Nasze Miśki - The Fart - Mała angielska historia motoryzacji by Swinks
swinks_UK - 30-09-2010, 22:35
Srężyny mają już stałą twardość.
Reguluje się twardością amortyzatorów (ich odbijaniem) poprzez śrubę od góry (takie pokretło na imbusie). Wysokość u podstawy na gwincie.
Generalnie, im wyżej tym można zrobić bardziej miękko, komfortowo. Im niżej tym badziej twardo.
swinks_UK - 30-09-2010, 22:36
jkrzysztof80 napisał/a: | Tomek jesteśmy w UK dawaj w dół na maxa |
Wnoszę, że masz dla mnie zapas darmowych downpipeów?
anwi - 03-10-2010, 10:41
I jak się teraz na tym jeździ?? zadowolony z zawieszenia?? poliuretany kiedy zakładasz?? bo nadal nikt sensownie tego nie opisał(wrażeń z jazdy) a myślę ze jesteś z bardziej kompetentnych osób,
pozdr
swinks_UK - 03-10-2010, 16:07
Na razie dałem radę założyć poliuretany w poduchy silnika i skrzyni. Wrażenia?
1. Różnicy prawie żadnej (już dawno nie ma komfortu w v-ce, brzęczy i buczy mi mocniejsza pompa paliwa, teraz przybyły drobne wibracje jak stoję w miejscu i skrzynia jest w pozycji D).
2. Stare poduchy były zniszczone na maxa, lewa silnika kompletnie spruta (Bartek Deejay wie... ). Nowe poligumki wytrzymają wieki, więc ten kłopot juz mnie nie dotyczy.
anwi - 03-10-2010, 20:33
cały czas zastanawiam się co wybrać, na wiosnę 2011 planuje wymianę zawieszenia i cały czas po głowie mi chodzi tein + poliuretany, ale sam nie wiem czy na PL drogi będzie się to nadawać, w sumie jeszcze trochę czasu jest, ale zaczynam się rozglądać,
swinks_UK - 05-10-2010, 12:57
Poliuretany w zawiasach na pewno wytrzymają kilkakrotnie dłużej niż klasyka. Jednak komfortowi jazdy musisz powiedzieć bye-bye. To samo z Teinami. Nie są aż tak twarde jeśli chodzi o VR4, ale w przypadku n/a różnica może być odczuwalna. Jakość jazdy na pewno będzie lepsza, ale chyba będziesz musiał wstawić sobie coś w rodzaju "kubełka", bo normalny fortel kierowcy to kanapa i będzie cię rzucało na boki.
jkrzysztof80 - 05-10-2010, 22:07
swinks_UK napisał/a: | teraz przybyły drobne wibracje jak stoję w miejscu i skrzynia jest w pozycji D |
Tomek ja tak cały czas mam
jkrzysztof80 - 16-10-2010, 17:27
Tomek chyba musisz zrobić mały upgade swojego podpisu
swinks_UK - 16-10-2010, 23:01
No muszę...
Ale po kolei.
Wizyta 15 października w Eurospec by sprawdzić co tam nagrzebałem w silniku, czy pewne bolaczki sie zlikwiodowało i w ogóle czy poddać się, czy coś tam grzebać...
Najpierw dyno sesja by sprawdzić kondycję auta w tak zwanym golasie (boost controller i safc wyłączone). I spory pozytywny szok - AFR przy full load jak nówka nie śmigana z fabryki A dokładnie płasko jak stół 10.1 AFR od 4500 do końca. Zero knocków itd. Rewelacja jednym słowem. Duży uśmiech na twarzy ma się rozumieć. Krzysiek świadkiem.
Potem decyzja - zakładamy flashowane ECU od Nutter-Johna, który specjalnie pofatygował sie do Eurospecu.
Trochę zapawy z laptopami, wyciąganiem ecu, itd. Ogólna głupawka. John szczęśliwy bo może wytestować masę ustawień, których nie mógł dotąd, bo za każdym razem coś było nie tak z autem na którym chciał testować. No więc szykowanie się na dłuższą sesję nr 2.
Sesja nr 2:
- pierwsza część: sprawdzanie do jakiego limitu można podnieść boost przez ecu by było bezpiecznie. Skończyliśmy na 1.2 bara bez zmiany dodatkowych parametrów. To o 0.15 bara wiecej niż John przewidywał.
- druga część: największa moc na kołach bez zmiany parametrów. Wyszło 199.8 HP przy 0.9 bara. Dalsze podnoszenie doładowania skutkowało obniżaniem mozy. Przy 1.2 bara było to juz 185.4 HP ATW. To dlatego, że ecu nieliniowo zmieniało wartości, więc aby wykorzystać pełen potencjał, przydało by się zmienić timing (kąt zapłonu) w ecu przy górnych wartościach, na co już nie było czasu ni możliwości. Tak wiec, jak chcę wyciągnąć więcej to albo cały kolejny dzień na rolkach z Johnem i Benem, by dobrać wartości w ecu właśnie pod moje auto. Lub taniej, kupić Greddy E-manage Blue i na skróty skorygować zapłon.
Przez cały czas AFR przy pełnym obciążeniu 10.2 do 10.4.
- trzecia część: gonitwa za liczbami. Głopio tak zostawić 199.8 HP ATW. No więc, dla zabawy S-AFC by pogmerać w paliwie. W końcu mamy około 0.8 AFR zapasu. Pierwsza sesja z odjętym paliwem o 3%. AFR skoczył do 10.6 . Wynik: 207 HP ATW. Wciąż olbrzymi zapas. Ben się śmieje, ze jak zrobić afr do 11.2 to jeszcze ze 20 HP wydusi na luzie. John się pyta czy gramy w numerki, czy zostawiamy fabryczne ustawienia, a s-afc na klubowy Dyno Day w lutym, by podciagnąć na maxa, czas też by załatwić E-M Blue.
Zostawiamy. Spokojnie potencjał na 230 HP ATW.
Ach... mały problemik, będę chyba potrzebował jakiejś mikro chłodnicy oleju. Co by nie mówić nawet "ulepszona" chłodnica jest na granicy wydajności...
I to by było na tyle skrótu. Jak to jest mieć jeden z najzdrowszych silników w CVR4? Baardzo fajnie!!!
Owczar - 17-10-2010, 01:36
No to gratulacje Tomku!!
swinks_UK - 06-11-2010, 18:11
Dziś Galant dostał nowe butki. Była okazja to kupiłem...
Alusy Enkei dla Evo 7 - 9, plus opony Bridgestone Potenza. Warte zapłaconych 200 GBP
swinks_UK - 06-11-2010, 18:16
Nowe zakupy to nie tylko opony
Zaczęło sie węszenie za okazjami. No i tydzień temu natknąłem się na taką okazję - spalony Nissan Pulsar mocno tuningowany. Właściciel scrapyardu nie bardzo wiedział co tam jest w środku, więc za 100 GBP udało mi sie wyrwać coś takiego jak na załączonym obrazku.
Do tego wydałem 60 GBP na nową główną wiązkę, bo tamta była popalona
Greddy E-Manage Ultimate w całej okazałości z MAP sensorem
jkrzysztof80 - 06-11-2010, 18:41
Na 18" lepiej wyglądał według mnie szkoda tylko że strasznie biły, sorry Tomek ale teraz chyba wtapiasz się w tłum
swinks_UK napisał/a: | Właściciel scrapyardu nie bardzo wiedział co tam jest w środku, więc za 100 GBP udało mi sie wyrwać coś takiego jak na załączonym obrazku. |
mogłeś mu powiedzieć że to wzmacniacz do sprzętu audio to jeszcze taniej byś dostał
swinks_UK - 06-11-2010, 20:45
jkrzysztof80 napisał/a: | Na 18" lepiej wyglądał według mnie ... sorry Tomek ale teraz chyba wtapiasz się w tłum |
Setki uzytkowników nie mogą się mylić
Dla mnie najważniejsze by jeździło. Wygląd nie ma znaczenia. Ma być radość z jazdy
Teraz została jeszcze dodatowa chłodnica oleju do zrobienia i będzie koniec grubszej roboty. Chłodnicę już mam od Miśka Pajero plus sandwich plate Mocala z termostatem. Czekam tylko na pogodę by jakoś to zmieścić za zderzakiem.
londolut - 07-11-2010, 00:58
Enkei bardziej mi się podobają Zmiana na plus
|
|
|