[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Opony letnie-zimowe - Lancer CYxA
olosoft - 27-09-2010, 15:00
Kjuba napisał/a: | zastanawialem sie nad tymi Continentalami, i chyba je wybiore wlasnie, mam jeszcze do wybory Aliny A4 i Blizzaki |
zobacz jeszcze CONTINENTAL ContiWinterContact TS 830 - opona niżej pozycjonowana wg Continentala, troszkę tańsza ale równie dobra, znajomi mają w innych autach i też sobie chwalą,
Drive4Fun - 27-09-2010, 19:22
Otrzymałem Continental ContiVikingContakt5 205/60R16 96T na alu . Sprawiają bdb wrażenie, ale to tylko wrażenie, pierwsza zima przed nimi.
mazin - 30-09-2010, 18:56
Z "knotów",których nie polecam - Barum Polaris2. Made in Romania Trzymają "jako tako", wyjechałem na nich parę razy z zaspy i generalnie na drodze nie spisują się źle, ale praktycznie nie daje się ich wyważyć. Trzy z czterech są jajowate w pionie, jedna zwichrowana w poziomie. Czekam tylko aż się zużyją trochę bardziej, czyi ten sezon jeszcze przemęczę i kupuję coś lepszego.
Wcześniej miałem Dunlopy Winter Sport i były dobre, prze kilka miesięcy Firstopy, też były lepsze od Barumów. Z letnich - Klebery, Goodyeary,Micheliny i Pirelli, a teraz fabryczne Dunlopy. Najlepsze bezapelacyjnie były Micheliny, pozostałe ciut słabiej ale porównywalnie, z czego goodyeary na wodzie były beznadziejne a na suchym rewelacyjne i przejechały ok 100 tys bez specjalnego zużycia (wymieniłem ze względu na wiek). Klebery bardzo szybko się zużyły, ale nie bieżnik, tylko "bule" na bocznych ściankach się pojawiły po ok 20-25 tys. Pirelli trzymały b. dobrze i na wodzie i na suchym, ale po 30 tys. miały bieżnik ok 3,5 mm, więc zużyły się chyba najszybciej.
Podsumowując, przed następną zimą kupię albo Dunlopy Winter Sport, albo polecane tutaj przez Was Goodyeary.
jac - 30-09-2010, 22:03
mazin napisał/a: | Klebery bardzo szybko się zużyły, ale nie bieżnik, tylko "bule" na bocznych ściankach się pojawiły po ok 20-25 tys.. |
Ciekawa sprawa ja w swoich kleberkach rowniez zauwazylem "bule" po okolo 30tys (po jednym na kazdej i w tym samym miejscu), jednak "gumiarze" powiedzieli mi ze spokojnie moge jezdzic i smigalem nimi jeszcze przez dobre prawie 70tys. zadnego zuzycia, prowadzily sie doskonale tylko jak juz napisalem wczesniej pod koniec zaczely troszku piszczec przy ruszaniu.
[ Dodano: 30-09-2010, 22:06 ]
DjQuest napisał/a: | Goodyear Ultra Grip 7+ 205/60R16 T 92 |
Mam pytanko czy te oponki sa glosne?
mjsystem - 01-10-2010, 12:51
Nie czytałem wszystkich postów, więc nie wiem czy juz ktoś opisał NOKIANY WR G2 na kołach 16", ale ja je mam od zeszłej zimy i jestem bardzo zadowolony:) Opona prowadzi się dobrze, zuzycie po zimie miałem niewielkie(po ok 6kkm), hałas taki sobie(chyba mniejszy od letnich firmówek DUNLOPA). Ja akurat na hałas nie zwracam tak uwagi, jak na trzymanie więc co niektórzy mogą sie ze mną nie zgodzić:) Cena nie jest dla mnie aż tak ważna, ale za komplet wydałem ok 1700. Nie wiem, czy duzo, czy mało. Mało tego, jak ktoś jest z okolic Górnego Śląska, to załatwiłem w tym serwisie rabat (do uzgodnienia) na hasło"mitsumaniaki" Serwis jest w Tychach na ul. Dzwonkowej(pierwsze swiatła od strony Katowic w prawo).
Trik - 01-10-2010, 20:18
Właśnie przeszedłem na WGR2 na 16" . ciekawostką jest że, w styczniu płaciłem za 1 sztukę 440PLN (kupowałem 2 na przód), a 3 dni temu 325/szt (następne 2). Są bardzo sympatyczne mają dobra trakcję na śniegu i błocie, a na mokrym asfalcie zimą to, IMO nigdy nic nie wiadomo więc, nie testuję swoich i ich możliwości. Hałas mi nie przeszkadza bo do pracy kiepską drogę mam i bardziej słysze dudnienie niż szum od bieżnika.
DjQuest - 01-10-2010, 21:32
[quote="jac"] mazin napisał/a: |
[ Dodano: 30-09-2010, 22:06 ]
Mam pytanko czy te oponki sa glosne? |
Raczej nie do Mnie pytanie Ja zakupiłem po testach kolegów Mitsumaniaków i zima 2011 to testy i potwierdzenie klasy tych opon.
krzychu - 02-10-2010, 09:48
jac napisał/a: |
Jedne z najcichszych. Co dla mnie było ważne przy wyborze. Poniżej 0 są zdecydowanie cichsze od letnich Yokohamy.
olosoft - 02-10-2010, 12:09
krzychu napisał/a: | jac napisał/a: |
Jedne z najcichszych. Co dla mnie było ważne przy wyborze. Poniżej 0 są zdecydowanie cichsze od letnich Yokohamy. |
Wszystkie opony są cichsze od fabrycznych 18 Yokohamy
Kjuba - 02-10-2010, 19:47
kupiłem Micheliny Primacy Alpin, zobaczymy jak sie będą spisywały - cena 380 zł sztuka więc nie jest źle
adalbert7 - 03-10-2010, 09:30
Właśnie zamówiłem 4 oponki Goodyear VECTOR 4SEASONS 205/60R16 96 V, jak tylko kurier je doręczy to zrobię przekładkę i po przejechaniu kilkuset kilometrów podzielę się uwagami. Moje jezdy to 90 % miasto, więc doszedłem do wniosku, że całoroczne opony powinny być OK, a przy okazji zwolnią mnie z ciągłych przekładek na wiosnę i na jesień. Co prawda zostają mi całkiem nowe fabryczne Dunlopy 205/60R16 (tylko 3200 przejechane, niecały rok), ale może znajdzie się na nie jakiś chętny.
jac - 03-10-2010, 13:09
Mam pytanie.
W tym tygodniu zalozylem do sluzbowego Paska opony caloroczne Hankooki Optimo 4S. Pierwsze odczucie to to ze sa cichsze od poprzednich - fabrycznych, jednak nie mam kompletnie zadnego doswiadczenia z takimi oponami w zimie na suchym, mokrym, snieznym czy blotnistym. Czy ktos moze w tej kwestii powiedziec pare slow? Czy warto w naszym klimacie "wchodzic" w temat 4S?
Zbigi - 03-10-2010, 17:34
jac napisał/a: | Czy warto w naszym klimacie "wchodzic" w temat 4S? |
Wg. mnie nie warto. Zwłaszcza podczas ostatniej zimy okazało się, że nawet średniej jakości zimówki nie zdawały egzaminu. W naszym klimacie nigdy nie wiadomo jaka będzie zima i jakie lato. Miałem kiedyś w Ponym 4S i się bardzo cieszyłem dopóki nie zasmakowałem prawdziwych zimówek i prawdziwych letnich. Nigdy więcej 4S. Potwierdza się teoria, że coś do wszystkiego jest do niczego. Prawda jest też taka, że w gorące lato będą się lekko zawijać na ostrych zakrętach i szybko ścierać. W zimę kibel. Spójrz na amerykanów uwielbiają 4S bo to wygodne ale jak spadnie trochę śniegu to same karambole mają.
Kjuba - 03-10-2010, 19:44
popieram. 4s są dla łagodnich klimatów bez mroźnych i śnieżnych zim. Jak dla mnie to te 80 czy 100 zł na pół roku nikogo nie zbawi a bezpieczeństwo jest nieporównywalne.
mjsystem - 03-10-2010, 20:35
Ja kiedyś dzięki 4S o mało co nie skończyłem w dolnie na zakopiance, więc popieram. Wtedy to była firmówka i nie miałem nic do gadania, teraz... kupując zimówki płacę za własne i cudze bezpieczeństwo albo życie. Nawet decydując się na droższe opony to licząc średnio trzy sezony na komplecie wychodzi 36 miesięcy na pół czyli 18 razy (październik-marzec)od 67 do 111złotych miesięcznie(300-500zł/szt). Myslę, że to dobra lokata.
|
|
|