To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - pompa ciepla czy solar czy fotowoltaika

Krzyzak - 11-06-2021, 07:55

joujoujou napisał/a:
nie tyle co żeby ludzie za dobrze nie mieli, ile raczej żeby oni mieli jeszcze lepiej
w naszym państwie z kartonu i gówna dochodzi kwestia sieci przesyłowej - jest stara i przeciążona, kłaniają się lata zaniedbań i braku inwestycji... dopiero wczoraj zapowiedziano postawnie spółki Polskie Elektrownie Jądrowe (nie liczę tego tworu co ma je budować i od lat bierze tylko pieniądze)

wystarczy, że na jednej ulicy paru sąsiadów to zamontuje i zechce sobie zmagazynować na zimę by zużyć na pompę ciepła (popularny przypadek) i się okazuje, że przewody doprowadzające są za słabe...
a np. u mnie 4 z 5 domów ma PV i ma gaz ziemny; ten piąty pali drewnem tylko, nie ma PV - jemu się to nie opłaci (nie myśli o zmianie gazu na PC); mamy małe instalacje tak ok. 4kW, ale gdy ktoś myśli o większej farmie, a mam takiego delikwenta z pół km obok - ma 10 rzędów po 20 paneli w każdym

Marcino - 15-06-2021, 09:14

U mnie w pobliżu jest kilkanaście instalacji. Moze sa inne tranformatory po drodze nie wiem. Ja mam akurat nowe trafo i nowa siec, jestem najbliżej i mimo napiecia 242V nie wyłącza, najwieksze to chyba 245V widziałem. Aby zminimalizować ryzyko dałem nowy kabel większy przekrój niz potrzeba i jestem wpięty na wejściu sieci do domu aby spadki były minimalne.

Co do produkcji to faktycznie w dzien działaja zakłady biura itp i jest zapotrzebowanie, |Problemem sa chyba nasze węglowe elektrownie gdzie nie idzie tak łatwo tym pewnie zarządzać aby produkcja byla stabilna.

HUGIO - 15-06-2021, 09:51

Zgodnie z normą PN-IEC 60038 dopuszczalne odchylenia napięcia sieci wynoszą +/-10%, czyli 207-253V i większość urządzeń powinna być bezpieczna do takich skoków. Dostawca też nic nie będzie robił do czasu, aż nie przekroczy normy i nie zacznie się go nękać z jakimiś logami, czy zdjęciami.
Krzyzak - 15-06-2021, 11:48

Marcino napisał/a:
Problemem sa chyba nasze węglowe elektrownie gdzie nie idzie tak łatwo tym pewnie zarządzać aby produkcja byla stabilna.
dokładnie - i dochodzą do tego ograniczenia emisji CO2 narzucane przez UE
a co ciekawe u nas elektrownie stare i budowane w PRL mają większą modulację mocy - np. 50-100% a te nowsze są pod tym względem gorsze (mają inne zalety)
generalnie mamy najdroższy prąd w regionie i największe jego niedobory

Marcino - 24-06-2021, 12:42

No i jest pierwszy rachunek po założeniu PV - 48zł z VAT , tylko opłaty stałe za 2 miesiące wtym abonament, i opłata mocowa 10 zł. Jest dobrze.
Nie wiem jak to czytać z faktury ale mam w magazynie odłożone pod odliczeniach 20% 787kwh z data wprowadzenia 30.06.2020 - czy to oznacza za mam rok do 30.06.2021 na zuzycie tez energii ?

krzychu - 24-06-2021, 12:54

A w tych nowych przepisach to jest tak, że jak produkuje się dużo za dużo to coś tam mają zapłacić za to?
Marcino - 24-06-2021, 13:43

Mnie obowiązują obecne zasady przez 15lat jako prosumenta.
Nowe jeszcze nie uchwalone i nie wiemy w jakiej formie wejdą.

gulgulq - 24-06-2021, 14:39

Marcino napisał/a:

Nie wiem jak to czytać z faktury ale mam w magazynie odłożone pod odliczeniach 20% 787kwh z data wprowadzenia 30.06.2020 - czy to oznacza za mam rok do 30.06.2021 na zuzycie tez energii ?

Tak, rok na zużycie. Ale po datach to zostało Ci jeszcze 6 dni na wykorzystanie tej energii.

Marcino - 28-06-2021, 08:59

gulgulq napisał/a:
Ale po datach to zostało Ci jeszcze 6 dni na wykorzystanie tej energii.

bez żartów....

gulgulq - 29-06-2021, 06:31

Marcino napisał/a:

Nie wiem jak to czytać z faktury ale mam w magazynie odłożone pod odliczeniach 20% 787kwh z data wprowadzenia 30.06.2020- czy to oznacza za mam rok do 30.06.2021 na zuzycie tez energii ?

Marcino napisał/a:
gulgulq napisał/a:
Ale po datach to zostało Ci jeszcze 6 dni na wykorzystanie tej energii.

bez żartów....

Nie pokićkałeś coś z datami ? Bo datę wprowadzenia do sieci masz z poprzedniego roku ??

Marcino - 29-06-2021, 07:49

gulgulq napisał/a:
Nie pokićkałeś coś z datami ? Bo datę wprowadzenia do sieci masz z poprzedniego roku ??

No oczywiście ze pokićkałem - Data wprowadzenia 30.06.2021 strefa L - 787kwh
Razem w magazynie starefa L - 787kwh

Krzyzak - 29-06-2021, 13:02

ten czerwiec zapowiada się rekordowo - co prawda to dopiero drugi czerwiec w karierze mojej instalacji, ale o ile marzec, kwiecień czy maj były gorsze niż przed rokiem, to teraz będzie nowy lider...
nikt się nie chce podjąć rozbudowy mojej instalacji, więc chwilowo zostawiam jak jest - jak instalatorom zajrzy głód do tyłka (domniemam ogromny spadek zainteresowania po zmianie przepisów), to może za rok ruszę temat na nowo

gulgulq - 29-06-2021, 22:30

U mnie jest też dobrze: 676 kwh z instacaji 4.16 kw. Praktycznie tyle samo miałem w kwietniu ubiegłego roku a wtedy też bardzo słoneczny miesiąc był.
Marcino - 30-06-2021, 07:51

Krzyzak napisał/a:
jak instalatorom zajrzy głód do tyłka (domniemam ogromny spadek zainteresowania po zmianie przepisów), to może za rok ruszę temat na nowo

Darek. przemyśl temat aby przy rozbudowie nie wpaść w nowe zasady rozliczania.

U mnie czesrwiec 1.06MWh.
Rzad zapowiedział mój prąd 3 - dofinasowanie spadło do 3tyś pln..:)

Uwex - 30-06-2021, 08:44

Krzyzak- ja też dokładam, ale z terminem żaden kłopot, w zaszłym tygodniu wizyta fachowca (oględziny) - montaż po 20 lipca.