Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. VIII REASUMPCJA
jacek11 - 20-07-2023, 14:27
Bry Jeszcze jeden dzień pracy, i urlop.
Krzyzak - 21-07-2023, 07:35
Dokopałem się do wody, lustro jest na ok. 6 m pod ziemią. Teraz szlamowanie i założenie filtra.
joujoujou - 21-07-2023, 23:16
Dobry wieczór.
Żeby u mnie dokopać się do wody, wystarczy mocniej dziubnąć szpadlem w ziemię.
A w tym tygodniu to nawet i to nie - woda stoi w zagłębieniach gruntu.
Uwex - 22-07-2023, 07:41
joujoujou - chyba nie o taką wodę chodzi
joujoujou - 22-07-2023, 15:57
Zasadniczo to i tak i nie - w końcu wiercąc studnię poszukiwane są wody gruntowe, czyż nie?
A poziom takowych na mojej działce jest właśnie całkiem przyziemny - w sensie takim, że właśnie głębiej wbity szpadel już owe wody gruntowe osiąga.
Wcale nie przesadzając mogę z całą stanowczością stwierdzić że mieszkam na bagnie, prawie jak Shrek.
Dobrze że nachylenie terenu jest minimalne, przynajmniej osunięcia ziemi mi nie grożą.
Zapomniałbym - oczywiście nadal leje, szczęśliwie z grillem wstrzeliłem się w okno bezdeszczowe (taki był plan po analizie prognoz) i w zasadzie uszło mi to na sucho - zewnętrznie, rzecz jasna, bo wewnętrznie to sobie browarów nie żałowałem.
Krzyzak - 22-07-2023, 17:13
U mnie niby prognoza na deszcz cały dzień ale jak zwykle - 2x pokropiło i tyle. Chyba w nocy coś popadało, ale patrzę na mojego mauserka (zbiornik 1000L) i widzę, że się poziom nie podniósł za mocno.
Generalnie to ze względu na susze, o których często wspominam, postanowiłem się dostać do wód głębinowych - może nie do zamkniętych w skałach z czasów dinozaurów, ale coś pomiędzy zlodowaceniem a obecnie.
Szlamowałem wczoraj i rura zeszła na 7.5m głębokości, ostatni odcinek mam 2 metrowy i nawiercony 1.5mm wiertłem, kilka tysięcy dziurek wpuszcza wodę. Głębiej zejść nie chce - albo mam kolejną glinę albo kurzawka...
I fakt - są miejsca, gdzie woda jest płytko - np. mam działki na Żuławach i tam 1.5 i już jest. Kwestia wydajności źródła - żeby można było z 2-3 h pompować i podlewać.
W każdym razie sprzęt pożyczony od Marcino dał radę i plan jest wykonany...
Kładę też kafle na górnym tarasie - początkowo miał być pasek pod balustradą, bo typ mi się wwiercił w kafelki, potłukł je, wszystko zawilgocone, tynk odpada itp. Ale jak się okazało - opierzenia z blachy to jedna wielka rdza, kafle mokre mocno aż pod dom prawie... Dramat był - wszystko skułem, szlifowałem tarczą garnkową, kurz okrutny, odkurzacz cały w pyle, 3 worki zużyte, worek pierwszy się urwał od ciężaru i zacząłem kuć... młot tak zgrzany, że smar z głowicy wyciekł... Ehhh dużo by opowiadać. Ostatecznie już jestem po nałożeniu zaprawy wyrównującej a przed zrobieniem opierzeń systemowych z aluminium i przed położeniem kafli...
joujoujou - 23-07-2023, 15:00
^^ Współczuję.
W sumie to z "drobnymi" reperacjami domu jest bardzo podobnie jak z zardzewiałą blacharką w samochodzie - na początku wydaje się że to tylko jakiś drobiażdżek z wierzchu, po czym zdejmujesz, a tam następny kwiatek. Odsłaniasz, a tam jeszcze jeden, i jeszcze, i jeszcze...
W starej corolce, jak rude wyszło spod spodu na progu, to nawet nie próbowałem robić - przypuszczalny koszt blacharki z lakierowaniem (z tym to w szczególności) bez trudu przekroczyłby wartość samochodu. Także z żalem, ale oddałem auto na złom.
A w temacie wątku: piwko do obiadu i spać. Koniec urlopu, czas wracać do więzienia.
Bizi78 - 25-07-2023, 10:04
Bry kawosze .
joujoujou - 25-07-2023, 22:54
Bry kalosze.
jacek11 - 26-07-2023, 07:48
Bry pada od rana. Wspaniały czas na urlop.
joujoujou - 26-07-2023, 22:53
Pada od rana i ma nie przestać aż do niedzieli. Albo i dłużej.
jacek11 - 27-07-2023, 08:24
Bry Nie pada, i dzisiaj nie będzie. Za to temperatura to zawrotne 15 stopni na plusie Ocieplenie globalne pełną gembą oby nas morza nie zalały jak tak ma smażyć
Bzyk_R1 - 27-07-2023, 11:47
Jacek mam podobne przemyślenia gdy rozpuszcza się moja papierowa słomka w napoju i patrze na prywatne odrzutowce lądujące w Davos. Musimy wszyscy coś zrobić z tym dwutlenkiem
jacek11 - 27-07-2023, 20:22
| Bzyk_R1 napisał/a: | | Musimy wszyscy coś zrobić z tym dwutlenkiem |
Do piwa z nim
Że widziałem dzisiaj stado prawdziwych bizonów. I nie chodzi mi o maszyny rolnicze, tylko o zwierzęta.
joujoujou - 27-07-2023, 22:47
Dobry wieczór.
|
|
|