[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Instalacja gazowa - LPG - Lancer CYxA
RalfPi - 31-03-2011, 02:32
No ja Chłopaki, mam co prawda 1.8, ale śmigam już na gazie.. 17 kkm. I wszystko hula jak się patrzy - spalanko w trakcie zimy 10l/100 km + trochę benzyny po włączeniu silnika. Ale ogólnie już mi się zwrócił montaż i powiem, że warto:) I nikt mnie nie przekona do tego, że nie warto... Odwołuję się do tego co już kilkakrotnie pisałem na temat gazu w innych postach:)
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=61326
Z szacunkowych wyliczeń (powiedzmy +-10%) przy spalaniu benzyny 10l/100 km oszczędność po założeniu instalacji wychodzi około 56'000zł/400'000 km
Pozdrawiam i życzę takich właśnie przebiegów wszystkim Forumowiczom!
PS Więc licząc, że 1.8 pali około 8.5.. wychodzi trochę mniej - 47 600 zł, ale dla mnie to i tak "Mega kwota".
RalfPi - 31-03-2011, 02:54
No tak.. Miałem się podzielić wrażeniami po przeglądzie instalacji - rzekomo igła:)
Więc pozostaje mi tylko wierzyć gazownikowi.
W poniedziałek jadę na gwarancyjny po 20kkm - zobaczymy co powiedzą.
A jak do tej pory spalanko 10l/100km i uśmiech na twarzy przy każdym tankowaniu.
[ Dodano: 07-04-2011, 08:23 ]
Po przeglądzie gwarancyjnym.. 630 zł mniej w kieszeni i żadnych zarzutów do Miśka..
Co do brzęczenia.. Z poprawą pogody minęło jak ręką odjął.. Więc na przeglądzie nie miałem co pokazywać Panu z serwisu. Więc póki co wszystko gra. Ostatnie tankowanie na Lotosie po 2,64:)
Pozdrawiam
PS Zobaczymy czy będzie brał olej - na dotarciu miał prawo trochę wziąć.
Kolejny raporcik za jakieś 10'000
Aha.. Instalacje Sequent 24 chyba firmy Czakram
zbiornik 45 l- roboczo 39 l. Z początku kilka tańkowań nie odbijał, ale teraz wszystko gra.
koszt 3900 u Pana Sławka Piątka z SP Auto Szczecin - jak się okazało mają podpisaną umowę z Mitsubishi (i "FOLKSWAGENEM").
bastek - 31-03-2011, 23:19
witam, kolejny wpis
29.03 przegląd po 16,500 km
cena 110 zł.
wg komputera wszystko ok. trochę fachmany z zakłady zastanawiały się, czemu nie założyli lubryfikacji od razu - i stwierdzili, że jak coś bym zauważył nie tak, to trzeba będzie założyć
testowali jakieś nowe oprogramnowanie do BRC - że niby jest możliwość, żeby prócz gazu do silnika szła benzyna poiwyżej 4000 obrotów, ale u mnie się tego nie da ustawić.
z usterek - nie działą kontrolka ilości gazu (takie 4 diodki, świecą jak chcą,) i czasem nie działa zawór - "jak będzie pusty zbiornik, pan podjedzie to wymienimy" ale feler - czsu nie mam....
i zauważyłem, że zaraz po przełączeniu, jeszcze na letnim silniku, po naciśnięciu gazu mija jakiś czas (mniej niż sek) zanim zaczną rosnąć obroty. na początku mi gasł silnik, teraz wiem o tym i nie ma problemu. na ciepłym silniku tego efektu nie ma
plusy:kasa
wg autocentrum wydałęm na LPG i benzynę 3470 zł, +110 na przegląd, zużycie 7,7 l/100 km
teoretyczne wydatki na benzynę, 5080 zł., spalnie 6,5 l/100 km
do przedu 1500 zł
w przyszłym tyg. jadę na przedląd gwrancyjny
co sądzicie o tej lubryfikacji?
jaru23 - 01-04-2011, 14:09
Może szanowni koledzy się pochwalą jakie do tej pory osiągnęli przebiegi na gazie, mam zamiar montować gaz w zwykłym 1,8 i ciekawi mnie ile przetrwa silnik.
berladi - 01-04-2011, 19:17
Witam.Lubryfikacja to pic na wodę.Co do problemów które posiadasz to świadczy o braku doświadczenia monterów.Znajdź sobie kogoś dobrego od BRC.
Polecam: http://lpg-forum.pl/
Bardzo obszerne i fachowe forum.Radzę tam poruszyć twoje wątpliwości.
bastek - 01-04-2011, 21:36
czy problemy te problemy, to chodzi o to "opóźnienie"
dziś sporo razy zapalałem - na zimnym, letnim, ciepłym silniku - i specjalnie cały dzień na benzynie. tak samo jest - takie ułamek sek. opóźnienia. pamiętam, że na początku też mi gasł silnik - potem się odruchowo nauczyłem
wcześniej miałem samochód z gazem na linkę - czy nie jest tak, że z linką szybciej reaguje na pedał?
nie nazwałbym tego problemem....
przedwczoraj (zaraz po przeglądzie) - jakby mniejsze to opóźnienie było? może to moje subektywne odczucie? zainstalowali/zaktualizowali oprogramowanie
spalony zawór to po jednej ze stacji -zresztą orlenu. wlali mi wtedy prawie 50 litrów (powinni max. 42) - wcześniej o tym pisałem
[ Dodano: 01-04-2011, 21:41 ]
odnośnie "gazujmy/nie gazujmy"
w czasie pobytu - przwinęły się samochody: handa accord, jeep 4x4, mój lancer i... jeszcze jeden, i stara mazda 323
[ Dodano: 14-04-2011, 13:16 ]
po przeglądzie po 60000 w ASO
cytat za mechanikiem
"luzy zaworowe prawidłowe"
nie wgryzałem się w szczegóły
poza tym - w silniku wszystko OK
sam zauważyłem tylko - ubytek płynu w chłodnicy. dolałem 0,75 l na 20000 km (był uzupełniany na przeglądzie po 40.000 teraz sam dolałem, co by mi w sewisie nie dolali w cenie 100 zł/litr
[ Dodano: 15-08-2011, 10:23 ]
po przegladzie po 32.000 km na gazie - gazowym
wg komp. wszsytko ok
nadal bez lubryfikacji
koszt 150 zł, z wymiana 2 filtrów
nadal bez problemu (z wyjatkiem ubywania płynu w chłodnicy)
z fajnych rzeczy - przy 28.000 km się zwróciło, wliczając koszty przeglądu, rejestracji,
RalfPi - 07-04-2011, 18:21
20 kkm - właśnie po dwóch przeglądach (instalacji i gwarancyjnym)
Wszystko gra.
Instalacja montowana w zakładzie, który ma umowę z Mitsubishi.
Co do kosztów..
Nie narzekam, nie narzekam..:) 10l/100 km (choć teraz po zmianie opon i przeglądzie zauktualizuję "pomiary") przy cenie średnio 2.69 (choć ostatnio 2.64 zł/l).
Nie wiem jak jest z gwarancją na silnik przy montażu do wersji nie dostosowanej do gazu - może Ktoś z zainteresowanych zadzwoni do MMC Car Poland i się dowie..?
Choć ja z gwarancją nie mam problemu.. Wersja przystosowana do montażu.
Pozdrawiam
reneyvan - 30-04-2011, 08:59
O ile jest wyższa cena przystosowanego Lancera do montażu LPG w stosunku do zwykłej wersji i gdzie można znaleźć na ten temat informacje na stronie MMC?
bastek - 30-04-2011, 09:22
reneyvan napisał/a: | O ile jest wyższa cena przystosowanego Lancera do montażu LPG w stosunku do zwykłej wersji |
w 2009,2010 r. przystosowane do gazu były 1,8. nie wiem, jak to jest teraz, i czy istnieje wer. 16, do gazu -
1,8 mg cennika dealera cena wyższa o 3000 zł.
ale - jako ze brałem co na placu stoi, jeszcze z popzredniego rocznika, miałem trochę rabatów więc w moim przypadku cena byłaby duuużo wyższa, dwa-czas czekania wyliczony na 8 m-cy....
tomekrvf - 03-05-2011, 00:02
RalfPi napisał/a: | Nie wiem jak jest z gwarancją na silnik przy montażu do wersji nie dostosowanej do gazu - może Ktoś z zainteresowanych zadzwoni do MMC Car Poland i się dowie..? |
Nie trzeba dzwonić.Wszystko jest dokładnie wyjaśnione w książce gwarancyjnej.
bastek - 28-05-2011, 22:09
kilka dni temu się dowiedziałem, że był robiony silnik zniszczony przez gaz - w Lublinie. wymiana głowicy w colcie. tam jest taki sam silnik?
auto służyło jako służbowe, nikt nie dbał o nie
DjQuest - 29-05-2011, 12:53
bastek1 napisał/a: | kilka dni temu się dowiedziałem, że był robiony silnik zniszczony przez gaz - w Lublinie. wymiana głowicy w colcie. tam jest taki sam silnik?
auto służyło jako służbowe, nikt nie dbał o nie |
Uszczelka pod głowicą uszkadza się znacznie częściej, głowica pęka zazwyczaj po jakiś 50000 km
Student - 17-06-2011, 11:53
Nie znam samochodu w którym LPG wywaliło uszczelkę po 50tys. znam natomiast wiele które przelatały 150-200tyś. na LPG no i wtedy ewentualnie remont ale koszty to ok. 1000zł więc nie ma się czym martwić.
ko5a - 30-06-2011, 10:59
dzisiaj oddałem lansnera do zagazowania, będę kolejnym królikiem doświadczalnym ponieważ silnik nie przystosowany do LPG.
dam znać jakie wrażenia jak odbiorę samochód.
a u Was jak się 1.8 LPG MIVEC spisuje? coś niedobrego się dzieje?
bastek - 30-06-2011, 11:23
1,5 mivec-bez zarzutow. na niemieckim gazie, z rowerkiem na dachu, wg gps do 160km/godz sie rozbujal. bez rowerow, bez bagaznika-przy jezdzeniu ok. 120-140 km/godz - spalanie ok. 8-8,5 litra na 100 km. chodzi rowniotko, prawie 25000 km przejechane
orientacyjnie-wlasnie mi sie zwrocila instalacja.
|
|
|