Nasze Miśki - "EVO byłem, ale przytyłem - Wasiowe O1T
Panbenonium - 03-12-2014, 18:33
Tu nie chodzi o to, że ktoś bezproblemowo przejechał ileś zim. Znam auta "bliźniacze" które jedno widzi mechanika na wymianę olejów, a drugie widzi go każdego dnia o zachodzie słońca.
Chodzi o to, żeby nie dać się wkręcić w modę na motula, bo to olej jak każdy inny tylko, ze droższy. Że niby go używają w F1 i moto GP i podobne zabiegi socjotechniczne. Są na świecie klasy olejów i jeśli olej spełnia wymagania dla danej klasy NARZUCONEJ przez producenta, to czy to jest olej z kauflandu, czy Motul metrosexual competition 600V AC/DC to nie ma znaczenia dla silnika.
Po drugie, jak już ktoś wyżej wspomniał, nie chodzi o punkt "krzepnięcia" (nie znaczy to, że olej twardnieje na amen) oleju, ani jego płynięcia. W oznaczeniach xxWxx chodzi o lepkość statyczną i dynamiczną, tylko tyle i aż tyle. Dla naszego klimatu używanie 15W50 jest całkowicie bezcelowe. Zrozumiałbym jeszcze 10W60, ale to co Ty wlałeś się kupy nie trzyma.
Idąc dalej: jeśli już zdecydowałbyś się na (przykładowo) 10W60 czy 5W40 to DOPIERO SPOŚRÓD TEJ LEPKOŚCI dobrze jest wybrać taki olej, który "krzepnie" w jak najniższej temperaturze i jednocześnie, który zapewnia dobre smarowanie do jak najwyższej temperatury.
Kiedyś takim olejem był (z tego co pamiętam) Castrol TWS, teraz prawdopodobnie występujący pod inną nazwą.
W@sio - 03-12-2014, 18:44
Nie wkęciłem się w żadną modę - moją osobistą decyzją było wlanie tego właśnie oleju, a nie np. Castrola Edge 10w60. Wlałem i koniec, jak mi się zatrze silnik to będzie mój problem, bo życie bez przygód byłoby nudne
Myślę, że możemy zakończyć tę dyskusję jednym zdaniem - każdy leje taki olej, jaki wydaje mu się odpowiedni. Co do dalszej dyskusji na ten temat polecam założyć temat tego dotyczący, przypominam, że piszemy w temacie dotyczącym mojego auta, jego modyfikacji itp. itd. a nie klas lepkości/płynności olejów dostępnych na naszym rynku.
No i proszę nie krzyczeć mi w temacie bez potrzeby
W@sio - 11-12-2014, 19:39
Poskładane ze zderzakiem włącznie
mjsystem - 11-12-2014, 19:53
W@sio napisał/a: |
Poskładane ze zderzakiem włącznie | Agresor z przodu fajnie to wyszło
Bizi78 - 11-12-2014, 19:54
No teraz to ma ręce i nogi .
W@sio - 11-12-2014, 19:59
I co najważniejsze - wszystko działa - czyli nic nie zepsułem po drodze
mjsystem - 11-12-2014, 20:25
W@sio napisał/a: | czyli nic nie zepsułem po drodze |
Czas pokaże Żartuję
W@sio - 11-12-2014, 22:36
Już tylko parę bzdetów sprawdzić i ogarnąć, by stan techniczny był perfekt i można jechać na strojenie
Fragu - 12-12-2014, 08:03
Pięęęękkknyy
radek79 - 12-12-2014, 08:56
W@sio napisał/a: | Już tylko parę bzdetów sprawdzić i ogarnąć, by stan techniczny był perfekt i można jechać na strojenie |
i nie zaliczyć po drodze żadnej sarenki
inq - 12-12-2014, 08:58
Kiepski olej, kiepski samochód i jeszcze na Orlenie tankuje. W@sio, szejmonju
Macfly1 - 12-12-2014, 09:13
No to "wącham rure" teraz za Tobą W@asiu. Ciekawe ile kucy wyjdzie po wystrojeniu?
W@sio - 12-12-2014, 11:11
Fragu napisał/a: | Pięęęękkknyy |
ICek jak ICek, wygląda spoko, ważne, żeby działał jak powinien
radek79 napisał/a: | i nie zaliczyć po drodze żadnej sarenki |
Wypluj to 3 razy przez lewe ramię, odtańcz taniec odpędzenia złych duchów, żeby mi się to nie przytrafiło A tak poważnie, to mam na tyle głośny samochód, że kury u mnie na wsi się już od dawna nie niosą, więc i sarny raczej migrują gdzieś, gdzie jest ciszej
inq napisał/a: | Kiepski olej, kiepski samochód i jeszcze na Orlenie tankuje. W@sio, szejmonju |
Oj czepiasz się
Macfly1 napisał/a: |
No to "wącham rure" teraz za Tobą W@asiu. Ciekawe ile kucy wyjdzie po wystrojeniu? |
Sam chciał bym wiedzieć liczę na wynik około 280KM, ale tak na prawdę każdy powyżej 250KM będzie już czymś dobrym
Torp12 - 12-12-2014, 12:21
A mi się wydaje że trochę krzywo leży ten icek.
Do tego jakas kratka albo siatex to by sie jednak przydal IMHO.
Marcino - 12-12-2014, 12:51
W@sio napisał/a: |
Sam chciał bym wiedzieć liczę na wynik około 280KM, ale tak na prawdę każdy powyżej 250KM będzie już czymś dobrym |
Czy LPG to ogarnie?
|
|
|