[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Instalacja gazowa - LPG - Lancer CYxA
megas1 - 30-06-2011, 13:26
Czy na LPG komputer tez pokazuje zużycie paliwa? Jak to wygląda na wyświetlaczu?
RalfPi - 30-06-2011, 13:57
Tak - pokazuje.
Normalnie - tak samo jak na benzynie.
No prawie tak samo - o 1, 1.5l więcej:)
Wskaźnik od spalania (ta kreska) też sobie hula - jak to zobaczyłem po instalacji gazu to miałem radochę:)
Pozdrawiam
PS Co do pytania czy coś się dzieje po montażu - nic specjalnego - tylko w kieszeni jakoś ciężej:)
A na sercu lżej:)
Student - 01-07-2011, 18:36
Panowie jak jest z tą bajeczką o przystosowaniu:
W salonie Mitsu miły pan powiedział że to koszt 300zł.
Jakoś w bajki nie wierzę, że mały skośny człowiek za cenę 80EUR/szt. zrobił specjalną linię produkcyjną i robi specjalne głowice dla Polski, w firmie gdzie byle jaki chiński czujnik kosztuje 500zł. np. cofania 1200zł.
Moim zdaniem Mitsu nic nie zmienia, a za kwotę 300zł/ statystycznie bierze fikcyjną gwarancję której i tak nie dają.
Więc nie ma się co obawiać tylko przerabiać i jeździć, podstawa to dobry mechanik i dobra mieszanka np. 1.2 wzgędem PB
RalfPi - 04-07-2011, 11:18
Nie zrozumiałem pytania... Ale ja dopłaciłem za model z przystosowaniem pod LPG 1'000 zł..
A jak ktoś nie kupił takiego modelu, to później, to już może sobie dostosować.. Ale nie wiem co:)
Trzeba by było ostro pogrzebać w silniku..
Może teraz cena spadła modelu pod LPG.. choć wątpię.
Pozdrawiam
PS Ja za instalację dałem 3900 zł i nie narzekam:)
ko5a - 04-07-2011, 12:16
ja zapłaciłem 3200PLNów za:
reduktor: KME Silver
sterownik: Stag 300 Premium
wtryskiwacze: HANA 2000 czerwone
butla: 650x200, niestety wystaje 6cm ponad podłogę, ale moim nie ma sensu wkładać takiej która nie wystaje ponieważ wtedy trzeba by było tankować co 150km,
no i montaż.
wlew gazu umieszczony po lewej stronie (patrząc na dupę) od spodu zderzaka.
Patrząc z tyłu na samochód nie widać go.. jest to chyba lepsze rozwiązanie niż montaż pod klapką wlewu paliwa ponieważ po pierwsze primo:
przed tankowaniem trzeba wkręcać przejściówkę,
a po drugie primo ultimo, po jakimś czasie blacha w miejscu wiercenia może zacząć korodować.
na pierwszym tankowaniu weszło 34l gazu,
dam znać jak wrażenia jak przejadę trochę km.
Student - 04-07-2011, 12:59
Ralf czego nie rozumiesz, w cenniku jest 300zł/ za dostosowanie i tyle.
Wątpię żeby grzebali bo mały polaczek chce 1 Lancera na gaz w miesiącu.
RalfPi - 04-07-2011, 13:04
Ooo.. no to się zmieniło - kurcze, to trzeba brać silnik z przystosowaniem i tyle:)
reneyvan - 04-07-2011, 20:15
Student napisał/a: | Ralf czego nie rozumiesz, w cenniku jest 300zł/ za dostosowanie i tyle.
Wątpię żeby grzebali bo mały polaczek chce 1 Lancera na gaz w miesiącu. |
Ja zamawiałem wóz w maju i wtedy cena wynosiła 1000 PLN.
Skąd masz ten cennik?
Student - 05-07-2011, 06:36
ASO Auto-Test Marki , 2 tygodnie temu dostałem w salonie od p.Sebastiana jak jeździłem i oglądałem ASX-a i Lancera.
Mogę zeskanować ale i tak nie wiem jak to wkleić na forum bo nie chcę zakładać nic na Picassa i innych tego typu ......
Co ciekawe podczas rozmowy o silnikach (w kwesti LPG) p.Seba powiedział że Lancer ma bezpośredni wtrysk
Na co zrobiłem wielkie oczy i mówię że bezpośredni to miała Carisma GDI , Galant i Pajero a obecnie Mitsu nie ma silnika w Lancerze i ASX-e z bezpośrednim.
Mała konsternacja i cisza.
Najfajniejszą minę to zrobiła żona po jeździe testowej ASX-em, jak wysiadła :
Pierwszy raz bez naciskó powiedziała : Kochanie miałeś rację, nie jest to samochód dla nas, a czarny to taki mały jak Corsa .
skadam - 05-07-2011, 12:14 Temat postu: [CY3A 1.8] Nieprzystosowany Lancer vs. LPG Witam! Temat wielokrotnie poruszany, jednakże w postach mieszają się modele przystosowane i nieprzystosowane do montażu instalacji gazowej. Czekam na swojego lancerka (rok produkcji 2010, rok modelowy 2011). Egzemplarz ten nie jest przystosowany do LPG. 3 lata gwarancji pojeździ się na benzynie. Jeśli okaże się, że ma za duży apetyt to zacznę się zastanawiać nad LPG. Czy istnieją jakieś rozsądne przesłanki wykluczające montaż instalacji gazowej w takim samochodzie, czy może po prostu przy montażu odpowiednio się dostosuje silnik? Jak się Wam spisują nieprzystosowane Lancery na gazie?
jaca71 - 05-07-2011, 12:20
skadam, Nie mnóżmy niepotrzebnych bytów
To miejsce jest świetne na Twoje pytanie.
ko5a - 05-07-2011, 12:54
Zdania są podzielone,
jest już na forum kilka Lancerów nieprzystosowanych do gazu z instalacją lpg,
jak na razie nikt się nie skarży,
pewnie wszystko wyjdzie w praniu, kto pierwszy przekroczy magiczną barierę 100kkm na LPG i będzie się chciał podzielić jeśli faktycznie coś złego zaczęło się dziać z silnikiem.
ja przejechałem zaledwie 200km, silnik pracuje identycznie jak na benzynie, nawet jest trochę cichszy na LPG ponieważ wtryskiwacze LPG pracują ciszej niż te benzynowe, ale i tak na wysokich obrotach jest tak samo głośno jak na Pb95.
RalfPi - 05-07-2011, 13:07
Jest głośno.. i o to chodzi:)
U mnie na LPG ma trochę mniej mocy jak na Pb..
Ale czuję to dopiero przy naprawdę dużych prędkościach...
A tak przy okazji, to dziwi mnie trochę dlaczego ludzie nie dopłacają tego 1000 (teraz rzekomo 300 zł !).. A potem przez trzy lata mają rozterki..
skadam - 05-07-2011, 13:23
Cytat: | A tak przy okazji, to dziwi mnie trochę dlaczego ludzie nie dopłacają tego 1000 (teraz rzekomo 300 zł !).. A potem przez trzy lata mają rozterki.. |
Egzemplarz który zamówiłem jest z roku 2010 bez dostosowania i jest już w Polsce, poza tym dostałem duży upust plus doposażenie. Gdybym chciał zamówić nowy egzemplarz przystosowany to pomijając cenę czekałbym do nowego roku, ponieważ niedawno zamknięto zamówienia na rzut sierpień/wrzesień. Myślę, że inni mogli mieć taki sam dylemat.
RalfPi - 05-07-2011, 13:26
true, true.. Zapomniał wół, jak...
Też miałem ten problem - ale znalazły się jeszcze dwa MIVEC'i 1.8 LPG w Polsce, ja wziąłem czerwonego, Kolega z Forum bodajże beżowego:)
Pozdrawiam
|
|
|