Nasze Miśki - Czarny TURBOLOT-O1T
vrangsinn - 27-02-2018, 11:14
Bzyk_R1 napisał/a: | Jak to wnosiłem do Twojego bagażnika to łezka się w oku kręciła, wreszcie po tylu próbach, mamy projekt hamulców które zatrzymają O1T tak jak trzeba. Pięknie wykonane i te 12kg tarcze potężne. A co najlepsze to wszystko za cenę 30% brembo od EVO czy innych zestawów Big Brake. Ja to kompletuje części i morduje swój OEM zestaw będzie czekać na półce na swój dzień.
Teraz turbolot nie tylko dobrze przyspiesza ale i będzie hamować! Myślę że dodatkowe kilogramy trzeba zrekompensować dedykowanym do O1T FMIC który w najbliższym czasie będzie produkowany w Pińczowie jak tylko ruszymy temat dam Ci znać. Świetna robota! |
Piękna sprawa, ale z drugiej strony jak kogoś stać na evo brakes bądź big brakes to tylko się cieszyc że ktoś w miśki to ładuje...takie moje podejście. IMO morda się cieszy że coraz więcej osób wogóle idzie w strone brembo bo w miśkach z tych lat to chyba jedyne warte zachodu wyjście...mega + dla Was.
Fajnie sie czyta co robicie z tymi O1T...
Pawel1988 - 27-02-2018, 15:22
Dzięki
mkm - 27-02-2018, 16:30
Pawel1988 napisał/a: | Ale tarcza siedzi na otworze centralnym, i ten ma być idealny. A przez otwory mają przejść tylko szpilki. |
Nie jest tak niestety.
Gdyby tak było jak piszesz tarcze mogłyby być uniwersalne.
Zawieź te tarcze do tokarza niech zrobi otwory zgodnie ze sztuką.
Przynajmniej ograniczysz możliwość ścięcia szpilek.
Rozwiercaniom otworów w elipsę mówimy stanowcze "nie"
Pawel1988 - 23-03-2018, 23:53
Dziś następna wymiana oleju po 9 tysiącach
Co do wosku i politury jest rewelacja, woda dalej kropelkuje, a autko wygląda jak mokre a rok już zleciał oczywiście kropelkowanie nie jest takie jak na początku ale efekt wizualny naprawdę dobry.
Turbo od roku schutkie także jeżeli czytasz to to wielkie dzięki robertdgza podpowiedź w kwestii uszczelek
Od pewnego czasu mam taki objaw, podczas jazdy np w korku gdzie jedziemy tylko na sprzęgle słychać takie metaliczne popukiwanie z tylu auta za każdym razem jak puścimu sprzęgło. Przy normalnej jeździe niezauważalne, więc zrobiłem mały przegląd i znalazłem identyczny dźwięk - moze komus sie przyda. Plan jest taki że najpierw to zdejmuje, myje i nowy smar. Jak nie pomoże to wymiana.
https://youtu.be/wIf9j8kIj0U
robertdg - 24-03-2018, 08:19
Pawel1988 napisał/a: | Turbo od roku schutkie także jeżeli czytasz to to wielkie dzięki robertdgza podpowiedź w kwestii uszczelek | Pawel1988 napisał/a: | Od pewnego czasu mam taki objaw, podczas jazdy np w korku gdzie jedziemy tylko na sprzęgle słychać takie metaliczne popukiwanie z tylu auta za każdym razem jak puścimu sprzęgło. Przy normalnej jeździe niezauważalne, więc zrobiłem mały przegląd i znalazłem identyczny dźwięk - moze komus sie przyda. Plan jest taki że najpierw to zdejmuje, myje i nowy smar. Jak nie pomoże to wymiana.
| Tlumik drgan skretnych - ten na koncu walu przydyferencjale nie powinien stukac, bo albo ma luz na wieloklinie, albo ten stuk pochodzi z wieloklina przy drugiej podporze, ewentualnie przegubu elastycznego (chociaz jest to watpliwe bo przy tym ugieciu ten przegub nie powinie wydawac zadnego dzwieku) dzwiek jest na tylne mylny ze wal kardana to rura z flanszami i nosi jak dzwon.
Uwaga w przypadku rozpiecia walu na kltorymkolwiek wielokliniem polaczeniu srubowym czy krzyzaku, bardzo istotne jest jego idealne odwzorowanie co do zeba/sruby w ulozeniu, bo to daje najwieksza pewnosc zgodnosci wagi wirujacej.
Pawel1988 - 24-03-2018, 13:19
Jestem pewny że stuka ten ostatni przegub/tłumik bo nie dość że ma luz tyl przód to też w osi obrotu, mniej więcej widać to na filmiku. Na reszcie połączeń jest cichutko zero luzu. A myślisz że jest sens to czyścić i zapodac nowy smar czy tylko wymiana?
robertdg - 24-03-2018, 16:42
Pawel1988 napisał/a: | A myślisz że jest sens to czyścić i zapodac nowy smar czy tylko wymiana? | Sprobowac warto, moze pomoze na jakis czas, kezeli tak to dobrze wytypowales, moge sie mylic bo trudno mi z filmu to jednoznacznie odebrac. Co do zakupu nowego, nie wiem czy jest to dostepne w jakims zamienniku
Pawel1988 - 24-03-2018, 17:31
Co do zamiennika to na 99 % to jest to https://www.przeguby.pl/p...nderpajerol200/
Przynajmniej ilość zębów się zgadza, reszty nie pomierzylem bo aukcje już w domu znalazłem. Ciekawe czy występuje jako oryginal bo ze zdjęć wygląda jakby pół wału trzeba było kupić .
robertdg - 24-03-2018, 19:02
No widzisz, tak jest w OEM trzeba pol walu zmieniac, a to co masz ze strony przeguby to jest element do wspawania w wal, zatem samemu mozna co najwyzej wal zdemontowac w calosci oddac do regeneracji, bo wymiana tego elementu wymaga ciecia, osiowania i wazenia walu - oczywiscie tyczy sie to calkowitej regeneracji z wieloklinem, no chyba ze uzebienie bedzie niewyrobione to mozna sie pokusic o zmiane samego lacznika
Pawel1988 - 24-03-2018, 19:30
Nie rozumiem co jest do wspawania? przecież ten cały przegub to część wymienna. Zdejmujesz zeger i schodzi ale w sumie nieważne Ja to ściągnę, przeczyszcze założę i dam znać czy pomogło dzięki za wszystkie rady
robertdg - 24-03-2018, 20:03
Przegub tak, ale osadzenie na wieloklinie, ta czesc stricte od walu - jest w komplecie sprzedawana jak widac, to jest spawane do walu
Pawel1988 - 24-03-2018, 20:29
To teraz tak z innej beczki . Z racji swapu hamulcy muszę pozbyć się 16 zimowych. Na ich miejsce wskocza oem 17 . Więc muszę coś kupić na lato i chciałbym poznać wasze zdanie na temat felg, które według Was by pasowały . Rozmiar felgi 17 lub 18. Moje 3 propozycje.
Chyba że macie coś innego fajnego to proszę o linka bo ja jakoś nie umiem Sie zdecydować. Dzięki
Hugo - 24-03-2018, 20:48
Jak dla mnie żadne, ewentualnie opcja nr 2.
robertdg - 24-03-2018, 20:57
Numer 1 wyglada ciekawie, tu mozesz sobie jakotako pomierzyc jakies wzorki http://www.elektrony.cz/c...88&color=000000
Olivia - 24-03-2018, 21:20
Jedynka, ewentualnie dwójka. "Szprycha" doda autu lekkości.
|
|
|