Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. VIII REASUMPCJA
jacek11 - 25-08-2023, 20:25
Byłem święcie przekonany, że drzewa przycina się w zimę, kiedy są w hibernacji.
Też mamy tuje dosyć wysokie już, i pasuje czubki obciąć. No i teraz już nie wiem, kiedy ciąć
Krzyzak - 25-08-2023, 23:02
Najlepiej żywotniki ciąć wiosną. Ale np. owocowe się obcina po owocowaniu - dziś przyciąłem czereśnie...
Dla owoców ten rok był kiepski. Śliwkę miałem dosłownie 1 sztukę (ale rok temu mocno ciąłem - to na pewno miało wpływ), czereśni prawie wcale... Jabłek jest nawet sporo, ale większość przeżarta - robaki oraz osy czy szerszenie jedzą wszystko... Gruszki bardzo lubią... Na szczęście ptaki czy owady zostawiają borówki, bo te lubię... Ale osy jedzą jeżyny a nawet aronię. Słaby ten rok i wciąż się zastanawiam czy nie wyciąć tego całkowicie - zostawić tylko poziomki, truskawki i borówki... Niemal co roku mam paśnik dla znienawidzonych przeze mnie os i szerszeni... Z drugiej strony, skoro owoce eko od tych zwykłych różnią się tylko tym, że eko mają max. 16 oprysków w ciągu roku a zwykłe min. 22 to sam nie wiem czy to zdrowo jeść kupne...
Uwex - 26-08-2023, 07:47
jacek11 - tuje można i wiosną, a drugi raz ewentualnie max. do sierpnia.
jacek11 - 26-08-2023, 08:38
Czyli ostatni gwizdek w tym roku.
A rok faktycznie słaby. Jabłek na pięciu jabłonkach jest kilka, czereśni zero, brzoskwiń malutko.. Wiśni było sporo, agrest też ładnie obrodził. Maliny dopiero w połowie sierpnia ruszyły.
Rolnicy narzekają, że plony małe, ale oni to zawsze narzekają
joujoujou - 26-08-2023, 12:55
Tuje, cisy i podobne koniferowate rosną u mnie jak szalone i nie przycinam wcale. Za to olchy których mam blisko setkę aż się proszą o skrócenie bo zabierają mi widoki oraz słońce, którego i tak nie mam tu zbyt wiele. Wraz z olchami przytnie się też buki, dęby i brzozy, bo też się rozszalały, choć nie aż tak bardzo jak olchy i wierzby. Ciąć będę kiedy mi się zachce (czyli nieprędko).
Jednego drzew(k)a na pewno nie przytnę, bo rośnie arcywolno, ale taka jego natura - to najprawdziwsza limba, przywieziona z Polski. Drzewko podarowane mi przez mojego śp. ojca.
A tymczasem czekam aż przestanie lać, albo chociaż trochę osłabnie, bo mięsiwo na grilla już przygotowane.
Krzyzak - 26-08-2023, 18:26
| jacek11 napisał/a: | | oni to zawsze narzekają | mam wrażenie, że mają tylko 2 stany:
- o jejku, ale obrodziło, jest nadprodukcja i ceny niskie a na dodatek nie ma ludzi do zbierania (czytaj niewolników na czarno) - dejta mnie dopłaty
- o jejku, ale dramat, nic nie chce rosnąć, pada cały czas, plony gniją... nie będzie zboża i ziemniaków i kukurydzy i wszystkiego, zbankrutuję - dejta mnie dopłaty
joujoujou - 27-08-2023, 08:38
Dzień dobry. Bez narzekania, pomimo przelotnego deszczu, grill się odbył.
apikus - 27-08-2023, 10:46
| Krzyzak napisał/a: | | drabina jest, ale wiesz jaki u mnie teren - nie ustawię jej sensownie a już na 5m porosły niektóre... |
To skróć je o 3,5 m bez drabiny
Krzyzak - 27-08-2023, 21:01
świetna rada wujku dobra rada - a tak serio to właśnie po to rosły, żeby conieco zasłonić
mercedes właśnie zmienił właściciela, znów mam 3 auta...
i pada, mocno, bo od dawna nie było porządnego deszczu (przynajmniej 3 tygodnie)
joujoujou - 27-08-2023, 22:58
Kawa na dobry wieczór.
apikus - 28-08-2023, 07:06
| Krzyzak napisał/a: | | świetna rada wujku dobra rada - a tak serio to właśnie po to rosły, żeby co |
Dwu metrowe też zasłaniają (no chyba że przyjdzie Shaq )
joujoujou - 28-08-2023, 22:50
Dzieńdobrywieczór.
Bizi78 - 29-08-2023, 07:51
Bry kawosze .
joujoujou - 29-08-2023, 22:55
Bry kalosze.
Marcino - 30-08-2023, 08:46
Dobry dzień wszystkim. Nie ma słoncza w Tczewie, nawet coś kropi.
|
|
|