[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Światła do jazdy dziennej-montaż
tyku - 21-08-2013, 16:18
tommy4u, Jakiej firmy założyłeś? Czy to są te same co ja mam na zdjęciu w poście powyżej?
tommy4u - 22-08-2013, 07:19
Tyku - dokładnie takie jak u Ciebie a firmy http://www.emg-poland.pl/ +2 letnia gwarancja Mitsubishi.
Student - 22-08-2013, 07:42
A nie lepiej było zrobić samemu?
LEDy jak by ktoś miał zdjęcie z frontu w trybie OFF to miło zobaczyć te diody, informacyjnie do Toyoty Avensis i Auris diody 18LED to koszt 270zł z Niemiec / w Chinach 135zł/szt. wiec z markowymi to one mało mają wspólnego poza marketingiem.'
Koszt ok. 1000zł/ to przesada , lepiej po 5 latach kupić dwie nowe lampy przednie jak stare sie wypalą.
Ledy mają tylko uzasadnienie jeżeli :
1. posiadamy ksenony
2. lub zakładamy sami.
A to co wypisuje EMG to czysty tani marketing, galeria jest tak zrobiona że nic nie widać a tam gdzie widać to jest kiepsko spasowane lub złe kąty ustawienia , no bo jak sie adoptuje LEDy toyotowskie do mitsu to nie zawsze pasuje do profilu zderzaka.
tommy4u - 22-08-2013, 08:00
Kto co lubi. Za 1000 zł masz LED/Halogen w jednym. Ja wybrałem za 650 zł LED bez czujnika zmierzchu - jednemu drogo, drugiemu nie.
Spasowane idealnie.
tyku - 22-08-2013, 11:30
Student, Student napisał/a: | lepiej po 5 latach kupić dwie nowe lampy przednie jak stare sie wypalą | - dla kogo lepiej to niech tak robi. Mnie interesowało właśnie takie rozwiązanie jak zaproponowała firma EMG - czyli LED/Halogen w jednym. Wszystko pasuje idealnie z tym, że do SB trzeba dystanse o długości 1 cm i dłuższe śruby, inaczej jest zbyt duży odstęp do maskownicy halogenu.
Student napisał/a: | diody 18LED | - to są dobre na małą choinkę, ale do świąt to jeszcze daleko
Cena duża, dlatego nie namawiam bo ja nic z tego nie mam. Chciałem się podzielić informacjami, jakby ktoś szukał takiego rozwiązania.
Trik - 22-08-2013, 17:12
Student napisał/a: | lepiej po 5 latach kupić dwie nowe lampy przednie jak stare sie wypalą |
A komu wypaliły się reflektory przez te 5 lat?
Mi np. jeszcze nie, nie wspominając o samych żarówkach (5 lat te same i drogę nawet widzę).
Chyba że, ktoś pakuje nie wiadomo jakie palniki do topienia asfaltu zamiast standardowych żarówek.
BTW nowy reflektor w ASO to jakieś 2500pln/szt.
Student - 22-08-2013, 22:00
Trik nie wiem czy masz ksenony nie chce mi sie sprawdzać specyfikacji twojego lancerka ale przy ksenonach wypalanie to norma.
Trik - 22-08-2013, 22:34
Nie ma co sprawdzać, wystarczy zerknąć w avatar, że mam 1.5 invite.
Ponadto chyba jeszcze nikt na forum, kto ma xenony w tym modelu Lancera, nie zgłaszał wypalonych reflektorów lub choćby początku tego procesu. A od 2008r kilka takich osób ma xenony z pewnością.
Cena reflektora w ASO, którą podałem dotyczy zwyklaka, xenony są odpowiedni droższe. Używane na allegro chodzą w cenie zwyklaków.
Także w wypadku xenonów zakup dziennych w cenie nawet 1000pln ma sens, ale w przypadku zwyklaków to kwestia upodobań.
bubel90 - 22-08-2013, 22:42
Zgadzam się z Trik, że w przypadku zwykłych świateł nie ma sensu dawać LEDów do dziennej. Jak się ma xenony to ok. Czasami mnie tylko śmieszy widok jakiegoś Punto, którego LEDy ledwo widać bo kupił za 50 zł na alledrogo. Oszcędność jest znikoma
Lucas123w - 23-08-2013, 14:31
bubel90 napisał/a: | Czasami mnie tylko śmieszy widok jakiegoś Punto, którego LEDy ledwo widać bo kupił za 50 zł na alledrogo. Oszcędność jest znikoma |
Najlepsze są te niebieski paski, które montują na dole grila.
Z odległości może 5 metrów widać że coś tam się świeci. więc niby dzienne są:D
pablo diablo - 23-08-2013, 15:14
Ja też kiedyś badałem temat i wyszło mi że montaż świateł do jazdy dziennej absolutnie niema sensu. Po prostu to nieopłacalne bo mowa tu o czymś lepszym czyli 600 -1000 zł
Powiedz mi kiedy ci się ten koszt wróci bo z moich obliczeń nie wróci się w tym samochodzie.
Jeszcze jedno ktoś kiedyś mówił że samochód z takimi ledami widać wcześniej niż z normalnymi, mi z kolei wychodzi na to że samochód z normalnymi światłami widać lepiej.
sam fakt że ledy są punktowe to w dzień jest je gorzej widać. (jedyne co rozważm to kupić jakieś leprze żarówki i to wszystko co w oświetleniu zrobię) i broń mnie Boże przed ksenonami
tyku - 23-08-2013, 16:25
pablo diablo napisał/a: | i broń mnie Boże przed ksenonami | - a to dla czego?
pablo diablo - 23-08-2013, 23:09
przede wszystkim na koszty w zakupie jaki awarie (Bardzo droga sprawa)
kumplowi sie spaliła i musiał zapłacić 700 zł za jedną a po roku spaliła mu sie przetwornica i kolejny tysiak
poza tym niechce być tym co oślepia i powoduje przez to wypadek
jak już pisałem lepiej zainwestować w lepszą żarówkę,
ale napewno komfort jazdy w nocy duży tylko nie na polską kieszeń
tyku - 24-08-2013, 09:57
pablo diablo, OT - Przypadki się zdarzają, psuje się wszystko, ale powinni się wypowiedzieć koledzy z forum, którzy mają lancery lub inne pojazdy z ksenonami od kilku lat.
pablo diablo, Technologia i tak skłania się do stosowania podświetlenia LED w nowoczesnych samochodach, ksenony to będzie przeżytek wkrótce np: Nowy SEAT LEON -Reflektory wykonane całkowicie w technologii LED.
Teraz do tematu, wczoraj zobaczyłem odpowiednik moich świateł LED w wykonaniu firmy OSRAM, nazywa się OSRAM LED DRL FOG 2w1 LEDriving - cena ok 1050 zł. bez montażu.
http://www.rodon.pl/pliki..._produktowa.pdf
krzychu - 24-08-2013, 10:15
pablo diablo napisał/a: |
poza tym niechce być tym co oślepia i powoduje przez to wypadek
|
Jakaś mżonka. Oślepia to ten z zeonami z allegro, a nie xeonami fabrycznymi z auto poziomowaniem i spryskiwaczami.
|
|
|