[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Akumulator-zamienniki
p4bLo - 25-02-2017, 07:58
no widze że jest dobra cena a kupić już będę musiał na dniach, no własnie jak na taxi jeździsz to odpalasz go kilkaset razy w tygodniu wiec ten orginalny też mógł klęknąć po półtora roku myślę - tak jak mówisz radio gra itp.
[ Dodano: 28-02-2017, 13:43 ]
Witam dziś kupiłem akumulator. Dodam kilka zdjęć i od razu pytań. BIały nalot na biegunach tak mniejwięcej w miejscu gdzie te kapturki nie dochodzą, ale wyczyszczony sprawdzony miernikiem 103 % i większy prąd rozruchu niż gwaratntowany i ostatnie pytanie są tam od spodu strzałki na miesiący i roku R 16 M 9 a pod tymi kółkami ze strzałkami i numerami 2014.08. o co to chodzi bo z tego co wiem to na częściach tak się datuje datę produkcji tylko co to pod tym te 2014.08.
http://www.fotosik.pl/zdjecie/71f3643fc9555764
http://www.fotosik.pl/zdjecie/164ba27b566ce3f6
http://www.fotosik.pl/zdjecie/8e6af05332e6c497
mkm - 03-03-2017, 05:41
p4bLo, ściągnij sobie aplikacje - od niedawna Exide koduje info o aku w kodzie "obrazkowym" - swego czasu bardzo się tym chwalili.
Możesz też zadzwonić/napisac do Exide-a Polska (ja wolę ten sposób )
Daty i kodowanie informacji o akumulatorach nie są takie oczywiste.
Z reguły są też dwie daty - produkcji "opakowania' i "zrobienia " z "opakowania" akumulatora.
W cyfrach (a także w kodzie obrazkowym) powinieneś znaleźć wszystkie informacje.
Biały nalot wskazuje na niezbyt właściwe przechowywanie (czasem wystarczy, że przy rozładunku padał deszcz czasem wilgoć w sklepie/magazynie).
Bizi78 - 03-03-2017, 07:37
W akumulatorach jakiejś firmy (nie pamiętam już jakiej) stawiano kolorowe kropki, które oznaczały rok produkcji .
p4bLo - 03-03-2017, 08:16
mkm napisał/a: | p4bLo, ściągnij sobie aplikacje - od niedawna Exide koduje info o aku w kodzie "obrazkowym" - swego czasu bardzo się tym chwalili.
Możesz też zadzwonić/napisac do Exide-a Polska (ja wolę ten sposób )
Daty i kodowanie informacji o akumulatorach nie są takie oczywiste.
Z reguły są też dwie daty - produkcji "opakowania' i "zrobienia " z "opakowania" akumulatora.
W cyfrach (a także w kodzie obrazkowym) powinieneś znaleźć wszystkie informacje.
Biały nalot wskazuje na niezbyt właściwe przechowywanie (czasem wystarczy, że przy rozładunku padał deszcz czasem wilgoć w sklepie/magazynie). |
No właśnie tak mi powiedział sprzedawca że mogła być gdzies wilgoć na magazynie że to przeczyścić - dodam to kuzyn mojej żony:) tak jak myślałem bo pod tymi strzałkami z rokiem i miesiącem jest data liczbowa może to produkcja "opakowania" a te datowane strzałki "zrobienia aku" A tak przy okazji spytam co do mocy - czy dobrze myślę 52Ah w przeliczeniu rozładowania tzw. norm japońskich 5 godzinnego rozładowania (5Hr) to wg wzoru 52 x 1,25 = 65Ah mocy normy europejskiej mierzonego rozładowania przy 20Hr Dodam jeszcze zdj. obrazku daty spod akumulatora http://www.fotosik.pl/zdjecie/71f3643fc9555764
Sushi - 08-04-2017, 13:40
Będę wymieniał aku, bo poprzedni właściciel od '11 jeździł na oryginale i czasami przy niskich temp. nie odpalał mi za pierwszym razem. W ASO dowiedziałem się, że jako zamienniki sprzedają exide za 5 stów. Oczywiście nie mógł mi podać żadnych parametrów.
Tutaj http://ows-cdn.tecdoc.net...48fa80fe6f82565 do mojego auta znajduje 2 aku, w tym:
Exide EA640 64Ah/640A, który ma 242mm dł. Mierzyłem i raczej na styk powinien wejść, bo oryginał ma 230mm i sporo luzu z obydwu stron podkładki. Choć czytałem wcześniejsze wypowiedzi, że jest z tym problem.
Oryginał ma prawie identyczne wymiary jak Exide EA654 65Ah/580A, ale co dziwne w żadnym e-sklepie i na stronie exide, nie jest proponowany do tego modelu Lancera
Pierwsze co przychodzi mi na myśl, dlaczego tak jest to różnica w amperach: 640>580. Jednak nijak to się ma do drugiego proponowanego aku na stronie exide, który ma 62Ah/540A.
Oryginał to 75D23L i z tego co znalazłem w necie ma 52Ah, czyli wg. normy europejskiej 65Ah, ale nie znalazłem żadnej informacji o wartości rozruchowej oryginalnego aku. Czy ktoś wie ile wynosi ta wartość?
Może za dużo niepotrzebnej rozkminki, ale jak już mam wymieniać to chcę, żeby było dobrane idealnie lub żeby było temu jak najbliższe.
tyku - 08-04-2017, 14:53
Sushi napisał/a: | Czy ktoś wie ile wynosi ta wartość? |
Prawdopodobnie prąd rozruchu wg EN (A) 620A dla akumulatora 75D23L.
Sushi - 08-04-2017, 19:08
Dzięki za pomoc. W takim razie będę musiał się zastanowić co w naszym klimacie korzystniejsze - 640A czy 580A? I wybrać między EA640 i EA654.
tyku - 08-04-2017, 19:55
Sushi, Kupuj Exide Premium 65Ah 580A EA654 - nie będzie problemu (230mm długość).
Sushi - 08-04-2017, 20:56
Od początku byłem do tego aku najbardziej przekonany, ale zbiły mnie z tropu inf. w necie. Myślę jednak, że pierwsza myśl jest najlepsza, a Twoje zdanie mnie w tym utwierdza.
Lucas123w - 18-04-2017, 16:49
No i mój S4 Bosha postanowił w sobotę przed samym wyjazdem powiedzieć koniec. Auto spakowane, rodzinka w środku i aku nie dało rady zakręcić rozrusznikiem. Szybkie podłączenie pod Ctek'a na 5 min i zaskoczył.
Leci mu 3 rok a już tej zimy było ładowanie praktycznie co tydzień, bo po postoju półtorej dnia kręcił jak by chciał a nie mógł. Do pracy mam 13 km ale 3/4 to korek, dlatego kupię teraz polecany przez kolegów Exide Premium 65Ah 580A EA654. Mam nadzieję że posłuży dłużej.
Dodam że po 6 latach pierwszy raz auto mi nie odpaliło.
tyku - 18-04-2017, 17:08
Cytat: | Lucas123w, Nie polecam S4. |
Lucas123w, Jak Ci pisałem, że to padaka to mnie nie posłuchałeś.
Lucas123w - 18-04-2017, 17:12
tyku, hehehe napisałeś jak już pod maska był
Czyli zamawiam Exida
Sushi - 27-04-2017, 21:19
Z przyczyn losowych, niezależnych ode mnie jednak nie zamontowałem Vartę D47. Mam włożony Duracell Advanced DA60 60Ah/510A (wcześniej w ASO pytałem czy takie parametry nie będą za małe, powiedzieli, że wystarczająco duże, nawet mogłyby być mniejsze do tego silnika). Chyba jestem jednym z pierwszych, który ma króliczka w Lancerze (a może pierwszy?) Od 10.2016 te aku są na polskim rynku i tylko jedna firma je dystrybuuje. 3 lata gwarancji i zapewniają, że aku są naprawdę bardzo dobre i trwałe. Pytałem jak wypadają w porównaniu z Exide, to w sklepie w Łodzi przy ul. Włókniarzy Pan powiedział (swoją drogą bardzo miły i pomocny człowiek), że Duracell Advanced jego zdaniem są jeszcze lepsze. Ale jak będzie to okaże się w praniu, bo zachwalać to każdy sobie może
A poza tym kupiłem po baaardzo okazyjnej cenie
manius - 04-05-2017, 09:52
Witam,
Jestem na etapie zmiany akumulatora, ze względu na trudną dostępność od ręki polecanego modelu Exide Premium 65Ah 580A EA654 znalazłem alternatywny model YUASA YBX5005 65AH 550A P+. Czy ktoś z forum takiego używa, jak się sprawuje? Proszę o poradę.
Sushi - 04-05-2017, 21:14
Moim zdaniem (popartym w aso i w innych miejscach) pojemność 65Ah do 1.6 i 1.8 jest przesadzona. Chyba, że prawie codziennie jeździsz dłuższe trasy? Jeżeli głównie krótkie po mieście to taki aku będzie notorycznie niedoładowany. Natomiast moc rozruchowa wystarczy, że będzie wynosić 480A lub więcej - może być nawet 650A. Ale w tym zakresie nie ma to większego znaczenia. A to czy wybierzesz Yuasę, Centrę, Vartę, Bosha jest bez różnicy. Wszystkie najbardziej popularne marki są do siebie podobne. A trwałości i jakość to w tych czasach, i za te pieniądze jest jak los na loterii.
|
|
|