Dom/garaż/ogród - Żarówki diodowe w domu.
booohal - 14-01-2016, 21:20
1000lm na E14? Sporo. Cykniesz fotkę?
Też mam cały domek w LEDach. Gdybym sam go budował rozmieszczenie punktów światła byłoby zupełnie inne ale nie jest tragicznie Kilka dyszek miesięcznie zostaje w kieszeni
Myślę teraz na zrobieniu oświetlenia do garażu na taśmach 5630. Ponad 2000lm z metra to myślę, że już coś da się wymodzić.
RalfPi - 14-01-2016, 21:36
2000lm z metra - o Paaanie - to jeżeli będziesz miał mało diod.. to będą się świecić jak Reksiowi klejnoty ja mam bodajże 500lm z metra i ... i tak mam efekt oślepienia - nie polecam.
plecho1 - 14-01-2016, 22:32
Człowiek ten robi trzy wersje i ta jest najmocniejsza i każda wersja może mieć gwint E14, E27 i GU10. Żarówki te są zrobione z aluminium i są troszkę większe od tradycyjnych. Jutro postaram się wrzucić fotkę.
booohal - 15-01-2016, 09:25
RalfPi napisał/a: | 2000lm z metra - o Paaanie - to jeżeli będziesz miał mało diod.. to będą się świecić jak Reksiowi klejnoty ja mam bodajże 500lm z metra i ... i tak mam efekt oślepienia - nie polecam. |
Ale masz to wrzucone w listwę aluminiową z szybką chociaż trochę rozpraszającą? Ja taki właśnie mam pomysł. Możliwości konfiguracji jest tyle, że o żadnym oślepianiu nie ma mowy
plecho1 - 15-01-2016, 13:21
Tak to wygląda
booohal - 15-01-2016, 13:24
Ale pokraka
E14 przeważnie daje się do zgrabnych, niedużych kloszy i taka żarówa raczej odpada
No, ale coś za coś
plecho1 - 15-01-2016, 13:51
Może i jest spora ale przynajmniej przy takim radiatorze ani diody ani elektronika się nie usmażą. Najgorzej jak takie żarówki są wykonane z tworzywa to często nawet do końca gwarancji nie wytrzymują. W żyrandolu w który są wkręcone mieszczą się idealnie chociaż jak jeszcze były by trochę większe to raczej by nie weszły.
RalfPi - 16-01-2016, 20:05
Jaka sprawność "pokraki" co mi np. osobiście się podoba?
Inaczej może.. skuteczność świetlna?
Diody mam na pasku rozstawione co +- 2-3cm, bez żadnego rozproszenia - myślę, że lepiej mieć mniej lumenów na 2 paskach niż więcej na jednym - takie moje doświadczenie.
Diody u mnie oświetlają teraz ścianę, a w Polsce doświetlały "przestrzenie robocze" - tj. biurko i stół kuchenny - sprawdzały się znakomicie.
PS Przez ostatnie 3-4 lata spośród około 15 ledów przepalił mi się jeden (w ciągu pierwszych 2-3 miesięcy). Także bym nie przesadzał, że zwykłe ledy nie dotrzymają do gwarancji
plecho1 - 17-01-2016, 08:20
Może troszkę przesadziłem, że większość pewnie padnie bo wszystko zależy od użytkowania i miejsca montażu. Co do dokładnych danych to można poszukać opis tej żarówki na swiatelka.pl w dziale handlowym.
krzys78 - 17-01-2016, 15:14
Ja mam niewiele punktów świetlnych więc postanowiłem zainwestować w produkty markowe. Jako, że cały czas wykańczanie ma status "in progress" to kupienie lepszych żarówek co jakiś czas w ilości kilku sztuk nie stanowi problemu. Kilka punktów jest tymczasowych więc są tam oprawki na zwykły gwint. Do tego papierowe kule za kilkanaście pln i wygląda to po ludzku No i te właśnie żarówki na E27 mnie zawiodły już dwukrotnie, mimo, że były to produkty OSRAM made in germany. Takie 10W z rozpraszającą choineczką plastikową wewnątrz. W salonie nad stołem mam taki potrójny zwis na E27 i tutaj już kupiłem 10W ledy Philipsa made in china. Te na razie się nie psują.
Do kuchni zrobiłem sobie "żyrandol" z panela LED 60x60 cm. Dodałem tylko czarną ramkę z pleksi w koło i zamontowałem z metr paska led ponad panelem. Włącza się to oddzielnie i efekt mnie zadowala. Nad zlewem i w przedpokoju?!? są 4Watowe gu10 Panasonica. Bardzo fajne światło dają. Dodatkowo, pod blatem od strony salonu i pod półkami pod blatem jest pasek led. Pod szafkami kuchennymi też jest pasek led. Ale musi być bo na scianie czarna szyba i blat tez czarny.
W wiatrołapie mam dwa COBy Polluxa i nie podobie mie sie to Nad schodami mam zwisy na mr11 które też wymieniłem na Ledy. Ale tutaj niestety nie ma to porównania z 35 watowymi halogenami które były oryginalnie.
Pod każdym ze stopni schodów wyfrezowany jest rowek na pasek LED, więc kiedyś się pojawi i tam podświetlenie wraz ze sterownikiem "inteligentne schody"
W przedpokoju sobie zrobiłem ścianę z "piaskowca" i chciałem to sobie delikatnie podświetlić. Kupiłem takie małe 1Watowe spociki Paulmanna Cardano LED. Jakież moje zdziwienie było po odpaleniu ich, gdy 5 sztuk z kilkanaście cm od ściany wystarczająco oświetliło cały przedpokój.
W ubikacji te same 1Watowe Cardano LED robią piękną robotę Po za nimi jeszcze dwa spoty na suficie z gu10 Osram i tu pojawia się kolejna wątpliwość względem firmy osram. Mimo, że były kupione razem, z jednej półki, z tym samym oznaczeniem, to świecą ciut inaczej.
Mam jeszcze trzy takie ledy nad półką w łazience. Tam też fajnie swiecą.
Na zewnątrz też jest OSRAM. Z tyłu nad tarasem mam 2 sztuki Noxlite Led Wall Double 12W, a z przodu nad garażem Noxlite 73135 LED Spotlight 2 x 8 W sensor, oraz nad drzwiami taki sam z tym, że pojedyńczy i bez sensora. Dodatkowo mam kilkanaście świecących kostek brukowych o mocy 1,44W każda, oraz oświetlone słupki od wewnętrzej strony Zamelowskimi Leddixami. chyba każdy ma po 0,4 W. Do tego jeszcze kilka gniazdek na zewnątrz na oświetlenie świąteczne. A tym wszystkim steruje kilka programatorów czasowych i jeden astronomiczny. A i jeszcze bym zapomniał o podświetlonych tujach z tyłu spotami MarksLojda.
Widzę, że nie widzę zdjęć za wiele w wątku, więc jeżeli popełniłem niestosowność wstawiając tu zdjęcia, to usunę.
RalfPi - 17-01-2016, 20:58
Impressive!!!
Fajna chałupka i bardzo fajnie wykończona i doświetlona rzecz jasna - czyżbyśmy na elektryka trafili?
Może napisz coś o trwałości źródeł LED'owych.
krzys78 - 24-01-2016, 18:54
Elektryk amator do tego projektant wnętrz Kiedyś całe mieszkanie sobie okablowałem, bo po kupnie jego instalacja, jeszcze aluminiowa była w stanie agonalnym. Moja żona ma dużo koleżanek w pracy które u nas bywają i już w dwóch mieszkaniach bawiłem się w elektryka bardzo niskich napięć. Trwałość, mam nadzieję, że jest taka jak producenci deklarują. Jak wspomniałem, wolę produkty markowe co z doświadczenia wiem, nie do końca się sprawdza.
Marcino - 28-01-2016, 08:20
A jak bym chciał po szafkami w kuchni założyć listwę ledową w takim aluminiiowym narożniku profilu to jaką kupić?
Bedzie tego około 3m w tym na środku jest okap z dwoma punktami które mogłbym wyłączyć i zamisat tego pociągnać leda i właczać go np okapem, a tranformator też schowac w środku w okapie bo t sporo miejsca.
Krzyzak - 28-01-2016, 11:48
Marcino, wbij na allegro i znajdź paski led na metry - dobiorą ci na metry i dedykowany zasilacz
ze względu na powtarzalność taką taśmę można ciąć co pewien odcinek - 20cm najczęściej
RalfPi - 28-01-2016, 17:52
Ja w kuchni dałem zwyczajnie ledy na taśmie - dają do tego złączki + zasilacz wielkości 2x1x5cm, więc nie potrzeby stosowania transformatora.
|
|
|