Pajero Ogólne - * * * WITAM WSZYSTKICH * * *
ziemek123 - 24-01-2010, 13:16
Witam wszystkich wróciłem na forum po 2 czy 3 latach nie obecności. Wczoraj kupiłem Pajero II 95 r 2,8 long Jutro zabieram się do remontów itp....... Pozdrawiam wszystkich
jawaldek - 24-01-2010, 14:56
ziemek123 witaj na forum owocnych i mało kosztownych remontów
Robek - 24-01-2010, 17:34
Witam wszyskich forumowych Pajerowiczów i Pajerowiczki.
Posiadaczem Pajero I 2,5TD 88r jestem od XII 2008r.
Oczywiście pierwsze naprawy mam już za sobą, oby było ich jak najmniej.
Pozdrawiam wszystkich
leśniczy22 - 25-01-2010, 09:03
Przy tych mrozach może być różnie oj różnie.
rico.1 - 26-01-2010, 22:24
Witam wszystkich zarażonych miśkami i bujaniem na bezdrożach
Już prawie dwa lata gonię mojego po rozmaitych drogach, polach i nie tylko. A z tego wzgledu że to juz czwarte moje 4x4 stwierdzę że trafiłem chyba na twardą sztukę.
Przyznam jednak że nie jeden raz wiedza na tym forum pomogła mi skrócić boleści mojego miśka, więc ogromne podziękowania wszystkim i czas się wreszcie przywitać - lepiej późno niż wcale!
Gene - 11-02-2010, 12:18
witaj
bat - 19-02-2010, 17:26
Witam PajeroManiaków!
przywitałem się na ogólnym, zapomniałem w najbardziej interesującym mnie dziale!
mea culpa!
Zatem ogólne HOWGH!
Tomasz Grochola - 03-03-2010, 00:11 Temat postu: Witam. Witam.
Na Mitsumaniakch zalogowałem się kilka tygodni temu, szukając informacji o Pajero -nie zawiodłem się. Pomogliście zarówno przed kupnem miśka (wybór), jak i po zakupie (usuwanie pierwszych wykrytych usterek itp.) Dzięki.
Kupiłem krótkiego Pajero II Standard GLX 2800 INTERCOOLER z 1995 r. Prawdziwy Japończyk z Japonii, tyle że z kierownicą po prawej stronie (mieszkam w Irlandii).
Od razu polubiłem to bydlątko, chociaż misiek nie był w stanie idealnym. Owszem, bardzo czysty, zadbany, elektryka działa (99%), ale..
Pierwszy zimny rozruch -rozczarowanie. Długie kręcenie, jakieś takie kulawe załapywanie, białe smrodliwe chmury, nierówna praca nierozgrzanego silnika. Odwiedziłem forum -upewniłem się, że to będzie świeca. Wstawiłem komplet nowych i teraz pali od pierwszego tyknięcia. Zero problemów.
Drugie rozczarowanie. Zdarzyło się kilka razy, że po przejechaniu kilku kilometrów silnik zdychał. Trzeba było kręcić kilkanaście sekund z pedałem gazu wciśniętym w podłogę. Silnik odpalał i przez resztę dnia kłopotów nie sprawiał. Po lekturze forum doszedłem do wniosku, że to nieszczelność w układzie paliwowym czyli powietrze w przewodach itd. Od 7 dni jest spokój, tzn. nic takiego się nie działo. Problem zniknął (?) Może tak już zostanie?..
Teraz wszystko jest OK. Misiek śmiga jak marzenie. Ogólnie lubię spokojną jazdę (2000-2500 obr/min), kiedy silnik mruczy jak kocur.
Spalanie?
Jeżdżę na szosowych oponach 265/75 R15. Tankowałem dwa razy. Oto rezultaty.
Pierwsza próba to 450 km, cały czas po czarnym. Dojazdy do i z pracy plus jakieś wyjazdy do sklepu. Pierwszych 300 km oszczędnie (2-2,5 tys obr/min), z napędem na tył. Pozostałe 150 km na 4x4, bez spoglądanie na obroty (wiedziałem, że zatankuję płacąc służbową kartą, więc sobie nie żałowałem). Wyszło 10,67 l na 100 km.
Druga próba to 500 km. Do pracy, w pracy, z pracy. Głównie po czarnym, ale też trochę brykania po irlandzkich pastwiskach; do tego półgodzinne holowanie padniętego defendera. Cały czas 4x4, z przytupem (powód jak powyżej). Wyszło 11 l na 100 km.
Póki co odkrywam dopiero to auto. Co nieco już się dowiedziałem, mnóstwa rzeczy muszę się dowiedzieć, tak więc jako użytkownik tego forum będę głównie pytać, pytać i pytać...
Szczyt moich osiągnięć to samodzielna wymiana świec żarowych i oleju w silniku. Z wymianą oleju w skrzyni biegów i okolicach to już chyba do fachowców pójdę...
Do zobaczenia na forum i może kiedyś na drodze
Pozdrawiam. Roch.
watson1911 - 03-03-2010, 01:11 Temat postu: Re: Witam.
Tomasz Grochola napisał/a: | Z wymianą oleju w skrzyni biegów i okolicach to już chyba do fachowców pójdę...
. |
Zapewniam Cię,że nie będziesz musiał iść do fachowców,wystarczy jakiś kanał,ale i to niekoniecznie,bez problemu zmienisz sam.Jakby co to pytaj,ja właśnie wymieniłem wszystkie oleje bez warsztatu pod garażem,pozdrawiam
Tomasz Grochola - 03-03-2010, 19:35 Temat postu: Re: Witam.
watson1911 napisał/a: | Tomasz Grochola napisał/a: | Z wymianą oleju w skrzyni biegów i okolicach to już chyba do fachowców pójdę...
. |
Zapewniam Cię,że nie będziesz musiał iść do fachowców,wystarczy jakiś kanał,ale i to niekoniecznie,bez problemu zmienisz sam.Jakby co to pytaj,ja właśnie wymieniłem wszystkie oleje bez warsztatu pod garażem,pozdrawiam |
Chętnie skorzystam. Wrzucę moje pytanie do stosownego wątku na PAJERO II, OK? Z góry dziękuję za pomoc.
GIO4x4RUS - 04-03-2010, 11:05
Uwazaj na olej w tylnem mostie!Na 90% masz LSD(samoblokujący)!Muszy byc specjalny olej dla LSD-mostow(w symbolax oleju przewaznie jest napis LSD).On jest drogi,ale zwklym olejem zepsujesz ten bajer.Sprawdzic-czy masz LSD-most i czy to dziala(często bywa jusz zepsute!)-podnieś dupe,zeby oderwaly sie tylne kola i powole krencz do przodu...jezeli oba kola krecą sie w jedną strone-LSD jest i dziala!Jezeli drugie kolo kreczy sie odwrotnie-LSD niema albo zepsute(i mozno wlewac zwykly olej)!
watson1911 - 04-03-2010, 16:00
GIO4x4RUS napisał/a: | Uwazaj na olej w tylnem mostie!Na 90% masz LSD(samoblokujący)!Muszy byc specjalny olej dla LSD-mostow(w symbolax oleju przewaznie jest napis LSD).On jest drogi,ale zwklym olejem zepsujesz ten bajer.Sprawdzic-czy masz LSD-most i czy to dziala(często bywa jusz zepsute!)-podnieś dupe,zeby oderwaly sie tylne kola i powole krencz do przodu...jezeli oba kola krecą sie w jedną strone-LSD jest i dziala!Jezeli drugie kolo kreczy sie odwrotnie-LSD niema albo zepsute(i mozno wlewac zwykly olej)! |
Kujawski czy rzepakowy?
Tomasz Grochola - 04-03-2010, 22:37
GIO4x4RUS napisał/a: | Uwazaj na olej w tylnem mostie!Na 90% masz LSD(samoblokujący)!Muszy byc specjalny olej dla LSD-mostow(w symbolax oleju przewaznie jest napis LSD).On jest drogi,ale zwklym olejem zepsujesz ten bajer.Sprawdzic-czy masz LSD-most i czy to dziala(często bywa jusz zepsute!)-podnieś dupe,zeby oderwaly sie tylne kola i powole krencz do przodu...jezeli oba kola krecą sie w jedną strone-LSD jest i dziala!Jezeli drugie kolo kreczy sie odwrotnie-LSD niema albo zepsute(i mozno wlewac zwykly olej)! |
Dzięki za cenną poradę. Sprawdzę.
Teraz przekopuję forum -próbuję znaleźć stosowny wątek, ale widzę, że informacje o wymianie oleju (skrzynia, dyfer, most) są rozrzucone po kilku wątkach. Chiba będę śfinia i założę kolejny...
tomekhydra - 06-03-2010, 17:47 Temat postu: !
watson-kujawski jest rzepakowy
watson1911 - 06-03-2010, 18:46 Temat postu: Re: !
tomekhydra napisał/a: | :P watson-kujawski jest rzepakowy |
Smażę na smalcu to nie wiedziałem
|
|
|