Nasze Miśki - Galant e88a czyli jak puściły mi nerwy i go kupiłem ;)
Wojciech Bogacz - 22-06-2011, 19:36
jacek11 napisał/a: | Wysiadłeś już z tego auta,czy będziesz jeździł aż co znowu popsujesz |
Zepsułem Znowu LPG marudzi - tak czy inaczej bez regulacji i przeglądu tego ustrojstwa się nie obejdzie.
W tej chwili "wymienia się" piasta wraz z łożyskiem tylnego prawego koła oraz sprężyna lewego tylnego koła - bo stara pękła
Na benzynie też świeci się uparcie "check engine" ale to może jakoś wybadam o co się rozchodzi.
Poza tym drobiazgi - typu obluzowana osłona, nieświecące czerwone światło w drzwiach kierowcy po ich otwarciu itd... Potrzebuję też ten mini-kołpak do oryginalnych felg bo jeden z moich niestety stracił drut i większość zatrzasków
jacek11 - 23-06-2011, 12:52
Wojciech Bogacz napisał/a: | Na benzynie też świeci się uparcie "check engine" ale to może jakoś wybadam o co się rozchodzi. |
wyczytaj błędy,to będziesz miał jakąś wiedzę na ten temat
Wojciech Bogacz napisał/a: | Poza tym drobiazgi - typu obluzowana osłona, nieświecące czerwone światło w drzwiach kierowcy po ich otwarciu itd... Potrzebuję też ten mini-kołpak do oryginalnych felg bo jeden z moich niestety stracił drut i większość zatrzasków |
z tym światełkiem w drzwiach,to już przesadziłeś
Wojciech Bogacz - 23-06-2011, 20:22
jacek11 napisał/a: | z tym światełkiem w drzwiach,to już przesadziłeś |
Jak mnie napadanie to i takie rzeczy się zrobi Po prostu chciałbym, żeby to auto na każdym kroku cieszyło. Tak się zastanawiam też, czy w ogóle możliwe jest np. włożenie turbo do tego silnika ? Czuję, że po prostu brakuje mi mocy - jakby to auto ważyło tonę a nie półtorej to co innego.
rosomak1983 - 23-06-2011, 20:46
Wojciech Bogacz napisał/a: | żeby to auto na każdym kroku cieszyło |
hmmm powinno te gale sa świetne,
Wojciech Bogacz napisał/a: | Tak się zastanawiam też, czy w ogóle możliwe jest np. włożenie turbo do tego silnika ? |
mozliwe ale uturbienie tego silnika to droga sprawa...
Wojciech Bogacz napisał/a: | Czuję, że po prostu brakuje mi mocy - jakby to auto ważyło tonę a nie półtorej to co innego. |
No niestety jest troche przyciezkawe. co do mocy sprawdz na hamowni czy jest seria i nie ma co szukac dziury czy moze pasuje cos zrobic / naprawic.
Mozesz tez zrobic mody NA , u Frosta całkiem ładnie to sie napędzało.
mitsu_pl - 24-06-2011, 13:10
z tym światełkiem to zacznij od krańcówki w drzwiach kierowcy . co do mocy, to jakbyś wsiadł do lancera 300-konnego i trochę pojeździł, to też by CI zaczynało jej brakować
Wojciech Bogacz - 25-06-2011, 22:06
Jak zwykle kolejne niewielkie niespodzianki heh - w trakcie demontażu sprężyny amortyzatora z tyłu okazało się, że tulejka wahacza też jest do wymiany - razem z gumową osłoną amortyzatora... niestety to już muszę kupić - trudno się mówi...
Hugo - 26-06-2011, 09:52
Wojciech Bogacz napisał/a: | tulejka wahacza też jest do wymiany | Która?
Wojciech Bogacz - 26-06-2011, 12:11
Hugo napisał/a: | Wojciech Bogacz napisał/a: | tulejka wahacza też jest do wymiany | Która? |
Chodzi o lewe tylne koło - tulejka o której mowa jest w górnym wachaczu i trzyma zwrotnicę koła.
robertdg - 26-06-2011, 16:29
Tulejka jest w zwrotnicy
Wojciech Bogacz - 26-06-2011, 16:52
robertdg napisał/a: | Tulejka jest w zwrotnicy |
Mój błąd - nie spojrzałem sobie co w czym siedzi.... tak czy inaczej już wiadomo
Wojciech Bogacz - 28-06-2011, 00:05
Byłem dziś w IC i niestety stwierdzili, że nic nie mają. Podejrzewam jednak, że mogą mieć, ale nieco źle opisane.
Mnie udało się jednak wyczaić rzecz taką, że tulejka, którą muszę zmienić (jest na Allegro za 50 zł z wysyłką) występuje jeszcze w kilku innych miejscach.
Z powyższego rysunku widać, że jest także w tylnym wahaczu wleczonym. Jak wziąłem suwmiarkę to okazało się, że identyczna jest w zwrotnicy - w miejscu gdzie ten wahacz wleczony jest wpięty ! Jutro okaże się, czy moja teoria się sprawdzi (wstępnie jednak mechanik stwierdził, że jak tylko spasuje to się powinna nadać). Rozmiary tej tulejki to 12mm wewnątrz, 36 mm na zewnątrz i 45 długości.
Co do osłony amortyzatora to w katalogu IC występuje takie coś jak "Maruichi A9U009" - jak na razie jest 9 sztuk, więc nie mam pojęcia dlaczego powiedzieli mi, że osłony nie mają. Jutro sobie osłonę zamawiam i mam nadzieję, że na popołudniu będzie bo chciałbym już, żeby to wszystko było zrobione Trzymajcie kciuki
Mam też dwa miejsca, gdzie pasuje zrobić poprawki lakiernicze bo wygląda to bardzo kiepsko i w dodatku rzuca się w oczy - jutro zamieszczę fotki z przed i po zrobieniu z tym porządku
Hugo - 28-06-2011, 15:33
Wojciech Bogacz napisał/a: | tulejka, którą muszę zmienić (jest na Allegro za 50 zł z wysyłką) | A w IC za ok. 18 zl. Producent TED-GUM i pasuje min. do Carismy i Volvo S/V 40. Wojciech Bogacz napisał/a: | Z powyższego rysunku widać, że jest także w tylnym wahaczu wleczonym | Niemożliwe. W wahaczu wleczonym jest dużo wiekszej średnicy.
jacek11 - 28-06-2011, 16:55
Z merca 124 pasuje,tylko jest troszkę węższa,ale to nie problem,bo można podłożyć podkładkę,i jest git
Wojciech Bogacz - 28-06-2011, 16:59
Hugo napisał/a: | Wojciech Bogacz napisał/a: | tulejka, którą muszę zmienić (jest na Allegro za 50 zł z wysyłką) | A w IC za ok. 18 zl. Producent TED-GUM i pasuje min. do Carismy i Volvo S/V 40. Wojciech Bogacz napisał/a: | Z powyższego rysunku widać, że jest także w tylnym wahaczu wleczonym | Niemożliwe. W wahaczu wleczonym jest dużo wiekszej średnicy. |
Pytanie czy ta tulejka za 18 zł jeszcze jest na stanie a nie tylko w katalogu - jakie ma oznaczenie konkretnie - w razie czego będę pytał jakbym mi nie podeszła ta o której myslę.
Co do tulejki - jak jest w wahaczu wleczonym na 100% nie wiem, bo nie mierzyłem, ale za to w zwrotnicy ten uchwyt gdzie właśnie w.w. wahacz jest zamocowany ma tulejkę, która wg. moich pomiarów suwmiarką jest identyczna, jak ta u góry zwrotnicy gdzie mucuje się górny wahacz.
Zresztą - jeszcze ze dwie godziny i wszystko się wyjaśni.
Hugo - 28-06-2011, 17:08
http://forum.mitsumaniaki...lejka+zwrotnicy Poczytaj ten temat. Wojciech Bogacz napisał/a: | za to w zwrotnicy ten uchwyt gdzie właśnie w.w. wahacz jest zamocowany ma tulejkę, która wg. moich pomiarów suwmiarką jest identyczna | Powinna być taka sama.
|
|
|