Nasze Miśki - Bordowy Lancer C66A
jacek11 - 15-03-2019, 15:52
Poszukam w wolnej chwili. Mój tata miał kiedyś lancera tyle że w klekocie. Ale el. szyby miał
Wojciech Bogacz - 18-03-2019, 08:51
jacek11 napisał/a: | Poszukam w wolnej chwili. Mój tata miał kiedyś lancera tyle że w klekocie. Ale el. szyby miał |
Dzięki - a jakby jeszcze silniczek prawej tylnej szyby był to też chętnie
Wojciech Bogacz - 10-09-2019, 16:34
Upgrade pack do Lancera przyjechał Białe GTI - troszkę zdekompletowane
Tylko ECU brakuje heh - ktoś ma ? A może 4G67 zadziała na ECU od 4G63 albo podobnym ?
Generalnie plan jest, aby z mojego C66 zrobić wreszcie prawdziwe GTI - a nie tylko na zewnątrz
mouseman - 16-09-2019, 22:08
No brawo, ten widok Gti na lawecie - bezcenne
teraz Wojtku: bordo w chromie + Gti + klima = ideał ?
Wojciech Bogacz - 17-09-2019, 09:57
mouseman napisał/a: | No brawo, ten widok Gti na lawecie - bezcenne
Owszem
teraz Wojtku: bordo w chromie + Gti + klima = ideał ? |
Kto tam wie... kolega jeszcze zasugerował kupić jakiegoś dawcę karoserii i poprzekładać Spotkałem takie cudo w KRK wczoraj i dzisiaj Agatka ma zostawić za wycieraczką kulturalną wiadomość z propozycją nabycia drogą kupna
Dziś rano żonka widziała to auto w innym miejscu - jest duże podejrzenie, że przemieszcza się nim jakiś emeryt
Wojciech Bogacz - 17-09-2019, 10:02
mouseman napisał/a: | No brawo, ten widok Gti na lawecie - bezcenne
Owszem
teraz Wojtku: bordo w chromie + Gti + klima = ideał ? |
Kto tam wie... kolega jeszcze zasugerował kupić jakiegoś dawcę karoserii i poprzekładać Spotkałem takie cudo w KRK wczoraj i dzisiaj Agatka ma zostawić za wycieraczką kulturalną wiadomość z propozycją nabycia drogą kupna
Dziś rano żonka widziała to auto w innym miejscu - jest duże podejrzenie, że przemieszcza się nim jakiś emeryt
Zapomniałem też dodać, że dzięki mouseman'owi potwierdziłem nr katalogowy ECU (MD152983) - już zamówiony i czekam - będzie do dwóch tygodni. Potem jadę na wieś do garażu i będziemy próbować uruchomić silnik
mouseman - 17-09-2019, 21:23
Zalej silnik jakąś naftą do tego czasu.
Wojciech Bogacz - 18-09-2019, 08:59
mouseman napisał/a: | Zalej silnik jakąś naftą do tego czasu. |
Może się uda Mój mechanik mówił też, że można też olejem bezpośrednio przed rozruchem i też jest OK. Temu człowiekowi akurat wierzę więc jak nie uda mi się wcześniej to będzie po 2 cm sześcienne na cylinder oleju i trzeba go ruszyć delikatnie rozrusznikiem.
owiecs - 20-10-2019, 15:32
Cieszy michę taki widok!
Ja tak po cichu szepnę, że moje C61A ma się dobrze i z racji, że kupiłem Grandisa już nie jeździ - powolutku zaczynam snuć plan kompletnej renowacji blacharsko lakierniczej.
I nieśmiale zapytam: skąd by tu wziąć zderzak przedni oraz spojler z GTIka?
mkm - 20-10-2019, 18:34
Wojciech Bogacz, jednak trochę mu nie dowierzaj i słuchaj się mauseman.
Nafta usuwa syf i pomaga "rozruszać" pierścienie - stosuje się ją jak nie wiesz jak długo silnik nie był odpalany i w jakim stanie leżał (nie pracował).
Olej wlewa się po to, żeby silnik nie "rdzewiał" od środka i się nie "zapiekł", ale... wlewa się go przed odstawieniem silnika.
Wojciech Bogacz - 21-10-2019, 09:56
owiecs napisał/a: | I nieśmiale zapytam: skąd by tu wziąć zderzak przedni oraz spojler z GTIka? |
Chętnie bym pomógł ale mam tylko jeden pomysł - kiedyś oglądałem jednego GTI niedalego mnie i nadal tam stoi. Są zderzaki (chociaż zdjęte, nie wiem czemu).
Auto jest bardzo pordzewiałe ale jest także wyrejestrowane. Udało mi się wynegocjować 700 zł za całość (ze zderzakami) ale trzeba sobie transport załatwić. Ostatecznie zrezygnowałem...
Mogę dać Ci nr. telefonu do faceta ale gwarantuję, że będzie twardo negocjował.
mkm napisał/a: | Wojciech Bogacz, jednak trochę mu nie dowierzaj i słuchaj się mauseman.
Nafta usuwa syf i pomaga "rozruszać" pierścienie - stosuje się ją jak nie wiesz jak długo silnik nie był odpalany i w jakim stanie leżał (nie pracował).
Olej wlewa się po to, żeby silnik nie "rdzewiał" od środka i się nie "zapiekł", ale... wlewa się go przed odstawieniem silnika. |
OK - to jest dobra rada. W takim razie jak będę miałmożliwość to tak zrobię, ale bardzo mi ostatnio czasu brak i wszystko się przesuwa w czasie...
owiecs - 21-10-2019, 20:17
Wyślij mi na PW proszę.
Edit:
zakładając, że znajduje grata GTI pytanie na szybko, bo nawet nigdy nie rozważałem tej opcji. Czy da się przełożyć bambety z GTIka to mojego C61A, który posiada solidną i zdrową budę?
Jasne, że silnik z chłodnicą, ecu, półosie, układ hamulcowy ale co jeszcze? Calutkie zawieszenie? Inne sprężyny i amorki? Co ze zwrotnicami, belką panharda? Znam swojego Lancera dość dobrze, ale budowa GTI to zupełna nowość dla mnie
Wojciech Bogacz - 22-10-2019, 08:34
owiecs napisał/a: | Wyślij mi na PW proszę. |
Poszło.
owiecs napisał/a: | akładając, że znajduje grata GTI pytanie na szybko, bo nawet nigdy nie rozważałem tej opcji. Czy da się przełożyć bambety z GTIka to mojego C61A, który posiada solidną i zdrową budę? |
Temat to długi - mam nadzieję, że bedę to przerabiał w następnym roku (czyt. jak będzie ciepło heh) ale co i jak to nie wiem. Zawieszenie z tyłu pewnie inne - popatrz sobie w katalogu jakie są różnice
Wojciech Bogacz - 23-10-2019, 12:18
Dla odmiany coś dla oka - Agatka umyła nasze miśki Tak przy weekendzie dla relaksu
owiecs - 12-11-2019, 21:37
Kupiłem tego GTIka z Krakowa :] straszny gruz, ale może coś z tego ukleimy.
Generalnie pytanie do publiczności: z racji, że 90% tego wozu jest mi niepotrzebne/ nie nadaje się do ponownego montażu zastanawiam się co zrobić z elementami, które są mi niepotrzebne, ale nadają się do ponownego użycia. Dziś rozebrałem tylną klapę, więc weźmy za przykład zamek albo silniczek wycieraczek, które wyglądają i działają perfekt. Myślicie, że ktoś by to kupił? Nie wyrzucam tego na razie, ale nie mam za dużo miejsca na składowanie takich bambetów.
|
|
|