To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Czarna Sigma :))

t0m3k - 20-07-2012, 21:00

Koledzy moi drodzy... skoro mam pilot od Alarmu to znaczy ze gdzies musi byc centralka no nie ? :D bo ta pod radiem to raczej nie ta nie ?
wojtas - 20-07-2012, 22:11

Zrób fotkę tej centralki pod radiem, fabryczna centralka ETACS posiada dwie kostki. Więc ta o której piszesz może być właśnie tą od pilota.
t0m3k - 21-07-2012, 20:52

tutaj fotka tej centralki :)

A tak BTW. i na gazie i na benzynie mam zbyt wysokie wolne obroty :) jak je obniżyc? Uczyłem Sigme wolnych obrotów ale sie nie nauczyła :)

wojtas - 21-07-2012, 21:00

Prawdopodobnie to będzie centralka pilota, bo ETACS wygląda inaczej.
wojtas - 21-07-2012, 21:11

t0m3k napisał/a:
Uczyłem Sigme wolnych obrotów ale sie nie nauczyła

http://forum.mitsumaniaki...ht=wolne+obroty

t0m3k - 21-07-2012, 21:40

oka :) z Wolnymi obrotami bee walczył w poniedziałek :) a po drugie... zastanawiam sie co moze byc nie tak ze alarm nie reaguje na pilota, w dodatku nie ma nabite na tej centralce zadnego modelu... nie widze zadnego kabla ktory byłby z jakims przełącznikiem czy cos zeby móc go jakos kalibrowac czy cos...gdybym miał walnięty jakis bezpiecznik od alarmu to pewnie by jakoś swirował, a nie ze auto sie zachowuje tak jakby alarmu nei było :)
wojtas - 21-07-2012, 21:50

Chyba szkoda czasu i nerwów na naprawę, lepiej będzie wypruć i wstawić coś nowego. Tylko czy rozwiąże to Twój problem z zamykającym się centralnym...raczej wątpię.
t0m3k - 21-07-2012, 22:21

szczerze mówiąc to to samo zamykanie centralnego to sie znajdzie :) mam rozwalony zamek od strony kierowcy i dlatego myślałem ze moze uda mi sie naprawic alarm i będę mógł otwierac auto z pilota :D ale chyba po prostu naprawie zamek :)moze zaden kretyn nie wpadnie na pomysł kradzieży starego rupiecia z duzym silnikiem :D
t0m3k - 31-07-2012, 10:44

Wczoraj mi sie nudziło więc naprawiłem sobie zamek w drzwiach kierowcy :) powiem wam, ze tylko jedna zapadka byłą w stanie sie poruszać... cała reszta zablokowana, a po tym ile musiałem przyszlifowac zapadki, mozna wywnioskowac ze ten zamek nie był uzywany z 6-7 lat...
Do tego szukałem po instalacji od alarmu jakichś przerwanych kabli czy cos... ale oczywiscie nic nie znalazłem, oprócz drugiej centralki... Dioda która powinna mrygać po uzbrojeniu alarmu wogóle ma nigdzie nie podpięty kabel... tak więc cos mi sie wydaje ze ten alarm tez chyba nigdy nie działał :)

t0m3k - 31-07-2012, 15:31

A i jeszcze jedna rzecz... od czego jest 'komputer' w tunelu przed skrzyniąbiegów? na nim są jakies 2 prekaźniki... bo tykał mi dzisiaj jak bomba zegarowa w czasie jazdy, podociskałem kostki i chyba na razie spokój ale wole wiedziec co to za cudo :)
wojtas - 31-07-2012, 16:02

t0m3k napisał/a:
od czego jest 'komputer' w tunelu przed skrzyniąbiegów? na nim są jakies 2 prekaźniki

ETACS- fabryczny sterownik alarmu.

t0m3k - 31-07-2012, 19:27

o :) taki metalowy ? :D ciekawe co mu sie działo ze tykał jak bomba zegarowa...
wojtas - 31-07-2012, 22:20

Prawdopodobnie się uzbroił, i dlatego tak tykał. Dodatkowo powinien włączyć się klakson alarmu, lecz często zdarza się, że uszkodzone są jego przewody. (z takim przypadkiem spotkałem się już w dwóch autach) Sprawdź czy działa ten klakson, powinien znajdować się na lewej podłużnicy koło zbiorniczka oleju wspomagania kierownicy.
t0m3k - 31-07-2012, 22:43

z tego co zauwazylem jakis czas temu to kabelki sąucięte przy klaksonie :) ale wiesz co... chyba jak sie uzbroił to nie dałoby się odpalić auta nie ? czy to tak nie działa? i jak ewentualnie się go 'odzbraja' ? bo ja sie wkurzyłem i odłączyłem plus z akumulatora :)
wojtas - 31-07-2012, 23:44

t0m3k napisał/a:
ale wiesz co... chyba jak sie uzbroił to nie dałoby się odpalić auta nie ? czy to tak nie działa?

Niestety da się odpalić, dlatego w większości egzemplarzy był dokładany przez dilera dodatkowy immobilizer.
t0m3k napisał/a:
jak ewentualnie się go 'odzbraja'

zamki w drzwiach przednich (elektryczne styki) muszą być sprawne w 100%. Jeśli odłączysz go całkowicie stracisz centralny zamek.