |
To juz zostalo wymienione przy wymianie uszczelek pod kapą.....;]
Tomek - 28-11-2012, 17:10
kupiłem uszczelkę chłodniczki oleju, na tej aukcji:
http://allegro.pl/oring-o...2786979665.html
towar OK, co do oryginalności mitsu, to mam wątpliwości, ale jest tak czy tak
więc za tydzień montaż
komarsnk - 28-11-2012, 18:36
tomek84 napisał/a: | kupiłem uszczelkę chłodniczki oleju, na tej aukcji:
http://allegro.pl/oring-o...2786979665.html
towar OK, co do oryginalności mitsu, to mam wątpliwości, ale jest tak czy tak
więc za tydzień montaż |
U tego samego kolesia kupowałem ten oring i oring zaślepki wałka rozrządu. Też miałem wątpliwości czy to ori... Ale jest na swoim miejscu - na razie działa...
2pac - 28-02-2013, 17:43
czy nadmiar oleju może zaszkodzić silnikowi?
Wyciekał mi, dolałem, teraz jest chyba trochę za dużo
Czy wycieki przy korku wlewu paliwa i przy świecach to nie jest również informacją o problemach z odmą?
Tomek - 28-02-2013, 17:46
2pac napisał/a: |
czy nadmiar oleju może zaszkodzić silnikowi? |
teoretycznie tak, w praktyce zależy ile za dużo
kilka mm ponad max na bagnecie nie powinno zaszkodzić w 6a13
2pac napisał/a: | Czy wycieki przy korku wlewu paliwa |
chyba oleju
2pac napisał/a: | przy świecach |
to są oznaki, że trzeba wyminieć uszczelki tu i tu
gumis - 01-03-2013, 22:14
Panowie, a gdzie prędzej pocieknie olej na łaczeniu silnika i skrzyni? Z uszczelniacza wału czy skrzyni (automat) Jest to masakryczna robota, czy jakoś zleci? Przerabiał to ktoś?
mlun - 01-03-2013, 23:08
Najczęściej to z uszczelniacza wału.
Krzyzak - 02-03-2013, 23:16
gumis napisał/a: | Z uszczelniacza wału czy skrzyni | wał ma 2 uszczelniacze - jeden od strony skrzyni, drugi od rozrządu
wymiana obu jest pracochłonna, ale przy tym od skrzyni bez porównania cięższa (trzeba zdjąć skrzynię i koło zamachowe)
MarianoPL - 29-04-2013, 10:52
Witam. Mógłby mi ktoś pomóc w zlokalizowaniu miejsca wycieku oleju? Jest to głowica od grodzi, narożnik od błotnika, przy alternatorze jeśli nic nie pomyliłem. Po zdjęciu osłony rozrządu pasek jest suchy, ale ten plastik ubrudzony od dołu zaschniętym olejem. Uszczelka pod głowicą jest mokra. Uszczelki pod pokrywami wymieniłem w tamtym roku i tam gdze moge dojrzeć jest sucho, myśle że raczej nie to. Jak kupowałem świece i inne graty u Japanaze to powiedział że uszczelki pod głowicami w 2.5 raczej nie puszczają.
Owczar - 29-04-2013, 13:30
MarianoPL napisał/a: | 2.5 raczej nie puszczają. |
Raczej to dobre słowo, bo znam kilka przypadków gdzie właśnie puszczają olej.
|
|
|