[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Powiadomienia UOKiK o akcji naprawczej - Lancer CYxA
tyku - 02-09-2015, 09:33
Beny_s napisał/a: | chciałem się umówić od razu na wymianę a ASO informuje, że najpierw musi zweryfikować - po dłuższej rozmowie stwierdzili, że należy przed wymianą jeszcze zweryfikować nr seryjny ETACS i dopiero wtedy wyjdzie czy do wymiany czy nie, |
W Auto Krak nie było tego typu problemu.
Najpierw nie chciałem wymieniać, więc musiałem podpisać protokół odstąpienia od wymiany. Potem pomyślałem sobie, dają nowy to czemu nie wymienić.
Problem był ze zgraniem plików ustawień z ETACS w ASO, ale tokyo się nie przemęczył (bywało gorzej, jak jeździłem z ETACSem z EVO).
vonmat - 02-09-2015, 18:38
Czyli mam rozumieć, że po wymianie ETACSa stracę zaprogramowane opuszczanie szyb z kluczyka?
pablo diablo - 02-09-2015, 21:09
trzeba dzwonić do ASO by się upewnić że się nadaje do wymiany ,można to gdzieś prze internet sprawdzić ?
tyku - 02-09-2015, 21:18
Cytat: | trzeba dzwonić do ASO by się upewnić że się nadaje do wymiany ,można to gdzieś prze internet sprawdzić ? |
pablo diablo, https://uokik.gov.pl/powiadomienia.php?news_id=11859
.swat. - 03-09-2015, 08:35
pablo diablo napisał/a: | trzeba dzwonić do ASO by się upewnić że się nadaje do wymiany ,można to gdzieś prze internet sprawdzić ? | Można zadzwonić, sprawdzą w komputerze, ale potem i tak weryfikacja przez mechanika. Dopiero potem jeśli potwierdzą trzeba umówić się na wymianę.
lanser - 18-09-2015, 22:01
Ja już po wymianie. Miała być godzinka, a zeszło się 2 razy dłużej. I jest ciekawostka. Podsłuchałem, jak mechanik rozmawiał z gościem za biurkiem, że nie może zaprogramować wymienionego modułu, który (i tu nie jestem na 100% pewien, ale tak mi się wydaje, że coś takiego padło) był w innym lancerze i był wcześniej programowany. Podejrzewam więc, że mogli chcieć mi zamontować używkę. Aż nie chce mi się wierzyć. Drugi moduł wyciągali z magazynu, mam nadzieję, że nowy.
PS Dzięki forum już 2. akcję zaliczyłem.
tyku - 18-09-2015, 22:34
lanser, Mi się wydaje, że ASO przerosła ta akcja serwisowa. Ja osobiście musiałem zapłacić za wymianę ETACS. Najważniejsze być przygotowanym na najgorsze.
lanser - 18-09-2015, 22:50
W najgorszym przypadku mogli zamontować znowu mój stary moduł, bo nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów, które mogłyby świadczyć o jego wadliwości. Albo bym pojechał do domu zastępczym ASXem.
tyku - 18-09-2015, 23:05
lanser napisał/a: | W najgorszym przypadku mogli zamontować znowu mój stary moduł, | To jest możliwe i wykonalne.
tokyo - 18-09-2015, 23:33
Witam
Z autopsji dlaczego nalezy wymienic ETACS:
W poczatkowej fazie produkcji 2007 do poczatku roku 2010, byla zakladana partia ECU o konstrukcji ktora z kwartalu na kwartal miala modyfikowane oprogramowanie. Sama konstrukcja ECU byla dwuwarstwowa i wygladalo to tak jakby ktos naciol plytke zlamal a nastepnie polutowal piny laczace plyte gorna i dolna.
Efektem tych zmian byly 3 usterki ktore pojawialy sie i znikaly w autkach:
1. swiatla nie wylaczajace sie po zamknieciu auta (nawet byla poprawka programowa)
2. czasowy zanik dzialania pilota oraz centralnego zamka
3. brak reakcji na pilota problem z zapaleniem autka
W roku 2010 modele wychodzily z nowym modulem. Rozpoznac go mozna bylo po tym ze wszystkie wtyczki sa z przodu, a nie od gory od dolu i z przodu.
Jezeli macie w swoich autkach programowane funkcje tak jak kolega TYKU ( w mniejszym lub wiekszym stopniu) poproście przed wymiana o zgranie danych i wgranie ich do nowego modulu.
Pozdrawiam
Uwex - 19-09-2015, 08:08
tokyo napisał/a: | W poczatkowej fazie produkcji 2007 do poczatku roku 2010, |
Hm ... ? To dlaczego nie wszystkie egzemplarze z tych lat są na liście do wymiany ?
vonmat - 19-09-2015, 11:09
Jako, że nikt nie udzielił mi odpowiedzi na pytanie, sam sobie odpowiem.
Wróciłem z wymiany ETACSa, wszystko trwało 1,5h. Cała konfiguracja została wyeksportowana ze starego modułu i wgrana do nowego. Było widać, że serwisanci wiedzieli, co robić.
mjsystem - 19-09-2015, 11:16
Cytat: |
Jako, że nikt nie udzielił mi odpowiedzi na pytanie, | Post wyżej masz odpowiedz?
vonmat - 19-09-2015, 11:22
mjsystem napisał/a: | Cytat: |
Jako, że nikt nie udzielił mi odpowiedzi na pytanie, | Post wyżej masz odpowiedz? |
Ups, nie zauważyłem. Swoją drogą zapytałem o to ponad 2 tygodnie temu, więc przestałem śledzić temat.
LBA - 19-09-2015, 20:29
Witam,
Przy przeglądzie zrealizowali mi wymianę tego modułu. Nic im o zgrywaniu danych nie mówiłem i praktycznie nie zauważyłem konsekwencji wymiany więc wiele raczej nie kasuje. Musiałem się upomnieć o otwieranie szyb z kulczyka. Tryb norweski miałem włączony. Skasowane miałem jeszcze tzw. Tripy czyli przebiegi chwilowe A i B. B mi trochę szkoda bo nie kasowalem go od nowości 😎
Przy okazji zrobili drugą akcję serwisową czyli kontrola paska osprzętu i w moim przypadku wymiana bo uznali że wypada
Mogli by jeszcze akcję serwisową na tarcze zrobić to mialbym gratisa jak znalazł
|
|
|