Nasze Miśki - mystek - Mitsubishi Mirage Turbo '89
Anonymous - 04-04-2012, 09:26
kondensatory w kompie sprawdzone po kupnie ?
mystek - 04-04-2012, 09:33
nie sprawdzałem, ale ponoć, jak komp siądzie, to CE się zapala, tak? Czy niekoniecznie? No i czy po przekręceniu kluczyka z pozycji 0 na 1 powinno być słychać komputer, czyli takie "trrrrr" ?
mystek - 04-04-2012, 09:57
odpalił!! Reset kompa pomógł :/ uff!!
Hubeeert - 04-04-2012, 10:00
mystek napisał/a: | ale ponoć, jak komp siądzie, to CE się zapala, tak? | CE nie gaśnie.
jabberkonto - 04-04-2012, 10:02
No to moim zdaniem to dalej mogl byc problem masy:) Odpiales kleme, zruszyles troche kabel i zaskoczyl. Problem moze powrocic w najmniej oczekiwanym momencie. Jak powrocic to nie resetuj tylko najpierw poruszaj kablami.
mystek - 04-04-2012, 10:45
A więc sprawa wygląda następująco:
1. po odpięciu klemy na dłuższą chwilę i resecie komputera auto odpala normalnie, ale nie pika, tak jak na filmie nic - dziwne to, bo zawsze pikało.
2. autem się przejechałem na myjnię, na myjni go nie gasiłem specjalnie, żeby sobie komputer popracował.
3. Zajechałem do domu, zgasiłem go i po dosłownie 20 sekundach spróbowałem go znowu odpalić, a tu znowu to samo, co na filmie.
4. Odłączyłem jeszcze dla testów klemę, ale na dosłownie 30 sekund, podłączyłem i dalej to samo - nie pali.
Diagnoza - problem z ECU. Kondensatory?
jabberkonto - 04-04-2012, 10:50
Zrob prosty test. Wez kable do pozyczania pradu, a wlasciwie tylko jeden i podlacz minus z akumulatora do jakiegos metalowego elementu silnika (np ucho do wyciagania silnika lub jakas sruba wkrecona w blok) i sprobuj odpalic. jesli nie pomoze to wyciagaj kompa. Po rozkreceniu przewaznie widac ze kondensatory sa napuchniete.
mystek - 04-04-2012, 11:07
Zrobię jak mówisz, tylko kable dorwę, ale coś czuję, że będzie to ECU. Zobaczymy co mi na forum USA napiszą jeszcze.
Anonymous - 04-04-2012, 15:28
jabberkonto napisał/a: | Po rozkreceniu przewaznie widac ze kondensatory sa napuchniete. |
albo już wylane i płytka zjedzona komp z colcie chyba nie jest głęboko zaszyty z tego co pamiętam to prawy przedni słupek, przy nogach pasażera? ogólnie trzeba było sprawdzić je zaraz po zakupie bo niestety swoje już najeździły
danino88 - 04-04-2012, 16:19
dasz sobie rade z wymianą z tego co pamiętam czasy colta to są 4 kondensatory koszt do 5zł i spokój na następne 10 lat
mkm - 04-04-2012, 20:36
mystek, a przy kostach "w okolicach" stacyjki nie grzebałeś?
Przedzwoń do DEDOOR-a, zapytaj go czy jakiegoś alarmu kiedyś nie miał.
mystek - 04-04-2012, 23:00
#Maciek - Dedoor miał bardzo dobry alarm, który niestety nie działał. Kiedy byłem zamontować autopilota z mojej poprzedniej CJtki, to gość wymontował mi tamten niesprawny alarm i mam go w piwnicy, ale nie dało się go zaprogramować na nowo ani podłączyć. Tak czy siak nic nie działo się po wymontowaniu go, koleś wyciął wszystko co wchodziło w komplet tego alarmu.
#Wszyscy - kolejny news. Przed godziną 11 odłączyłem klemę i nic już nie grzebałem przy aucie. Niedawno poszedłem do auta, podpiąłem klemę i... auto normalnie odpaliło, chodziło, Check Engine się zapalił przy pozycji kluczyka 1 i zgasł po kilku sekundach normalnie, jak zwykle. Czyli generalnie auto odpaliło normalnie, jak zawsze.
Auto chwilę pochodziło, no i zrobiłem kolejny test, czyli zgasiłem auto i po kilku sekundach chciałem odpalić i... nie odpalił, ale odziwo przekręcił raz rozrusznikiem tym razem i zdechł Przekręciłem kluczyk z powrotem na pozycję 0 i znowu chciałem odpalić (trzeci raz teraz wieczorem) i było to co na filmie, czyli "cyk" i tyle.
Zauważyłem kolejną zależność. Otóż, kiedy podłączę klemę po resecie ECU to po przekręceniu kluczyka na pozycję 1 to auto "pika" (to co słychać na filmie, jak piszczy taki dzwoneczek kilka razy i po chwili ucisza się) i auto normalnie wtedy odpala. Natomiast jak zgaszę auto, wyciągam normalnie kluczyk i ponownie go wkładam i przekręcam na pozycję 1, to... kontrolki się zapalają, ale tego pikania już nie ma.
Nie wiem tylko czy zanim się zepsuło, to to pikanie było zawsze po przekręceniu kluczyka na 1.
Pytanie więc - co to w ogóle jest za dźwięk? Od czego to tak pika? Immobiliser?
Po tym wieczornym odpalaniu rozkminiam czy to jednak nie rozrusznik. Ale pytanie brzmi - czy jeżeli rozrusznik się zawiesza, to reset ECU pomaga mu się odwiesić, czy to jest bardziej nie elektronika a mechanika i jedynie stuknięcie w niego/regeneracja go odwiesza?
Anonymous - 04-04-2012, 23:02
danino88, dobrze gada jak coś jak coś to wymień sam albo daj do byle jakiego elektoronika jak się nie czujesz na siłach pamiętaj tylko jak byś sam lutować ze kondensatory mają swoją polaryzację i żeby właściwie lutować plus do plusa bo inaczej może strzelić
Hubeeert - 04-04-2012, 23:06
Po prostu wyjmij ECU - to 30 sekund pracy i będziesz wiedział...
tomusn - 04-04-2012, 23:47
a klemy czyste? miałem to samo, kombinowałem, raz zakręcił a potem nic, klema lewo-prawo i działa
potem - znów nie działa, jak wyczyściłem to było lepiej - włazi jakaś wilgoć czy coś
ale zmieniłem na nowe i wbiłem młotkiem - żeby głębiej wlazły - i odpalał ładnie za każdym razem
|
|
|