Nasze Miśki - Powrót po latach do Gala;)
Tomii - 20-10-2014, 14:23
eremita napisał/a: | philipsy i osramy wytrzymują mniej więcej taki sam czas tyle że tamte mają ceny razy dwa. |
zgadza się, po za tym noje zdanie jest takie że nie ma sensu inwestować w super żarówki jak ktoś większość czasu używa ich w dzień.
inq - 20-10-2014, 14:28
No mi leciały tak szybko bo wtedy to ja na taxi głównie w nocy latałem. Dużo rozruchów, dużo świecenia itd. To i tak tutaj bajka bo w Peugeocie 307 to co 2-3 miesiące regularnie zmieniałem, ale tam po jednej już bo straciłem cierpliwość w pewnym momencie.
W dzień ja używałem halogenów do jazdy po mieście
eremita - 20-10-2014, 14:35
inq napisał/a: | Peugeocie 307 to co 2-3 miesiące regularnie zmieniałem |
Hehe ja w citroenie C5 miałem to samo i przez to założyłem ledy, po 1,5 roku jeden się przepalił i wymienili mi je na gwarancji na nowy komplet a że sprzedawałem cytrynę to ledy leżą na półce
mjsystem - 20-10-2014, 16:18
eremita napisał/a: | philipsy i osramy wytrzymują mniej więcej taki sam czas tyle że tamte mają ceny razy dwa. |
Z mojego doświadczenia jest na plus dla Osram, ale czasy się zmieniają a ja nie wymieniałem już żarówek z 10 lat Teraz do Gala poszły Tungsramy. Zobaczymy na ile
WreX - 20-10-2014, 16:34
mjsystem, u mnie +90 wytrzymały rok czy półtora? Mijania oczywiście, długie świeciły, ale zamówiłem komplet +120 H1 i H7 to poszły stare na zapas.
eremita - 20-10-2014, 17:08
WreX napisał/a: | mjsystem, u mnie +90 wytrzymały rok czy półtora? Mijania oczywiście, długie świeciły, ale zamówiłem komplet +120 H1 i H7 to poszły stare na zapas. |
Jest zauważalna różnica w oświetleniu pomiędzy +90 a +120?
mjsystem - 20-10-2014, 17:28
WreX napisał/a: | u mnie +90 wytrzymały rok czy półtora? |
Czas życia żarówki jest wprost proporcjonalny do ilości zaświeceń i uderzeń. Nasze dziury tak niszczą żarniki. W moim fachu Osram wygrywa w każdej kategorii, ale w autach pewnie jest inaczej
WreX - 20-10-2014, 18:08
mjsystem napisał/a: | WreX napisał/a: | u mnie +90 wytrzymały rok czy półtora? |
Czas życia żarówki jest wprost proporcjonalny do ilości zaświeceń i uderzeń. Nasze dziury tak niszczą żarniki. W moim fachu Osram wygrywa w każdej kategorii, ale w autach pewnie jest inaczej |
Dokładnie, ostatnio właśnie się zastanawiałem patrząc na mojego "przepalonego" Tungsrama a właściwie przerwanego, bo tam drucik był urwany, przecież to logiczne, ze przy bardzo wysokiej temperaturze żarnika w żarówce podczas dużych wstrząsów gdzie materiał jest osłabiony może dość do przerwania. I właśnie wydaje mi się, że przez dziury zakończyła owa swoje życie.
eremita napisał/a: | Jest zauważalna różnica w oświetleniu pomiędzy +90 a +120?
|
Jak mam być szczery to nie wiem, może jest ale znikoma, na pewno gorzej nie świecą. Może kiedyś H1 podmienię po jednej stronie i zobaczę... Poza tym z czasem żarówka też "słabnie" nie wiem czy tam przez gaz w bańce czy przepalenie żarnika ale między starymi Tungsramami a nowymi była spora różnica.
arturj123 - 20-10-2014, 19:26
inq napisał/a: | Tylko jak długo U mnie jeden komplet wytrzymał z 6 miesięcy, a drugi max 3. |
Znajoma w Vectrze chyba z 1,5 roku przebiegi ponad 20000km rocznie.
U mnie w już z rok świecą 10000km
Na plus w porównaniu do np. Osram Nightbreaker 2 (te wytrzymały niecały rok)
Cytat: | Jest zauważalna różnica w oświetleniu pomiędzy +90 a +120? |
Miałem takie i takie, nie dostrzegłem znaczącej różnicy
eremita - 20-10-2014, 19:54
arturj123 napisał/a: | inq napisał/a: | Tylko jak długo U mnie jeden komplet wytrzymał z 6 miesięcy, a drugi max 3. |
Znajoma w Vectrze chyba z 1,5 roku przebiegi ponad 20000km rocznie.
U mnie w już z rok świecą 10000km
Na plus w porównaniu do np. Osram Nightbreaker 2 (te wytrzymały niecały rok)
Cytat: | Jest zauważalna różnica w oświetleniu pomiędzy +90 a +120? |
Miałem takie i takie, nie dostrzegłem znaczącej różnicy |
Własnie gdzieś czytałem że ludzkie oko nie dostrzeże różnicy.
Porównam wytrzymałość względem samochodu w którym są założone, w scenicu wytrzymują 6 miesięcy zobaczymy jak w galu
WreX napisał/a: | przecież to logiczne, ze przy bardzo wysokiej temperaturze żarnika w żarówce podczas dużych wstrząsów gdzie materiał jest osłabiony może dość do przerwania. I właśnie wydaje mi się, że przez dziury zakończyła owa swoje życie. |
Dokładnie kumpla mam co jeździ dzień w dzień w trasach i własnie ostatnio rozmawialiśmy o żarówkach on stwierdził że już tylko w marketach tanie kupuje bo długa trasa po której lampa jest nagrzana połączona z przejazdem przez jakąś dziurę czy próg zwalniający równa się przepalona żarówka nie ważne czy droga czy tania.
WreX - 20-10-2014, 20:07
eremita napisał/a: | Dokładnie kumpla mam co jeździ dzień w dzień w trasach i własnie ostatnio rozmawialiśmy o żarówkach on stwierdził że już tylko w marketach tanie kupuje bo długa trasa po której lampa jest nagrzana połączona z przejazdem przez jakąś dziurę czy próg zwalniający równa się przepalona żarówka nie ważne czy droga czy tania. |
Dokładnie w takich okolicznościach skończył żywot ostatni Tungsram, co nie zmienia faktu, że np mi zawsze zależy na jak najlepszym świeceniu świateł drogowych, bo na mijaniach co byśmy nie wsadzili (jeśli nie są to najnowocześniejsze LEDy) to przecież świecą pare metrów przed auto i mają bardzo obcięta linie światła żeby nie oślepiać...
mjsystem - 20-10-2014, 20:10
eremita napisał/a: | stwierdził że już tylko w marketach tanie kupuje bo długa trasa po której lampa jest nagrzana połączona z przejazdem przez jakąś dziurę czy próg zwalniający równa się przepalona żarówka nie ważne czy droga czy tania. |
Dziwne, bo ja jeżdżę po dziurach non stop i zawsze na światłach i od lat (chyba 10-ciu)nic mi się nie przepalało. Chińszczyznę marketową omijam z daleka
eremita - 20-10-2014, 21:21
mjsystem napisał/a: | od lat (chyba 10-ciu)nic mi się nie przepalało |
Jedni zmieniają żarówki inni zmieniają samochody.
Sory ale albo zmieniasz często samochody albo robisz bardzo mało kilometrów.
Na jakich żarówkach jeździsz? zaraz pozmieniam na takie skoro się nie przepalają
Jak mi jakaś żarówka wytrzyma rok albo inaczej 30tys km to już innej nie kupie i będę stałym klientem tej firmy
Marcino - 20-10-2014, 21:59
kup +60 to pożyją dłużej. Zadnej chnszczyźny nie polecam chy ba ze żarcie:)
mjsystem - 21-10-2014, 07:39
eremita napisał/a: | Na jakich żarówkach jeździsz? |
Na fabrycznych. Nie wiem, co oni tam ładują
Ale zawsze kupowałem Osramy, tylko te zwykłe, nie kombinowane.
Marcino napisał/a: | kup +60 to pożyją dłużej |
....o to właśnie chodzi
|
|
|