To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - mystek - Mitsubishi Mirage Turbo '89

mystek - 22-03-2012, 10:50

A więc sprawa wygląda tak, że w ASO Mitsubishi krzyknęli mi cenę 33zł na początku za 1szt uszczelniacza i zeszli do 31zł za sztukę (496zł za komplet) lub zaproponowali mi komplet Corteco za 90zł.

Zadzwoniłem do ASO Hyundaia i komplet uszczelniaczy wynosi 136zł.

Telefon do Leszka i na moje słowa o uszczelniaczach OEM Hyundai mechanik powiedział prosto - brać... :mrgreen: . Także zamówione uszczelniacze Hyundaiowskie.

#Hubert - rano przeczytałem Twoje słowa o tym, że tylko OEM, że inne mogą nie wytrzymywać temperatur i imo nie masz racji. Nie wiem jakie tam są temperatury i w ogóle, ale tak na logikę - jeżeli uszczelniacze np w 4g63T musiałyby znosić większe temperatury niż np. w Lantrze 1.6 DOHC to Mitsubishi wypuszczałoby różne uszczelniacze dla tych silników, podobnie Elring czy Corteco - też nie oferowałby jednego kompletu uszczelniaczy dla tych wszystkich jednostek. Podobnie byłoby pewnie z uszczelkami pod pokrywę zaworów np.

rosomak1983 - 22-03-2012, 13:22

Mystek jak dostaniesz te uszczelniacze to daj mi znac czy nie pisze moze na nich POS :wink:
Co do tego ze tylko OEM bo inne sa zupełnie do niczego to dosc dziwne strwiedzenie...
W cenie OEM mozna kupic pare kompletów SUPERTECH który stosuja ludzie w silnikach nieco podciagnietych i sie sprawdzaja.... :wink:
Ogólnie w ASO sie srednio opłaca...Japaneze oferuje ori Hunday za ok 60zł komplet, ale pisze na nich POS (moze POS robi dla Hunday... ??)
Za 136zł to wolałbym supertecha bezkonkurencyjnie.

Krzyzak - 22-03-2012, 13:59

rosomak1983 napisał/a:
POS
lub KOS - spoko uszczelniacze, miałem na rozrządzie do Galanta; pierwszy wywalił się niestety NOK :shock: - nie wiem, może wadliwy jakiś, a POSy były suche
mystek - 26-03-2012, 17:15

A więc auto stoi już u Leszka, z powodu natłoku pracy auto będzie robione w środę dopiero.

Uszczelniacze odebrałem oczywiście wcześniej, przyglądałem się i jest napisane POS na nich, na wszystkich 16-tu. Natomiast z tego co zauważyłem, to 12 uszczelniaczy nieco różni się od pozostałych 4, które mi dali w ASO, tzn ewidentnie są z innej serii, z innego wypustu (nieco inna czcionka "POS", ciut inaczej wygląda ten kauczuk, czy co to jest w środku uszczelniacza).

Tak czy siak jeśli moje uszczelniacze faktycznie puszczają, to nawet jak będzie pisać na nich "SROC" to nowe na pewno będą lepsze od nich :)

rosomak1983 - 26-03-2012, 17:20

mystek napisał/a:
Uszczelniacze odebrałem oczywiście wcześniej, przyglądałem się i jest napisane POS na nich, na wszystkich 16-tu.

czyli Japaneze rzeczywiscie ma orginały Hunday :D i to w cenie dwa razy mniejszej niz ASO...

Co do tych paru odmienców to nie przejmuj sie, jesli sa swieze w miare to nie ma znaczenia.

mystek - 26-03-2012, 17:25

#Ross - w ASO Mitsubishi koleś oferował mi uszczelniacze Corteco, więc szczerze bym się nie zdziwił, jeśli OEM Mitsu uszczelniacze robi właśnie firma Corteco.

Mogłem się faktycznie do Japaneze odezwać, no ale już po ptokach, teraz się modlę o efekty :)

PS: ostatnie spalanie 12,55l więc nieco więcej niż wcześniej (10,8l), ale wiadomo jak to jest na początku - człowiek jara się mocą, już mi przechodzi/przeszło, przyzwyczaiłem się :) . Jeszcze z 3 baki i zacznie mi brakować mocy coś czuję, bo niekiedy zauważam niedostatki nawet :mrgreen: :lol:

danino88 - 26-03-2012, 17:48

Cytat:
PS: ostatnie spalanie 12,55l więc nieco więcej niż wcześniej (10,8l), ale wiadomo jak to jest na początku - człowiek jara się mocą, już mi przechodzi/przeszło, przyzwyczaiłem się :) . Jeszcze z 3 baki i zacznie mi brakować mocy coś czuję, bo niekiedy zauważam niedostatki nawet :mrgreen: :lol:

Boję się tego u siebie 8)

mystek - 26-03-2012, 17:59

#Danino - spalania, czy braku mocy? ;)
danino88 - 26-03-2012, 20:43

spalanie jest raczej pewne że będzie wyższe niż u mystek szacuję tak 12-16litrów średnio ale boję się że braknie mocy, tzn się przyzwyczaję 8)
wojzi - 27-03-2012, 18:42

mystek stawiaj się w niedzielę na spocie pochwalić się Miśkiem!!!
Tomek - 28-03-2012, 21:59

mystek, podobnie jak wojzi, mam nadzieję, że zaprezentujesz czarnucha na spocie w niedziele
mystek - 29-03-2012, 05:29

Śledzę temat Panowie, ale się nie wpisuję na listę, bo nic nie obiecuję :)
wojzi - 29-03-2012, 21:36

mystek napisał/a:
Śledzę temat Panowie, ale się nie wpisuję na listę, bo nic nie obiecuję

Ty nie obiecuj, ty się pojaw!!!

mystek - 04-04-2012, 08:44

No i Mirage ma pierwszy problem. Wczoraj wieczorem pojeździłem nim trochę, zajechałem do domu na spokojnie, zgasiłem, poszedłem do domu.... Dzisiaj idę do auta, wkładam kluczyk, przekręcam - wszystko pika elegancko, przekręcam dalej kluczyk i słychać tylko "cyk" :/ Wszystko na filmie:

http://www.youtube.com/watch?v=Nx_IORHGpC8

:/

jabberkonto - 04-04-2012, 08:52

Mialem ostatnio podobna sytuacje. Nawet wyciagnalem rozrusznik i sprawdzilem na krotko czy kreci, krecil..... Po wlozeniu najpierw "zatrykotal" a pozeniej tak jak u Ciebie, bylo slychac tylko bendix.

okazalo sie ze problemem byla slaba masa na silniku. Dokrecilem kabelek masowy i auto zapalilo bez problemu. Zanim wyciagniesz rozrusznik posprawdzaj masy z akumulatora na karoserie i druga z karoserii na silnik.