[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - MMCS - Mitsubishi Multi Communication System
grzesiopol - 07-01-2017, 22:13
Mnie też denerwuje ciągłe odblokowywanie dysku, zwłaszcza ciągłe przepinanie w kompie przewodów.
I jeszcze jedno możesz też odblokować dysk pod Windowsem programem Victoria, niestety ten program nie działa na wersjach 64 bitowych a ja teraz przesiadłem się na 64 bity i muszę wszystko robić pod DOSem. Victoria działa bezproblemowo i odblokowuje się dysk też bezproblemowo. Ale niestety i tak trzeba go podłączać pod płytę. Rozwiązaniem może być kieszeń na HDD o taka
tylko nie wiem czy znajdę taką na Dysk 2.5 IDE
brylekVFR - 07-01-2017, 22:37
No właśnie laptopa nie będę rozkręcał, stacjonarny dzieci też mi się średnio uśmiecha wygrzebywania go z za szafki, później znowu upychanie kabli i układanie wszystkiego, a tak to uruchomię stare żezidło i będzie tylko do MMCSa. Monitor już zkombinowałem jeszcze tylko zakup klawiatury.
MHDD z tego co wyczytałem może uszkodzić dysk jak coś pójdzie nie tak, nie jestem informatykiem więc wole dmuchać na zimne.
grzesiopol - 07-01-2017, 22:40
Bawiłem się tym MHDD i jeżeli nie wpiszesz nic innego niż tylko komendę UNLOCK i DISPWD to nic sie nie stanie.
brylekVFR - 08-01-2017, 00:02
grzesiopol a próbowałeś Intel® Rapid Storage?
Z tego co widać na filmiku który pokazałem na 7 stronie jest możliwość utworzenia pliku z hasłem do odblokowywania, czyli nie trzeba by było go klepać za każdym razem. Tylko chyba dysk musi być podpięty pod płytę, tak jak zazwyczaj, przez adapter USB nie widzi program dysku.
grzesiopol - 08-01-2017, 00:17
Program nie jest obsługiwany przez moją płytę. Miałem komunikat o nieobsługiwaniu "czegoś tam - nie pamiętam czego"przy instalacji albo przy uruchomieniu.
Problem rozwiązuje podpięcie poprzez kieszeń ale trzeba wyłączać komputer aby wpiąć dysk do kieszeni. U mnie podpinałem pod kieszeń poprzez przelotkę z 3,5 cala IDE do 2,5 IDE, tyle samo czasu zajmuje mi podpięcie pod płytę główną poprzez przelotki SATA do IDE 3,5 i 3,5 do 2,5. Tak jak pisałem Victoria jest rozwiązaniem dobrym tylko to nieobsługiwanie 64 bitów jest wkurzające. No i nie można całkowicie usunąć hasła. Ale wygoda jest taka, że wystarczy dopiąć HDD do płyty bez odpinania innych dysków.
hudy85 - 09-01-2017, 01:15
Podpinam się, czy są jakieś aplikacje poza loading view i kwiedit do edycji plików .kwi? Ten pierwszy mi nie zapisuje pliku, a drugi wywala błąd
lurek - 09-01-2017, 09:39
grzesiopol napisał/a: | Tak jak pisałem Victoria jest rozwiązaniem dobrym tylko to nieobsługiwanie 64 bitów jest wkurzające. |
Nie jestem informatykiem ale czy wirtualna maszyna nie załatwiłaby Twojego problemu?
becu - 09-01-2017, 19:40
W wirtualnej maszynie będzie problem z udostępnieniem tego dysku tak żeby był widoczny w maszynie wirtualnej. Bo ile da się zmapować normalnie widoczne dyski pod Windowsem o tyle z tym zablokowanym może być problem. Zawsze można wydzielić sobie partycję albo wsadzić jakiś mały dysk i zainstalować tam system 32 bitowy. Jest też możliwość instalacji systemu na pendrive. Ja mam za to pytanie czy udało się komuś odblokować dysk podłączając do płyty głównej gdzie nie ma w ogóle wejść IDE tylko same SATA? Ja tak mam i BIOS nie widzi mi dysków podłączonych jako primary, master itp tylko po prostu, do którego portu SATA podłączony jest dysk. Przez to nie mogę go odblokować w xboxhdm, a w victorii jak przejde na tryb PIO nie pobiera mi danych o dysku jak kliknę passport i wywala błędy.
Mystic - 09-01-2017, 23:42
Mozna szybka porade jak sie wrzuca w tym seryjnym Multi radio muzyke na serwer? To jest jakis dysk wewnetrzny czy wrzuca sie cd i zrzuca z cd na ten dysk ?
tokyo - 10-01-2017, 03:56
Witam
Jest dysk wew i wrzucasz muze za posrednictwem cd.
LUB
w sposob opisany powyzej przez grzesipol
becu,
Tak mozna to zrobic zaleznie od posiadanego systemu BIOS i zaznaczeniu co ma odpalac jako pierwsze
Ja tak mam w laptopie i odpalam dysk za kazdym razem jak potzrebuje
ertman232 - 11-01-2017, 19:14
Witam wszystkich mitsumaniaków .Mam problem z MMCS po zaniku napięcia brak dźwięku.Padł mi alternator a nastepnie akumulator .Po usunięciu awarii wszystko wróciło do normy poza dźwiękiem.Może ktoś pomóc?
hudy85 - 11-01-2017, 22:07
Nie ma dźwięku przy nawigowaniu? Czy w ogóle radio przestało grać?
Możesz spróbować zrestartować radio, jak tutaj:
Cytat: | 1. Naciskamy równocześnie klawisze SET i NAVI przez 5 sekund
2. Naciskamy VERSION INDICATION
3. Naciskamy klawisz MENU przez 5 sekund
4. Ukaże się ekran na którym najważniejsze opcje to:
Disc Load
HDD Load
...
HDD Load instaluje system na 1 GB partycji TFAT w folderze SCREEN DATA, np z nowo wgranego na 509 MB partycję HDD3 pliku loading.kwi |
tokyo - 11-01-2017, 23:44
Witam
Bardziej obstawiam ze moglo pasc sterowanie wzmacniaczem przez mmcs lub padl sam wzmacniacz, ale tak jak zasugerowal Hudy85 nie zaszkodzi reset.
W piatek jestem w Debowcu jak masz czas to przyjedz wezme navi i podlaczymy czy chodzi z moim radiem
ertman232 - 12-01-2017, 04:20
Dziękuję za chęć pomocy ale po ponownym podłączeniu akumulatora wszystko gra,a już się wystraszyłem że to wspomniany wzmacniacz.
[ Dodano: 12-01-2017, 04:26 ]
Dzięki " tokyo" za odpowiedź.Przy okazji chciałem zapytać o nowsze mapy do nawi i j.polski bo mam mapy tylko te fabryczne czyli z 2008 roku .
grzesiopol - 12-01-2017, 16:49
Mapy dostępne są w każdym serwisie ASO, aktualnie z 2016. O inne darmowe nie pytaj bo nie dostaniesz odpowiedzi na forum
Oficjalnie języka polskiego nie ma i nie będzie. Dostępne sa wersje w firmach zajmujących się nawigacjami w cenie 400 zł. (może ktoś znalazł taniej). Ale obserwuj ten temat to może kiedyś ale myślę, że trzeba będzie ponieść jakieś delikatne koszty
|
|
|