Nasze Miśki - Moja nowa (już stara) Żona.
WreX - 30-03-2018, 23:29
Hugo, spoko jakoś się udało, ale dzięki za rade bo okazuje się, że wymiana nie pomogła, dalej strzela przegub, ale mniej.
Musze sprawdzić czy to nie przeciwległy tym razem. No cóż nawet się nie denerwuje bo jakbym był świadom, że ten samochód to niekończąca się historia i naprawiam tą samą rzecz X razy.
WreX - 12-04-2018, 17:26
Takie małe podsumowanie ostatnich wydatków i robót przy moim Mitasubishi:
-Na rozgrzewkę wiadomo, olej i filtry. Olej Liqui Moly 5w40
-Niedługo później wymiana półosi lewej
-Później felgi poszły do profesjonalnego prostowania
Wizyta u Bartka:
-kompletny rozrząd
-wymiana 4 wahaczy z przodu
-wymiana uszczelek pokrywy zaworów i uszczelniaczy świec
-czyszczenie przepustnicy
-wymiana świec, kopułki i palca oraz kabli WN
-wymiana czujnika temperatury
Łączny koszt ostatnich zabiegów około 3650zł
Do zrobienia w najbliższym czasie:
-amorki Kayaba Ultra SR
-zbieżność (miała być wczoraj ale zapiekła się śruba, muszę ją poluzować i dopiero jechać)
-poduszka silnika oraz skrzyni biegów
(przybliżony koszt 1200-1400zł jeszcze XD)
Odnośnie przyspieszania pulsacyjnego - owszem na razie to działa, raz chyba delikatnie coś podobnego poczułem ale to tak 1/10 w skali tego co zwykle bywało. Jak na razie nie dopatrzyłem się takiego efektu, zobaczymy jak długo.
Zbieżność - tutaj pytanie, na lewym kole mam kąt- negatyw 0,5 stopnia a na prawym już aż 1 stopień przy eibachu, to normalne? Da się coś z tym zrobić?
W ogóle jakiś czas temu prosiłem swojego "mechanika" żeby sprawdził mi zawieszenie bo czuje, że coś jest nie tak - no i sprawdził "WSZYSTKO DOBRZE NIE WYMYŚLAJ TYLKO JEŹDZIJ" no przyjechałem do Bartka chyba on najlepiej jest w stanie oddać co zobaczył przy prawym dolnym wahaczu - generalnie fart, że jeszcze się nie wypiął sworzeń ;]
Po wymianie 4 wahaczy jazda zupełnie inne auto stało się o niebo bardziej responsywne i posłuszne, chyba za bardzo się do tego luzu przyzwyczaiłem.
Ogólnie poprawa jest, szczególnie na benzynie bo na gazie dalej nie jest tak jakbym chciał. Ale jest pewna kwestia, niby zapłon cały nowiuśki a potrafi mi 3-5 sek krecic i nie odpalać... gdzie zawsze na strzała palił. Co to może być? wtryskiwacze? pompa? filtr paliwa?
Hugo - 12-04-2018, 18:26
Ładnie inwestujesz
Powodzenia z poluzowaniem śruby zbieżnosci z tyłu, szykuj brzeszczot...
Ciekawe jak długo u Ciebie nie będzie pulsacyjnego przyśpieszania, u mnie po 2 tygodniach wróciło (obecnie nie ma, bo jest ciepło), no ale ja wkręciłem na próbę używany czujnik.
WreX - 12-04-2018, 19:17
Hugo, pytanie jest inne. Jak wykręcić drążek z końcówki. Po 2h sie poddałem dzisiaj. Kontra ladnie puściła ale drazek bez szans. Nawet nie wiem w którą krecic ;d probuje w prawo stojąc od koła ale nic. Objechany jest caly nie ma za co złapać . Nowy drążek i końcówka czy jest jakiś sposób?
Hugo - 12-04-2018, 19:51
Całą długość 6-kąta na drążku na klucz 13 objechałeś i przeskakuje? Jak tak to tylko dobre "żabki", czyli szczypce, bądź klucz szwedzki i łapiesz za drążek. Końcówkę wykręcasz z drążka normalnie, czyli kręcąc w lewo.
wyderka - 12-04-2018, 20:02
Hugo napisał/a: | szykuj brzeszczot... |
albo palnik xD
końcówkę pogrzej jak masz czym
WreX - 12-04-2018, 20:04
Hugo, tam jest jakiś 6kąt? Szkoda, że zdjęcia nie zrobiłem. Ja tego nie objechałem, tylko dostałem informacje PANIE NIE USTAWIE ZBIEŻNOŚCI, POLUZUJESZ PAN ŚRUBĘ I DRĄŻEK TO WTEDY USTAWIE, DOWIDZENIA.
A tam jest idealnie okrągłe, żadnych kątów nie ma.
Palnikiem nie uszkodzę sworznia?
deejay - 12-04-2018, 21:30
WreX napisał/a: | PANIE NIE USTAWIE ZBIEŻNOŚCI, POLUZUJESZ PAN ŚRUBĘ I DRĄŻEK TO WTEDY USTAWIE, DOWIDZENIA.
|
Ręce opadają !!!
deejay - 12-04-2018, 21:31
WreX napisał/a: | Palnikiem nie uszkodzę sworznia? |
https://www.youtube.com/watch?v=KbUPk9UKfMQ
deejay - 12-04-2018, 21:33
WreX napisał/a: | niby zapłon cały nowiuśki a potrafi mi 3-5 sek krecic i nie odpalać... |
Ciepły czy zimny ?
WreX - 12-04-2018, 22:17
deejay, zimny w większości przypadków
I tak w ogóle dzięki Bartek, ile razy bym nie widział jak pracujesz to aż miło popatrzeć, że wiesz co robisz i robisz to dobrze, wracam do siebie i załamka, strach gdziekolwiek jechać ;/
Co do końcówki drążka i drążka to ja akurat bym go wyciągnął, tylko nie potrafię odkręcić drążka z końcówki bo się zapiekło i gwintu na drążku nie ma żeby kluczem złapać.
Jest sens wyjęcie sworznia końcówki ze zwrotnicy i próba kręcenia samą końcówką? czy drążek się obraca dowolnie wokoło własnej osi?
Hugo - 13-04-2018, 09:39
Drążek po wybiciu końcówki będzie się bez większego oporu okręcał na jabłku przy przekładni kierowniczej, więc końcówka drążka musi być w zwrotnicy. Jak nie ma 6-kąta na jakiś klucz na dążku (nie spotkałem się jeszcze z takim drążkiem) to tylko palnik albo duży i mocny klucz szwedzki do przytrzymania drążka.
Krzyzak - 13-04-2018, 11:27
Dziwny problem. Końcówka powinna się wykręcać łatwo bo pod spodem gwint jest jak nowy. Tylko z wkręceniem są możliwe jakieś problemy bo tam potrafi zardzewieć. Ale właśnie na drążku jest 6-kąt na klucz 13 i można nim kręcić.
Albo zdjąć końcówkę i założyć klucz do drążków Huzar i wykręcić cały drążek, założyć nowy. Za 555 płaciłem jakoś 60zł 2 lata temu.
Hugo - 13-04-2018, 14:24
Jakby co polecam drążki kierownicze TRW, bardzo trwałe i cena śmieszna, ok. 35 zł/szt.
WreX - 14-04-2018, 17:51
Hugo, Dlatego zamówiłem, drążek i końcówkę i tyle.
Kupiłem jeszcze Ceratec do silnika i żarówki h7 ;d
Odgrzybiłem klimę i wymieniłem filtr kabinowy. Macie w ogóle jakiś sposób na ten filtr? bo ja zawsze siłą go wyciągam po odkręceniu śrub i tak samo wkładam wykorzystując naturalną elastyczność plastiku
deejay, jeszcze dwie kwestie, ten uszczelniacz do przekładni tam miałeś jakiś mi polecić a ja o tym zapomniałem...
I ten prawy wahacz co mi użyczyłeś to jeszcze przed zbieżnością jak radzisz wymienić na tego SRL z gumką od hiundaia czy zostawić jak jest?
|
|
|