[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Instalacja gazowa - LPG - Lancer CYxA
Golotheman - 28-01-2019, 07:59
tyku, mnie już krew zalewa.. Ale chce rozwiązać ten problem zanim dobrowolnie zgodzę się na obowiązkowe regulacje luzów wszystkich zaworów co 30-40 tysi... z czystej technicznej poprawności uważam, że całość musi być dobrze ustawiona... Bo jakbym miał to gdzieś, to bym nie szukał gaziarza, który też poświęca tyle czasu na regulacje, tylko pojechał do brc, zrobił to na autoadaptacji i olał...
Gdyby lancer palił z 7litrów max, to można byłoby darować sobie te zabiegi i gazowanie. Ale niestety pali tyle ile pali i wielu ludzi go jednak gazuje, nawet pomimo przeciwskazań.
Cóż.. mam nadzieję, że dojde do jakiś konstruktywnych wniosków i wszystko opublikuję na forum, dla dobra wspólnego.
[ Dodano: 28-01-2019, 08:03 ]
Lucas123w, co do zachodu - teraz jest czas, że poświęcam więcej czasu na te regulacje itp.
Ale normalnie - jeśli nic już nie wskóram, to przegląd gazu co 10tys z wymianą filtrów, co 30-40 tys regulacja luzu. I tyle zachodu. A oszczędności rzędu 3tys zł na paliwie. Dla jednych to mało, dla jednych dużo. Kwestia zasobności portfela
plecho1 - 28-01-2019, 08:15
Rozważ jeszcze raz ten TAP, wiem że zdania są podzielone, z resztą jak w każdym temacie
Nie jest to wielki wydatek a jest wielu twierdzących że ma pozytywny wpływ na wypalanie zaworów.
Golotheman - 28-01-2019, 12:07
Grzeniu92 - 01-02-2019, 20:13
Golotheman
"U gaziarza jedyne co udało się ustalić, to że mapa jest zielona, korekty gazowe są ustawione na -5% do 0 %. Czyli na dosyć bogato. I tu zdziwienie - na benzynie mam 16%. Podobno przy 20%-25% wywala checkengine, bo za ubogo"
U mnie było przy szklankach 0,3 i 0,2 u gaziarza na benzynie 5% na ssaniu, 0% na normalnej pracy, a na LPG checkengine i za bogato ponad 20% chyba, po regulacji LPG na 0% przejechałem jakieś 3kkm na tą chwile, ok, ale coś mi z olejem się dzieje bo chyba znika
nie wiem jak u ciebie ale u mnie pali średnio 10l/100km, jak deptam to 12l, a najniżej jak zszedłem to 8,1l
RalfPi
jak rozpoznać wzmocnioną głowicę?
RalfPi - 02-02-2019, 08:46
Grzeniu92 - VIN i ASO ew. na fakturze przy zakupie z Salonu będzie dopisane LPG (tak przy najmniej było u mnie).
Kleis - 11-02-2019, 00:11
Witam, od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Lancera, rocznik 2010, silnik 1.8 MIVEC i zastanawiam się nad założeniem instalacji gazowej. Spalanie na poziomie 10l PB/100km mocno obciąża portfel. Byłem w jednym z warsztatów, gdzie polecono mi instalację marki Zenit (Zenit PRO OBD IV gen.). Do wyboru mam dwie możliwości: z lubryfikcją lub z dodatkowym dotryskiem benzyny na wyższych obrotach. Czy ktoś z Was jeździ na instalacji tej polskiej firmy? Jeśli tak, to proszę o opinie, czy warto zaufać tej instalacji i czy warto wybrać opcję z dodatkową lubryfikacją?
lukaszkalb - 11-02-2019, 06:42
Ja mam tą instalacje tyle że sterownikiem zenit Blu box, z dotryskiem benzyny powyżej 4000 obrotów, obecnie 20tys km zrobione zero problemów nie ma różnicy czy benzyna czy gaz.
Golotheman - 11-02-2019, 07:48
u mnie też nie nie było - nie ma różnicy benzyna czy gaz.
lubra raczej nie działa, głównie chodzi o czas spalania gazu, który jest dłuższy od benzyny i powoduje to wypalanie głowicy. Można z tym walczyć wariatorem albo ustawieniem większego luzu zaworowego ( nawet do 0.40). Gdy ktoś proponuje dotrysk do instalki, to znaczy, że nie chce mu się ustawić całej mapy w zakresie pełnego zakresu obrotowego i wierzy w automat.
juar_78 - 25-02-2019, 22:39
A ktoś w sedanie wozi zapas (dojazdówkę) w bagażniku? Jak to wygląda? Mógłby ktoś pstryknąć fotkę, jak taka dojazdówka "zajmuje" bagażnik?
Piotr81 - 15-03-2019, 08:58
Witam
Proszę o informację czy ktoś ma zamontowaną fabryczną instalację gazową ZEICOM ?
gdzie w okolicach Warszawy, Radomia,Kielc można znaleźć warsztat który będzie mógł serwisować taką instalacje . Mój gazownik rozkłada ręce i mówi że nie posiada oprogramowania aby podłączyć pod komputer.
lukaszkalb - 15-03-2019, 09:58
Zobacz serwis Mercedesa Radom oni mieli kilka lat serwis i sprzedaż Mitsubishi może coś poradzą, a potem serwis Mitsubishi i Opla w Radomiu dixicar
Witek1980 - 09-05-2019, 09:54 Temat postu: Błąd P0303 na LPG (BRC) Witam wszystkich, potrzebuję pomocy. Podczas jazdy na wysokich obrotach na LPG zapalił się check, po zgaszeniu i odpaleniu na benie zgasł. Po kilku dniach małe szarpanie i pyk świeci. Komp pokazuje P0303 (wypadanie zapłonu 3 cylindra), zamieniłem cewki i świeczki - bez zmian, znów P0303. Na benie wszystko ok.
Ktoś ma wiedzę co to może być.
Bizi78 - 09-05-2019, 10:56
Może wtryskiwacz od gazu.
plecho1 - 09-05-2019, 15:30
Tak jak napisał Bizi78, możliwe że wina wtryskiwacza. Powinno się to łatwo ustalić po podpięciu się pod instalację LPG, możesz też sam zamienić wtryski miejscami lub nawet tylko np. 3 z 4 zamienić same przewody idące do wkrętek i przewody elektryczne zasilające. Jak problem przeniesie się na 4 cylinder to na 100% wina wtryskiwacza.
Dawid1111 - 18-05-2019, 18:07
to w końcu te szklanki od tego amerykańca ktoś montował? działa to/
u mnie w aso jedna szklanka - uwaga - 95 zł
|
|
|