To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - pompa ciepla czy solar czy fotowoltaika

Krzyzak - 30-06-2021, 09:02

w tej chwili mam 540kWh, ale przypominam - instalacja 4kWp na zachód
Marcino napisał/a:
przemyśl temat aby przy rozbudowie nie wpaść w nowe zasady rozliczania
masz na myśli przekroczenie 6.5kWp i opinię Straży czy planowane od nowego roku kwestie finansowe? - bo to ostatnie to zdaje się tylko dla nowych instalacji a ja umowę mam podpisaną
Marcino - 30-06-2021, 11:43

Cytat:
planowane od nowego roku kwestie finansowe? - bo to ostatnie to zdaje się tylko dla nowych instalacji a ja umowę mam podpisaną

Dowiedz sie, bo to bedzie zmiana instalacji i nie wiem jak oni to zakfalifikuja chyba ze nie bedziesz niczego zgłaszał do Energa

Krzyzak - 30-06-2021, 15:14

Uwex napisał/a:
z terminem żaden kłopot
kłopot nie jest w terminach - kłopot jest w cenie - wszyscy chcą kłaść nową instalację za min. 14000zł (2.8kWp) a ja chcę dołożyć 6 paneli (x350Wp) do istniejącego falownika na drugi string, paneli które kosztują po 300zł netto a za robociznę zapłacić max 2500zł
14000 to mi się nigdy nie zwróci
a wiem, że przy moim usytuowaniu, czyli idealnie wschód-zachód, dołożenie po stronie wschodniej NIGDY nie spowoduje przekroczenia nawet nominalnej mocy tego falownika (pomijając, że bezpiecznym standardem jest liczenie przeciążenia na 130% w takiej konfiguracji)

Uwex - 01-07-2021, 09:09

Krzyzak- to co , odpuścisz ?
Krzyzak - 01-07-2021, 09:53

poczytaj trochę wstecz - poczekam aż się El Dorado i dotacje skończą, wtedy liczę, że będą także takich ja jak obsługiwać
HUGIO - 01-07-2021, 09:59

Ewentualnie szukaj firm, które dopiero zaczynają w tym biznesie - będą chętni na cokolwiek, byle wyrobić sobie dobre opinie.
gulgulq - 01-07-2021, 09:59

Przecież to w miarę prosty temat i sam możesz ogarnąć - potrzebny Ci tylko elektryk który przyklepie papiery że instalacja w porządku.
Krzyzak - 01-07-2021, 11:59

gulgulq napisał/a:
to w miarę prosty temat i sam możesz ogarnąć
temat jest bardzo prosty - ja jedynie nie chcę chodzić po moim dachu
jedyne o czym trzeba pamiętać, to pętla indukcyjna oraz by brać zestaw złączek od jednego producenta i by były porządne (zaciskarka też, takie za 400zł już są OK)

gulgulq - 01-07-2021, 14:35

to pytanie ode mnie:
czy mogę wypiąć kilka paneli z instalacji na parę dni ? Potrzebuje rozebrać kawałek dachu i wymienić folię z wełna -akurat pod panelami.

Krzyzak - 01-07-2021, 15:11

niespecjalnie - one są połączone szeregowo
musiałbyś zapewnić obejście pamiętając o indukcji

joujoujou - 01-07-2021, 15:47

Chyba że masz na dwóch kanałach i odepniesz jeden z nich. :)
Marcino - 01-07-2021, 16:18

gulgulq napisał/a:
czy mogę wypiąć kilka paneli z instalacji na parę dni ? Potrzebuje rozebrać kawałek dachu i wymienić folię z wełna -akurat pod panelami.

Tak mozesz wypiąć kilka ale aaby działało wszytko musi być nadal wpiete w szeregu.
Krzyzak napisał/a:
niespecjalnie - one są połączone szeregowo
musiałbyś zapewnić obejście pamiętając o indukcji

Jaka petla indukcyjna - skad tam na pradzie =/- ma się cos wyidukować. to jedynie w przypadku wyładowań atmosferycznuych w pobliżu ale i tak konstrukcja jest uziemiona. Nie ma z tym co przesadzać to jest jakieś powtarzanie mitów.

Krzyzak - 06-07-2021, 07:20

Marcino napisał/a:
Jaka petla indukcyjna - skad tam na pradzie =/- ma się cos wyidukować. to jedynie w przypadku wyładowań atmosferycznuych
sam pytasz i odpowiadasz...
https://pagra.eu/petla-indukcyjna-dlaczego-warto-jej-unikac/

Marcino - 06-07-2021, 12:03

Na kilku sztukach tego nie idzie zrobić tzn pętli, co innego jak masz 4x4 panele i mieszasz kablami w rzędach. wystarczy jedna żyłe pociagnac od poczatku do konca pod kazdym z paneli. Ja tego nie robilem aż tak dokłądnie. Kable idą w peszlu blisko uziemionej konstrukcji.
Wiadomo ze wszytko jest dobrze puki działa i cos się nie wydarzy a póżniej ubezpieczyciel chodzi i pyta sie o pomiary, papiery, projekty...

Krzyzak - 07-07-2021, 07:58

Marcino napisał/a:
wystarczy jedna żyłe pociagnac od poczatku do konca pod kazdym z paneli
dokładnie tak ma to być zrobione