To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - FAQ - [Carisma] Sterownik centralnego - montaż sterownika pilotów

xxmichuxx - 26-03-2014, 15:15

Batmanikus napisał/a:
Czy taka centralka bez problemu zastąpi to co mam teraz?
http://allegro.pl/sterown...4051484870.html

Tak :)

riat - 05-05-2014, 10:21
Temat postu: carisma GLS 1,8 1997
Witam!
Też chcę zmienić centralkę mojego zamka na
http://allegro.pl/sterown...4051484870.html
ale mam pytanko, czy da się to tak zamontować aby po zamknięciu auta świeciła się w środku, albo błyskała dioda udająca autoalarm?
To tyle
pozdrówka
R

plecho1 - 05-05-2014, 13:06

Da się, tylko trzeba by się pobawić w elektronika i powiedzmy dołożyć jakiś układ elektroniczny z mrugająca diodą załączany i wyłączany ręcznie guzikiem kanału dodatkowego albo załączany impulsem zamykającym i wyłączany impulsem otwierającym. Łatwiejszym rozwiązaniem było by jednak kupienie sterownika z taką funkcja albo nawet kupienie sterownika alarmu i zrobienie prostego alarmu.
bartecek - 23-05-2014, 13:21

A jak jest w kwestii Carismy po lifcie, gdzie jest oryginalny centralny zamek i ten pilot w kształcie banana - Zamieniał ktoś z Was ten układ centralka + pilot?
dexter1992 - 14-07-2014, 05:55

Jakie diody mam kupić pod te kierunkowskazy ? Każdy pisze o diodach ale nikt nie powiedział jakie. U mnie jest tak, centralny działa nie mam zastrzeżeń. Ale mieć pilota to nie żaden problem po prostu nie trzeba wkładać kluczyka i przekręcać. Jakie centralki polecacie ? Czytałem o NOXON. Będzie dobry ?
plecho1 - 14-07-2014, 06:46

Pisane było już kilka razy że mogą być 5A. Zawsze też można policzyć z wzoru ze szkoły podstawowej P=UxI, policz w sumie moc wszystkich z jednej strony i podziel przez 12 to będziesz miał prąd jaki zużywają, dodaj do tego jeszcze z 20% dla bezpieczeństwa diody i będziesz miał.
piwomojepaliwo - 11-08-2014, 11:46

Panowie,

Czemu przy kiepskich pilotach zmieniacie cały układ centralnego zamka?

Ja za 120 zł kupiłem dwa piloty w dobrym stanie, a mój stary był w tragicznym stanie.
Programowanie przecież nic nie kosztuje, więc w 120 zł zamknąłem się używając wciąż iryginalnego sterownika.

joe86 - 13-09-2014, 18:10

Postanowiłem poszukać zgodnie z instrukcją przekaźnika centralnego zamka.
Niestety nie widzę go ani w miejscu z instrukcji:

ani w środkowym tunelu

i pod konsolą choć akurat tych dwóch elementów nie odpinałem ale jeden jest za duży a drugi ma stanowczo inne kolory niż opisane na poprzednich stronach

po kablach też nie sprawdzę bo idąc od drzwi zgubiłem się w gęstwinie kilkudziesięciu kabli które w dodatku są w takim miejscu i tak ciasno że nawet nie da się ich wyjąć.

Macie może pomysł gdzie szukać ?

Na upartego w boczku drzwi jest przełącznik do zamykania drzwi jak jest się w środku, wystarczy odpowiednio w nim zewrzeć 2 z 3 pinów i można zamykać i otwierać ale to takie od ehm bocznej strony rozwiązanie:P

plecho1 - 13-09-2014, 21:57

Ale co dokładnie chcesz z tym centralnym zrobić? Czy coś w nim niedomaga czy może chcesz dołożyć sterowanie pilotem?
Chyba właśnie ta metalowa puszka widoczna na ostatnim zdjęciu jest właśnie sterownikiem zamka centralnego i to właśnie w niej znajdują się wszystkie przekaźniki zamka centralnego wraz ze sterująca nimi elektroniką. Ale czy to na pewno ten sterownik to 100% pewności nie mam bo nigdy go u siebie nie szukałem.

joe86 - 13-09-2014, 22:06

Jeśli to on pytanie czemu taki duży ? o ile inne odłączałem żeby sprawdzić czy to one to tych nie ruszałem, chcę się rozeznać gdzie podłączyć sterownik na pilota bo nie chciałbym na darmo go kupować, z drugiej strony z tego co wyczytałem w instrukcjach na aukcjach o ile sterownik zmieściłby się w boczku drzwi to mógłbym go tam podłączyć pod ten przełącznik na boczku do zamykania i otwierania. Nie wiem co ćpali ci holendrzy że każdy model w inny sposób montowali :P A i poprzedni właściciel mógł coś majstrować bo np przecięty był kabel do brzęczyka świateł (po kolejnym rozładowaniu aku postanowiłem się tym w końcu zająć)
plecho1 - 13-09-2014, 22:12

W sumie sterowniki na Alledrogo wyglądają trochę inaczej niż to co jest na Twoim zdjęciu. Sterownik pilotów najlepiej podłączyć przy skrzynce z bezpiecznikami bo tam znajdziesz wszystkie potrzebne przewody. W które dokładnie się wpiąć odnośnie samego zamykania i otwierania to najlepiej poszukać wśród tych wychodzących z drzwi. Kiedy zamykasz i otwierasz centralny przełącznikiem czy kluczem to na tych dwóch przewodach powinna pojawiać się masa, na jednym przy otwieraniu i na drugim przy zamykaniu. Kiedyś podłączałem taki sterownik z pilotami w Carismie brejdaka i w taki sposób szukałem tych przewodów.
joe86 - 13-09-2014, 22:36

Wiązka z drzwi około 5-7 cm później wchodzi w drugą wiązkę sklejoną taśmą klejącą która idzie w górę deski rozdzielczej i tej wiązki nawet się nie da wyciągnąć więcej niż 2-3 cm, nie wiem czy to tylko w moim modelu tak ciasno siedzi ? Nie zależy mi na miganiu kierunkami itp więc raczej pójdę na łatwiznę i spróbuję wepchnąć sterownik w boczek drzwi jak tylko się dowiem jakie ma wymiary.
plecho1 - 13-09-2014, 23:01

Jeśli jest tam stałe niezanikające zasilenie to pewnie że można tak zrobić. Taki sterownik nie powinien być większy jak 10x10x3cm.
joe86 - 22-09-2014, 00:43

Jednak finalnie przeciągnąłem kabelek 4 żyłowy od przełącznika centralnego w drzwiach do środka, dwa kable podłączyłem do paska czerwonych diod które zamontowałem w dolnej części drzwi i podłączyłem do przewodu od przycisku wykrywającego otwarcie drzwi dzięki czemu po otwarciu diody świecą pod drzwiami - bezpieczeństwo i komfort :) dwa pozostałe podłączyłem pod dające masę kanały w sterowniku który umieściłem w miejscu na przedni głośnik ( który mam w drzwiach a nie w desce) zasilanie pociągnąłem z białego kabla od stacyjki i podłączyłem kierunkowskazy, planuję jeszcze podłączenie kabelka od domykania szyb ale nie chce mi się znowu kabla do drzwi prowadzić.
Kupiony przeze mnie sterownik to STELLIMEN SM-188F ma fajny pilot, smukły ale solidny.
Nie mam żadnego problemu z otwieraniem z kluczyka czy używaniem przycisku na drzwiach jednak sterownik w sumie z oczywistych powodów nie wykrywa otwarcia kluczykiem więc dioda pika wtedy cały czas co w niczym nie przeszkadza oczywiście. Przy okazji jeszcze czujniki parkowania zamontowałem :)

plecho1 - 22-09-2014, 06:55

O domykaniu szyb kest ciekawy temat, wpisz w wyszukiwarkę "domykanie szyb komfort za grosze". Będzie to działać także przy zamykaniu pilotem.