To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I Ogólne - CB w nowym Outku

zbyszko_orzech - 28-04-2009, 16:08

Witam

Dziś przeżyłem szok, kiedy usłyszałem ile chcą za montaż triflexa w ASO w Łodzi.
Pan napisał, że założenie anteny bez całkowitego zdejmowania podsufitówki 350zł i napisał ze mogą powstać zagięcia a cena całkowitego zdjęcia podsufitówki z gwarancją, że zagięcia nie powstaną to uwaga: 1300 zł ( słownie: tysiąc trzysta złoty) A za ile coś takiego robią ASO u was? I wiecie cos na temat ewentualnej gwarancji, bo to jest przecież ingerencja w dach ( rozwiercenie otworu )

joker_wmb - 28-04-2009, 20:25

kolego w Częstochowie zrobia montażyk za 250 plnów, tylko trzeba powiedziec,że sie wczesniej taka cene ustalalo bo zalezna jest ona od humory p.kierownika :shock: u mnie wlasne montowali triflexa i radyjko pod panelem klimatyzacji.
jesli chodzi o zagiecia to sa minimalne,wiec nie wiem czy inwestowac tyle kaski azeby ich uniknac.
aha, jedna uwaga co do aso sobczyk cze-wa, trzeba ich przypilnowac troche bo fuszerke odwalaja :lol:

krzychu - 28-04-2009, 20:26

joker_wmb napisał/a:

jesli chodzi o zagiecia to sa minimalne,wiec nie wiem czy inwestowac tyle kaski azeby ich uniknac.

A gdzie te zagięcia są?

Krzychu

zbyszko_orzech - 28-04-2009, 20:55

joker_wmb napisał/a:
kolego w Częstochowie zrobia montażyk za 250 plnów, tylko trzeba powiedziec,że sie wczesniej taka cene ustalalo bo zalezna jest ona od humory p.kierownika :shock: u mnie wlasne montowali triflexa i radyjko pod panelem klimatyzacji.
aha, jedna uwaga co do aso sobczyk cze-wa, trzeba ich przypilnowac troche bo fuszerke odwalaja :lol:

Dzieki za odp :) a jeśli możesz to daj fotki 8)

joker_wmb - 28-04-2009, 21:51

fotek niestety nie mam,ale jak znajde chwilke to zrobie.minimalne zagiecia sa przy slupkach ale sa tak malo widoczne,ze prawie wcale :p
Hiszpan - 28-04-2009, 22:00

zbyszko_orzech napisał/a:
A za ile coś takiego robią ASO u was?
Nawet nie sprawdzałem, bo sam sobie zrobiłem w 2-3 godzinki, koszt to jedno piwo, które wypiłem. ;)
Co do zagięć to powstają przy odginaniu podsufitki, celem założenia anteny. Najczęstsze miejsca to przy słupku (zdjęcie nr 14) i pod uchwytem (zdjęcie nr 6). Zdjęcia na poprzedniej stronie.
I wiecie cos na temat ewentualnej gwarancji, bo to jest przecież ingerencja w dach ( rozwiercenie otworu )
:shock: :?: :?: :?: :shock:
Sam montowałem dwie sztuki i nic tam nie trzeba rozwiercać. Panom się albo nie chce tego robić, albo mają znikomą wiedzę na ten temat.

zbyszko_orzech - 28-04-2009, 22:27

Hiszpan napisał/a:
A za ile coś takiego robią ASO u was?
Nawet nie sprawdzałem, bo sam sobie zrobiłem w 2-3 godzinki, koszt to jedno piwo, które wypiłem. ;)
Co do zagięć to powstają przy odginaniu podsufitki, celem założenia anteny. Najczęstsze miejsca to przy słupku (zdjęcie nr 14) i pod uchwytem (zdjęcie nr 6). Zdjęcia na poprzedniej stronie.
I wiecie cos na temat ewentualnej gwarancji, bo to jest przecież ingerencja w dach ( rozwiercenie otworu )
:shock: :?: :?: :?: :shock:
Sam montowałem dwie sztuki i nic tam nie trzeba rozwiercać. Panom się albo nie chce tego robić, albo mają znikomą wiedzę na ten temat.

No to mi ciekawostkę powiedziałeś że nie trzeba rozwiercać bo w serwisie mi powiedzieli że trzeba rozwiercać no ale jak mówisz ze nie trzeba to się trochę zdziwiłem ( oczywiście pozytywnie) i jeszcze jedno pytanie jeśli ktoś to będzie robił pierwszy raz to jak oceniasz skalę trudności?

Hiszpan - 28-04-2009, 23:03

Jeżeli ktoś lubi sam coś dłubać przy aucie to jest to bardzo łatwe. Śruby można łatwo znaleźć, wręcz intuicyjnie, reszta trzyma na zatrzaskach.
Jeżeli ma jako takie zdolności manualne to pewno 4-6 w skali do 10 (w zależności od tych zdolności). :mrgreen: Instrukcja na stronie poprzedniej.
Jeżeli masz dwie lewe ręce - daj sobie spokój i jedź do serwisu. ;)

sailax - 06-05-2009, 08:52

Chciałbym spytać was mobile jak tam wygląda zasięg i użyteczność antenki mocowanej do tylnej klapy z tyłu samochodu? Mam cb ale moja magnesowa antena nie za bardzo pasuje na metalowy element tylnej klapy (mało miejsca i porysowany lakier) Przymierzam się do zakupu antenki i się waham... :?:
halbog - 06-05-2009, 09:16

sailax napisał/a:
jak tam wygląda zasięg i użyteczność antenki mocowanej do tylnej klapy z tyłu samochodu?

Kolego mam tak zamontowaną do mojego MSSa antenę magnum 145, jestem bardzo zadowolony z tego rozwiązania, zasięg ok 7 km, kabelek puszczony bokiem nie przeszkadza w normalnym użytkowaniu bagażnika.
Pozdrawiam
Bogdan

krzychu - 08-05-2009, 16:43

Może się Wam przyda. Kupując lancera takiego jak obok jest zdjęcie od razu zainstalowałem triflexa w miejsce fabrycznej anteny (w sumie nie ja instalowałem ale nie ważne). Do tego podłączyłem wysokiej klasy radio samochodowe firmy Sony. Były małe problemy z odbiorem stacji radiowych (na drodze to pracy w jednym miejscy szumiała mi Zet-ka, było też odczuwalne lekkie ściszenie przez radio a w innym miejscu planeta w sumie tutaj gorzej to wyglądało). Przy montażu radia zobaczyłem że obok kabla antenowego idzie kabel więc oglądałem i rozebrałem fabryczną antenę i okazało się że tam jest wzmacniacz.

Teraz do rzeczy. Postanowiłem coś z tym zrobić. Poszukałem i kupiłem polecany polski wzmacniacz antenowy aktywny. ABASCO 16dB (łatwo znaleźć na allegro).

Teraz instalacja. Postanowiłem w myśl minimalizacji zakłóceń zamontować go blisko anteny (chodź pewnie koło radia też by coś dał). W Lancerze jest to bardzo ciężkie kołki mocno siedzą a i tak przy nie rozbieraniu boków mało miejsca jest między dachem, szybą a podsufitką ale się udało. Robi się to tak:

- ucinamy dostarczony kabel od triflexa (chodzi o ten przykręcany tak żeby mieć potrzebną końcówkę na kabel).
nie otetnijcie końcówki od CB przez przypadek dla przypomnienia środkowa długość kabla to radio FM, najdłuższy to CB
- ucinamy końcówkę z fabrycznej anteny oraz ja miałem wtyczkę przy tej antenie więc też odciąłem
- lutujemy odciętą końcówkę od treiflexa z końcówką odciętą z fabrycznej anteny (powstaje kabelek z jednej strony wtyk antenowy z drugiej wtyk do anteny triflex)
- lutujemy zasilającą wtyczkę odciętą od oryginalnej anteny do kabla zasilającego wzmacniacz
- skręcamy wszystko z tyłu najlepiej owinąć wzmacniacz jakąś gąbką żeby nie hałasował jest on też trochę duży mi się zmieścił między podsufitką a dachem ale musiałem go wepchnąć przed wzmocnienie w dachu.

Pierwsze testy przy montażu wypadły pozytywnie. Bez wzmacniacza znalazłem stację która lekko szumiała po podłączeniu wzmacniacza było już czysto. Stacja którą ledwo odbierało po wpięciu wzmacniacza głośniej odbierało.

Jutro testy w miejscach w których zawsze Zet-ka trzeszczała. Dam znać.

Informacja tylko dla użytkowników triflexa jeśli ktoś ma fabryczną instalację i ma problemy z odbiorem montaż wzmacniacza nie jest dobrym pomysłem bo pewnie macie wzmacniacz już w podstawce anteny.

ppowski - 25-05-2009, 16:03

Dzis dałem mojego Outka II do ASO Mitsu "GEZET" w Gorzowie Wielkopolskim z prośbo o montaż Triflexa. No i serwis skapitulował uznali że to jest niedobra antena, że ma za krótki gwint i jeszcze zrobili ze mnie głu... co sie nie zna a gada. Na moja sugestie żeby poczytali forum i że wszystkim pasuje puścili to mimo uszu. Wspomne że tą usługe wycenili na 400 zł - to rekord Polski. :(
I tu moja próśba coby mi poradzić kto w mojej okolicy mi ta antene zamontuje i przeciągnie kabelek pod panel klimy.
pozdrawiam
Piotr P.

Hiszpan - 25-05-2009, 17:41

ppowski, gdybyś miał bliżej zaproponowałbym Ci przyjazd do mnie. ;)
Sobotnie przedpołudnie i temat załatwiony. Cena - jeden browar wypity do spółki podczas montażu. :D

Gene - 25-05-2009, 18:25

Hiszpan napisał/a:
Cena - jeden browar wypity do spółki podczas montażu. :D
Biedak za taka cene nie wroci. :mrgreen: Chyba, ze bedzie mial zmiennika. :mrgreen:
piotrls - 25-05-2009, 19:55

W lublinie w Parexbudzie chcą za montaż 500zł, na Hutniczej 100. W Boguchwale w ASO 250.