To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Sportowa Elegancja

Hugo - 24-11-2014, 13:45

Panbenonium napisał/a:
grają popychacze (co jest winą popychaczy, a nie oleju).
Amen. Olej silnikowy służy do smarowania silnika, a nie do jego naprawy. Jak popychacze klepią to są zużyte, ewentualnie magistrala dostarczająca olej jest zabrudzona i nie ma właściwej przepustowości lub pompa oleju jest zużyta.
To, że jednym klepią popychacze na tym oleju, a na tamtym nie klepią nie oznacza, że naprawili silnik tylko, jak wyżej kolega wspomniał, zamaskowali problem, który nadal istnieje.

Torp12 - 24-11-2014, 14:04

Ja nie mówie że chce naprawic silnik zalewając teraz hydrocracka.

Rozumiem co mówicie. Jedyne czego nie rozumiem to czemu "gorszy" (hydrocrack) olej maskuje problem cykania popychaczy.

Panbenonium - 24-11-2014, 16:58

A czy sprawdzałeś jak z problemem poradzi sobie innej firmy hydrocrack ? Każda firma ma swoją recepturę olejową i sam się spotkałem, że na tej samej lepkości mobilu nie klepało, a na valvo klepało (a oba były hydrorozkraczone). Może mobil miał mniej substancji czyszczących, przez co lekki brudzik zostawał w kanalikach. Tak lekki, że wystarczyło go, by wytworzyć ciśnienie minimalnie większe i już mam odpowiedź na zadane pytanie.

Nie ma sensu brylować na salonach wymyślnym olejem i zachodzić w głowie jaki olej kupić, żeby nie klepało. Kup olej dobry i zrób popychacze i tyle, po co się nad tym zastanawiać ...

Torp12 - 25-11-2014, 09:16

Panbenonium napisał/a:
Kup olej dobry i zrób popychacze i tyle

Tia, już to zrobiłem i cykanie wróciło, dlatego teraz będziemy grzebać w misce...

Panbenonium - 25-11-2014, 11:34

A popychacze kupiłeś nowe, czy używane ?
Torp12 - 25-11-2014, 11:55

Panbenonium napisał/a:
A popychacze kupiłeś nowe, czy używane ?

Nowe...

Panbenonium - 25-11-2014, 12:10

To co najmniej dziwne. A po zdjęciu pokrywy widziałeś może już jak wyglądają te nowe popychacze po X kilometrów ? Na Twoim miejscu bym kupił jeden hydropopychacz i porównał jego wymiar z Twoim, bo może sa podstawy do uznania gwarancji za wadliwy towar.

Inna sprawa, że ciśnienie oleju możesz mieć słabe o olej nie dociera w odpowiednich ilościach w odpowiednie miejsca, w skutek czego miejsce styku może cię wycierać, czego efektem jest uszkodzenie hydropopychacza.

Ps. A przez jakiś czas nie klepało po zmianie na nowe ?

Marcino - 25-11-2014, 12:41

Torp12 napisał/a:
dlatego teraz będziemy grzebać w misce...

Ja sciągałem tylko dolną miskę i smoka.... nic nie znalazłem, ale też nie mam problemów.

Torp12 - 25-11-2014, 13:26

Panbenonium napisał/a:

Po 300km się odezwały znowu. Brane z pewnego źródła.

eremita - 25-11-2014, 13:51

Torp12 napisał/a:
Panbenonium napisał/a:

Po 300km się odezwały znowu. Brane z pewnego źródła.

To porażka :shock: , ile kosztowała operacja wymiany?

Panbenonium - 25-11-2014, 14:17

Pewne źródło brzmi trochę enigmatycznie. Doświadczalnie mogę powiedzieć na przykładzie Hondy, którą miałem, że dopiero regulatory kupione w ASO zaczęły działać. A przedtem też brałem 3 razy z tak zwanych pewnych źródeł, nawet od użytkowników for Hondy o (wydawałoby się) dobrej opinii.

Jak masz gwarancję, to oddaj. A jak to pewne źródło bez gwarancji, to masz przynajmniej "gwarancję" jakie to źródło jest pewne :wink:

Torp12 - 17-12-2014, 10:54

Wczoraj padła druga żarówka tungrsrama +120%...

Sam nie wiem na co teraz zmienić żeby dobrze świeciło i było w miarę żywotne?

Bosch +90% 67 zł

Tungsram +120% 50zł

Osram +110 80zł

Philips +130 86zł

Korcą mnie te Bosche, ktoś może próbował?

Hugo - 17-12-2014, 12:08

Torp12 napisał/a:
Sam nie wiem na co teraz zmienić żeby dobrze świeciło i było w miarę żywotne?
Porządnie wstawić dobrą soczewkę (najlepiej jeszcze zregenerować odbłyśniki w nich) i wstawić HID-y :wink: Jak wszystko zrobisz dobrze, to nikogo nie będziesz raził i zapomnisz o przepalonych żarówkach :mrgreen:
booohal - 17-12-2014, 12:32

Hugo napisał/a:
zapomnisz o przepalonych żarówkach :mrgreen:

Najwyżej podczas mrozów nie będzie Ci jedna lampa świecić :mrgreen: :wink:
Dzisiaj wrzuciłem Tungsramy 120 i jest okej. Ale światło u mnie nie jest takie bielutkie jak na fotkach innych, którzy wrzucili żarówki. Różnica między 90, a 120 jest moim zdaniem pomijalna.

Torp12 - 17-12-2014, 12:47

Hugo napisał/a:
Porządnie wstawić dobrą soczewkę (najlepiej jeszcze zregenerować odbłyśniki w nich) i wstawić HID-y :wink: Jak wszystko zrobisz dobrze, to nikogo nie będziesz raził i zapomnisz o przepalonych żarówkach :mrgreen:

HID-ów napewno nie będzie. Soczewkę bym chciał ale Deejay nie ma czasu na pierdoły ;)