Komputery, RTV, AGD, Komorki - MPEG-4 w telewizorze czyli co nas czeka za rok ?
jaca71 - 23-05-2012, 17:21
lexus napisał/a: | wczoraj |
To zaglądnij jeszcze dzisiaj Jest na 100% w setupie zmiana rozdzielczości i durne usuwanie dźwięku z HDMI po co to drugie komu? to jest argument dla Ciebie na minus dla N-ki
To tak powoli:
- Mam N-boksa białego tego starego (nie płaskiego od TV na kartę) - parę rzeczy mnie w nim wnerwiało, np. to że się nigdy nie wyłącza, a jak go wyłączę kablem to wstaje prawie 10 minut ale w porównaniu z budżetowymi dekoderami cyfry+ (darmowymi lub za złotówkę) to jest wypasiony jak wieprzek, o EPG nie wspominając.
- Co do platformy - oferta niespecjalna. Kibic sportowy praktycznie nic nie znajdzie dla siebie a w porównaniu C+ to nie ma o czym dyskutować. Ktoś dla kogo podstawą są durne seriale i programy znajdzie tańszą i pełniejsza ofertę w Cyfrowym Polsacie.
Ale jednak jakość obrazka jest lepsza od konkurencji satelitarnej. Może ostatnio sie zmieniło ale jak porównywałem w zeszłym roku to z C+ i Cyfrowym Polsatem była przepaść. Nie można zapominać o tym że gdyby nie pojawiła się N-ka to do dzisiaj w C+ i Polsat nadawaliby w MPEG-2 w SD. Nie można też twierdzić na podstawie samej Warszawy że DVB-T daje lepszy sygnał niż N-ka.
PS ja też nie jestem 100% obiektywny
[ Dodano: 23-05-2012, 17:22 ]
krzychu napisał/a: | Jak miałeś nagrywarkę DVD z dyskiem twardym i białasa od N to miałeś podwójny problem. Mam tłumaczyć jaki? |
jaki?
lexus - 23-05-2012, 17:53
jaca71 napisał/a: |
- Mam N-boksa białego tego starego (nie płaskiego od TV na kartę) - parę rzeczy mnie w nim wnerwiało, np. to że się nigdy nie wyłącza, a jak go wyłączę kablem to wstaje prawie 10 minut ale w porównaniu z budżetowymi dekoderami cyfry+ (darmowymi lub za złotówkę) to jest wypasiony jak wieprzek, o EPG nie wspominając.
- Co do platformy - oferta niespecjalna. Kibic sportowy praktycznie nic nie znajdzie dla siebie a w porównaniu C+ to nie ma o czym dyskutować. Ktoś dla kogo podstawą są durne seriale i programy znajdzie tańszą i pełniejsza ofertę w Cyfrowym Polsacie.
Ale jednak jakość obrazka jest lepsza od konkurencji satelitarnej. Może ostatnio sie zmieniło ale jak porównywałem w zeszłym roku to z C+ i Cyfrowym Polsatem była przepaść. Nie można zapominać o tym że gdyby nie pojawiła się N-ka to do dzisiaj w C+ i Polsat nadawaliby w MPEG-2 w SD. Nie można też twierdzić na podstawie samej Warszawy że DVB-T daje lepszy sygnał niż N-ka | Tutaj pełna zgoda C+ dobra z pace ,taki kańciak,C.P z samsungiem lub echostarem ewent sagemcom niezły sprzęt lepszy od każdego boxa n.Poza tym te telewizje są bezproblemowe przy montażu z N-ką zawsze coś nie tak ,kto to montuje to ci potwierdzi .Mój żal do n jest taki że gówniano się do tego zabrali bez pojęcia mysleli ze to taki sam biznes jak inny a tak nie jest ,konkuręcja też ich dołowała,nie można było mięc n-ki jak miałeś polsat czy C+ po prostu wojna i N-KA JĄ PRZEGRAŁA ,co do konkurencji na rynku to trochę pomogła ale czy kliient coś z tego ma :Po kupnie N-ki przes C+ tanio już nie będzie ,tanio to już było .W c+ musisz płacić za dzierżawę 20 zł i nie ma boże się zmiłuj abonam.w górę itp.Solorz też się nie czai przecie za Plusa trza se odbić .Idą ciężkie czasy dla abonetów
krzychu - 23-05-2012, 18:15
[ Dodano: 23-05-2012, 17:22 ]
krzychu napisał/a: | Jak miałeś nagrywarkę DVD z dyskiem twardym i białasa od N to miałeś podwójny problem. Mam tłumaczyć jaki? |
jaki? |
No jak podłączasz dekoder do nagrywarki DVD? Euro złączem. Nie dość, że by coś nagrać musiałeś przestawiać złącze to jeszcze nie z pilota tylko schyla się do dekodera.
jaca71 - 23-05-2012, 18:56
krzychu napisał/a: | No jak podłączasz dekoder do nagrywarki DVD? Euro złączem |
OK. ale to jakaś dziwna konfiguracja Nigdy takiej nie miałem to nie pomyślałem.
Pieraś - 24-05-2012, 16:33
To tak powoli:
- Mam N-boksa białego tego starego (nie płaskiego od TV na kartę) - parę rzeczy mnie w nim wnerwiało, np. to że się nigdy nie wyłącza, a jak go wyłączę kablem to wstaje prawie 10 minut : |
Nie wylacza???
Pilot / baterie sprawne ???
Nie mow prawie 10 bo 3.
jaca71 - 25-05-2012, 06:16
Pieraś napisał/a: | Nie wylacza??? |
Naciśniecie na pilocie przycisku standby skutkuje wyłączeniem wyjścia video Po ostatnich zmianach softu przyciemnia jeszcze wyświetlacz i podobno wyłącza głowicę satelitarną. Ale dekoder jako taki działa dalej - jest gorący dzięki temu jest to najlepszy przyjaciel mojej kocicy w lecie, bo w zimie to zdecydowanie kominek.
Pieraś napisał/a: | Nie mow prawie 10 bo 3 |
Az zmierzę kiedyś ze stoperem w ręce Jak oglądasz film/mecz i Ci sie dekoder zresetuje to te 3 minuty trwają tyle co normalnie 1/2 h
Pieraś - 25-05-2012, 10:14
jaca71 napisał/a: | Pieraś napisał/a: | Nie wylacza??? |
Naciśniecie na pilocie przycisku standby skutkuje wyłączeniem wyjścia video Po ostatnich zmianach softu przyciemnia jeszcze wyświetlacz i podobno wyłącza głowicę satelitarną. Ale dekoder jako taki działa dalej - jest gorący dzięki temu jest to najlepszy przyjaciel mojej kocicy w lecie, bo w zimie to zdecydowanie kominek.
Pieraś napisał/a: | Nie mow prawie 10 bo 3 |
Az zmierzę kiedyś ze stoperem w ręce Jak oglądasz film/mecz i Ci sie dekoder zresetuje to te 3 minuty trwają tyle co normalnie 1/2 h |
No fakt, ze wtedy gdy trzeba to wydaje sie wiecznosc Ale smialo mozesz mierzyc
Zamiast glowce mowimy tuner Glowice to ma odtwarzacz wideo Niestety malo dzis urzadzen w trybie standby robi prawdziwy standby.
krzychu - 25-05-2012, 10:31
Pieraś napisał/a: | Niestety malo dzis urzadzen w trybie standby robi prawdziwy standby. |
Coraz więcej ze względu na ekologów. A jeśli chodzi o tuner (głowice) jak by niby miał wyłączać ją? Przecież prawa i aktualizacje są nadawane w różnych porach dnia i musi dekoder musi przecież na nie czekać (chyba, żeby zrobić okienka czasowe?)
elektryk - 25-05-2012, 11:27
krzychu napisał/a: | A jeśli chodzi o tuner (głowice) jak by niby miał wyłączać ją? Przecież prawa i aktualizacje są nadawane w różnych porach dnia i musi dekoder musi przecież na nie czekać (chyba, żeby zrobić okienka czasowe?) | Odbiorniki satelitarne potrafią wyłączać tunery i jest to dość standardowym zachowaniem. Co do aktualizacji oprogramowania, to tuner nie musi być non-stop aktywny, wystarczy
1. włączać się powiedzmy w jakiś ustawiony porach dnia, np 4 nad ranem
2. czekać na "znacznik" że jest aktualizacja nadawany razem z sygnałem na jednym lub więcej kanałów, a później pobierać z określonego kanału dane.
Co do aktualizacji uprawnień klienta, to uprawnienia lecą prawie non-stop na prawie wszystkich kanałach, dopiero jak się nie włącza tunera przez długi okres rzędu miesięcy może on stracić możliwość pobrania aktualizacji kluczy, wtedy telefon do operatora i dosyłają znowu aktualne na daną kartę.
jaca71 - 25-05-2012, 12:23
Pieraś napisał/a: | Zamiast glowce mowimy tuner |
Mówimy głowica Tuner to jest całe pudło
lexus - 25-05-2012, 13:19
Z regóły wszystkie dekod. platform non stop mają kontakt z dekoderem,który wysyła od 13-18 v do konwertera Łatwo sprawdzić mierząc na wyjsciu kabla sat czy daje napięcie .Ale już taki opticum z telewizją na kartę sam wyłączy dekod na stand bay po 3 godz,jak zapomnisz i na stand bay-u zużyje 0,1w. takie normy wprowadziła unia.Generalnie można wyłączyć cały sprzęt z prądu -ja tak robię szczególnie latem jak są burze i nie ma problemu z uprawnieniami do kart nawet przez kilka dni ( z regóły koniec m-ca jest dosył uprawnien do karty),Natomiast aktualizacja oprogramowania i tak nie idzie po automacie i jest nadawana w określone dni dla różnych dekod (npC+) i dekod cię zapyta o nowe oprogr.Zupełnie co innego z jest z VOD itp i z nagrywarkami tutaj to non stop twardziel miele że niektórzy spać nie mogą
Pieraś - 25-05-2012, 18:00
jaca71 napisał/a: | Pieraś napisał/a: | Zamiast glowce mowimy tuner |
Mówimy głowica Tuner to jest całe pudło |
I tu się mylisz Całe pudło to STB (set-top-box). Tuner to jak sama nazwa mówi, coś co się wtunowuje, czyli wstraja, a to jest cechac tunera, a z angielskiego FRONT-END.
Poczytaj tu http://www.google.pl/url?...A7FFtwA&cad=rja (przykładowy link)
A to całe pudło to potocznie dekoder TV cyfrowej (np. Kablowy, Satelitarny, Terrestrialny i IPTV).
jaca71 - 25-05-2012, 18:33
Pieraś, sprawdź co to jest głowica
http://www.sklep-tvsat.co...-3-default.html
Pieraś - 25-05-2012, 20:38
Jaca, nie skupiam się nad polskimi nazwami, które są niczym polskie tłumaczenie angielskiego filmu Tak, czy siak ... ogólna nazwa anglojęzyczna to DECODER, więc dla mnie dekoder TV cyfrowej, a nie tuner. Głowica mi się kojarzy z bombą
lexus - 25-05-2012, 20:38
głowica to jest to co wkładamy lub wkręcamy wtyczkę w tv lub innym urządzeniu,np.dekoderze.Dla mnie zawsze było tak;Tuner satelitarny to box bez dekodera może być analog lub cyfrowy,Dekoder to box który oprócz tunera fta ma możliwośc jakiegokolwiek odkodowania sygnału Stb to taka nie za bardzo przetłumaczalna nazwa tunera cyfrowej tv naziemnej można nazwać dekoder tv naziemnej bo jednak srumien danych jest odkodowywany w odbiorniku dvb-t.Ale tak naprawdę nie ma nazwy która by obowiązywała bo to wszystko tłumaczone jest z Angielska .Nie trawię tylko nazwy przystawka do tv
|
|
|