To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Stuki z okolic silnika, klekotanie, buczenie, huczenie ?

DIABEŁ - 08-06-2016, 16:23

Witam forumowiczów .Bardzo podobne objawy jak u kolegi Sico2 . Silnik 1.8 ,grające zawory pod obciążeniem ,szczególnie latem .ASO Gorzów wlkp , diagnostyka komputerem ,żadnych błędów wszystko w normie ,opinia mech. ten typ tak ma :roll: Auto niestety po gwarancji
RalfPi - 08-06-2016, 16:42

Niestety po gwarancji??
Coś trzeba naprawić?
Samochód nie jeździ?

Sico2 - 10-06-2016, 07:20

Witajcie ponownie.
Wczoraj byłem w ASV Lider po informacje. Po rozkręceniu silnika stwierdzono nagary na cylindrach i pierscieniach. Będą wymieniane także tłoki i inne elementy. Martwi mnie tylko, że dalej przyczyny nie znaleziono. Zamówiono wczoraj części do wymiany i odbiór pojazdu pod koniec przyszłego tygodnia.
Będę tak jeździł po wymianie i mocno nasłuchwiał czy dźwięk nie powraca. Gwarancję mam do 26 Maja 2017. Takie trochę nieprzyjemne, że wymiana bez usuwania przyczyny następuję.
Sytuacja typu "Krwawi pan ale nie wiadomo skąd. Dobrze, to zmienimy bandaż i zobaczymy co się będzie działo dalej." :|

Do kolegi slim21, moim zdaniem dźwiek jest podobny do stukania osłon termicznych, tych karbowanych elementow bodajże z aluminium które są poprzykręcane po całym powoziu od silnika aż po wydech. Popatrz czy gdzieś się nie poluzowały.

[ Dodano: 22-06-2016, 16:44 ]
Update z dzisiaj. Dostałem list przepraszajacy z warszawy, auto nadal w ASO. Czekają na dostawę części. Powinna być za tydzień. Wymianie podlega cały silnik oprócz głowicy jak w/g opisu mechaników tzw. krótki silnik zostanie całkowicie wymieniony... :shock:

KamilEP - 26-06-2016, 23:21
Temat postu: Stukanie po odpaleniu
Kilka sekund po odpaleniu słychać stukanie. 11 sekunda filmiku. Wiecie co to może być? Lancer 2008 2.0 diesel

FILM

Riva - 06-07-2016, 22:58
Temat postu: [CY3A 1.8] Buczenie po odpaleniu zimnego silnika
Witam wszystkich forumowiczów.
W ciągu ostatnich dni pojawił się dziwny dźwięk po odpaleniu silnika porównywalny do niskiego buczenia.
Przed miesiącem wymieniłem rolki prowadzące pasek klinowy oraz sam pasek.
Rolki SKF , pasek Bando.
Buczenie występuje przez około 1 min aż silnik się nie zagrzeje.
W maju kontrolowałem stan łańcucha , jego naciąg i wszystko OK.
Bardzo proszę o pomoc - może ktoś miał podobny problem.

tyku - 07-07-2016, 10:53

Riva, Nagraj dźwięk, bo na forum jasnowidza nie mamy. :roll: Choć, kto wie. :wink:
Sico2 - 09-07-2016, 09:18

Kolejna aktualizacja, wierzcie lub nie, samochodu nadal nie mam! Stoi w ASO, jeżdżę na szczęście zastępczym (1800km natłukłem). Przyczyna usterki nieznana. Ale z pozytywów, będę miał praktycznie cały nowy silnik, mam OK na wymianę. Nowiutki z fabryki dotarł do ASO w środę z Japonii na statku przez Amsterdam i obiecali mi, że będę go miał do końca tego tygodnia, lecz nici z tego co widzę bo już sobota. :cry:

Mitsubishi nakazało spakować stary silnik na paletę i im odesłać, możliwe, że też gdzieś popłynie za ocean. Ponoć nikt inny nie miał takiej usterki przede mną i te ASO pierwszy raz ma przypadek wymiany całego silnika. Co mnie oczywiście zaskakuje, gdyż zastępczy Lancer jakim jeżdżę, także 1.6l, ma taką samą przypadłość, klekoty, jaki ja zgłosiłem w swoim i nikt z tym do ASO nie jeździ? :roll: :?:

[ Dodano: 23-08-2016, 17:15 ]
Update końcowy. Auto ma wymieniony silnik, na który czekałem w sumie ok. dwóch miesięcy. Wczoraj byłem na wymianie oleju po 1000km na nowym silniku. Przy okazji z naprawą gwarancyjną wymieniono mi płyn chłodniczy i silnik zalany był olejem i z zamontowanym filtrem, więc o tyle też zaoszczędziłem.

Auto praktycznie ma 1000 km przebiegu teraz, skoro po 36000 miał wymienione bebechy oprócz głowicy, więc dla mnie jak nowy. Niestety stukot (mniejszy bo mniejszy) ale nadal jest słyszalny. Podobnie gdy jeździłem zastępczym ASX oraz identycznym lancerem w hatchbacku, stukot słyszalny był w każdym przypadku. Asx miał zaledwie rok i natłuczone 36tyś km, podczas gdy lancer 25tyś i 2 lata.
Na razie zalałem swojego najlepszym olejem jaki znalazłem na rynku (Eneos premium hyper 5W30) i nie wiem co o tym myśleć. Widać, że wina jest ewidentnie w projekcie pojazdu i chyba sama wymiana nie pomoże. Choć w salonie mówili, iż był to ich pierwszy taki przypadek i że pojazdy robią po 100 000km przyjeżdżając tylko na wymianę oleju i że nikogo nie znają innego prócz mnie z tym problemem.

Kupiłbym coś nowego, ale boje się trochę sprzedawać ten egzemplarz, jako że może mi służyć jeszcze wiele lat, a z drugiej strony za 40-45 tyś zł nie kupię nic nadzwyczajnego, a chciałbym pozostać jednak przy japończykach (miałem już Yaris, brat jeździ Hondą). :| i bądź pan tu mądry.

Służę pomocą gdy ktoś ma/miał podobny przypadek.

RalfPi - 23-08-2016, 17:43

Ale jaki przypadek - co się dzieje?
Samochód nie jeździ?
Pali 20l/100 km?
Nie przyspiesza powyżej 60km/h?

Rozumiem Ciebie, ale wydaje mi się, że jest to "tylko" i aż dźwięk, który faktycznie trochę irytuje, ale... taka jest po prostu konstrukcja i trzeba z tym żyć.

Więc w mojej opinii jest to tylko kwestia komfortu, a nie kwestia.. usterki!
Więc ciesz się, że Mitstu wymieniło Tobie silnik na nowy :)

tyku - 23-08-2016, 21:29

Sico2, Nagraj dźwięk silnika po wymianie i wrzuć (na zimnym i na rozgrzanym). :wink:
kosaisierp1988 - 26-11-2016, 22:02

Siemano koledzy.
temat stary ale i ja dołożę tutaj swoje 3 grosze czym i pewni też zamieszam...
na silniku 1.8 MIVEC też mam te delikatne stuki są czasem a czasem nie. U mnie przyczyną stuków jest pokrywa plastikowa ochraniająca świece ( ta na 3 śrubki ). powiem szczerze nagłowiłem się, ale za to mogę doradzić to że podczas pracy silnika gdy usłyszycie te owe " ciche stukanie" poluzujcie jedną z 3 śrubek może zniknąć naprężenie które to wywoływało. Może komuś z was opadną nerwy.
Pozdro

vonmat - 15-01-2017, 21:32
Temat postu: Metaliczne stuki podczas ruszania
No i tym razem ja mam problem, może ktoś z Was będzie w stanie mi pomóc. Podczas ruszania z jedynki bez gazu wibruje samochodem i słychać metaliczne stuki w kabinie i pod samochodem. Pod maską cisza. Co ciekawe, dzieje się to tylko na jedynce, na wstecznym nic nie hałasuje.

Poniżej wideo przedstawiające problem, stukanie najbardziej słychać w 6 sekundzie, 12 sekundzie, 19 sekundzie, 27-30 sekundzie.

https://www.youtube.com/watch?v=RF3Xel1Y_fk

W rzeczywistości te stuki są cichsze, ale na potrzeby nagrania tego filmu, na postoju powoli puszczałem sprzęgło z wbitą jedynką i wciśniętym hamulcem. Podkreślam, że na wstecznym problem nie występuje. Również podczas jazdy ten dźwięk się nie pojawia. Jeśli podczas ruszania dodam gazu, to w znacznym stopniu niweluje te odgłosy.

Samochód ma 125 tys. km przebiegu.

Co to może być? Sprzęgło? Skrzynia?

edit:
Sprawdziłem, jak zachowuje się silnik podczas wykonywania zabiegu powyżej. Na jedynce ciągnie do tyłu i mocno drga. Może to po prostu poduszki się skończyły?

mazin - 16-01-2017, 22:45
Temat postu: Re: Metaliczne stuki podczas ruszania
vonmat napisał/a:
No i tym razem ja mam problem, może ktoś z Was będzie w stanie mi pomóc. Podczas ruszania z jedynki bez gazu wibruje samochodem i słychać metaliczne stuki w kabinie i pod samochodem. Pod maską cisza. Co ciekawe, dzieje się to tylko na jedynce, na wstecznym nic nie hałasuje.

Mój ma podobnie od nowości i nic się nie dzieje, tzn. nic nie odpadło i nie zostało w śniegu pod autem ;-)
Odgłosy występują tylko w pewnym wąskim zakresie częstotliwości i podejrzewam, że dochodzą z wydechu, który w tym zakresie wpada w drgania. Albo jakaś osłona termiczna czy inny element luźno montowany. Na początku mnie to nawet irytowało, ale od kilku lat nie przejmuję się po prostu.

Haek - 22-02-2017, 23:45
Temat postu: [CY2A 1.5] Piski na zimnym silniku przy dodatniej temp. powi
Hejka,

przy odpalaniu na zimnym silniku przy dodatniej temperaturze słychać piski.

Piski znikają po lekkim rozgrzaniu silnika.
Cichną przy wkręcaniu na obroty (ale nie wiem czy po prostu silnik ich nie zagłusza).
Nie występują przy temp powietrza poniżej 0.

Macie jakieś podejrzenia co to może być? Osobiście podejrzewam łożysko alternatora, ale nie wiem... Pogoda trochę nie teges do kombinowania :) Może ktoś miał podobny problem?

https://goo.gl/photos/pSwmnvuXU2m4ybeG9

kosaisierp1988 - 04-03-2017, 15:10

Panowie pomocy.
w pasmie obrotów 2300-2500 pojawia się dość nie przyjemny dzwięk w silniku nagrałem go.
Mam obawy muszę wybrać się w podróż powrotną i nie wiem czy auto temu podoła...
https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be

.swat. - 14-03-2017, 13:53

Gdy wam coś stuka brzęczy i wibruje sprawdźcie czy nie pogubiliście kołków mocujących osłonę silnika.
Miałem to samo, i po uzupełnieniu jak ręką odjął. Nastała cisza.

pozdro