To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I Ogólne - CB w nowym Outku

xwaldek66 - 04-06-2009, 00:08

Serwis w Opolu: zawiozłem radio i antenę (president harry II ASC + triflex) montaż 250 zł. radio zamontowane we wnęce pod pokrętłami. Fajnie wygląda, na parkingu przykrywam byle czym pokrętła (żeby nie kusiło!) i działa. Kilka razy ustrzegło przed miśkami i korkami, ale dzisiaj niestety wjechałem na świeżo postawione miśki... 200PLN i 6 pkt. :-X
Ostry - 05-06-2009, 10:11

Zalozylem rowniez CB z Triflexem i mam pytanie. Czy podczas podlaczenia wykorzystaliscie trzy koncowki z anteny ,czy tylko od radia i CB? Pytam bo jest tam trzecie podlaczenie od GSM i nie wiem ,czy powinen tam isc dodatkowy przewod do Hand Free Systemu. W miejscu gdzie to instalowalem pan powiedzial ,ze taki przewod jest zbedny, choc wczesniej pytalem sie kolegi Hiszpana i on sugerowal ,ze powinno sie go podlaczyc. Wczoraj zalozylem sprzet ,ale zauwazylem , ze moj telefon nie za kazdym razem laczy sie z Hand Free Systemem i nie czekajac ,czy chce potwierdzic rozmowe robi sie od razu aktywny. Poprzednio zawsze laczyl sie ( Nokia E51) ,a sygnal dzwonil tak dlugo az sam nie wcisnalem przycisku na kierownicy ,ze chce odebrac polaczenie.
Czy ktos z panow moglby podzielic sie swoim doswiadczeniem?

Pozdrawiam
Ostry :dontknow:

krzychu - 05-06-2009, 11:02

Eeeee ale to musiał byś podłączyć pod telefon (jak byś miał uchwyt na telefon z adapterem antenowym). Przy BT to nie masz nawet tego gdzie podłączać. Przecież to telefon nadaje a nie samochód.
Hiszpan - 05-06-2009, 12:09

Ostry napisał/a:
choc wczesniej pytalem sie kolegi Hiszpana i on sugerowal ,ze powinno sie go podlaczyc
Ostry, chyba nie czytałeś dokładnie maila, którego Ci wysłałem, bo napisałem:
Cytat:
Witaj
Triflex ma 3 wyjścia. Antenę radiową, CB radio i GSM. W zestawie jest przewód antenowy do CB i jeżeli dobrze pamiętam to radiowy (chyba). Na szczęście to mało ważne, bo potrzebny Ci tylko przewód do CB. Przewód antenowy wykorzystałem stary i tylko z wtyczką trzeba było coś przerobić, ale nic wielkiego.
Co do anteny GSM to nie ma jej w zestawie, sam też nie zakładałem, bo i po co? ;-)
Do działania Hand-Free nie jest potrzebna w ogóle. Przydaje się wtedy, gdy masz fabryczny zestaw głośnomówiący (np. Nokii), w którym do uchwytu telefonu masz podpięte zasilanie/ładowanie baterii i tą właśnie antenę, zwiększającą zasię Twojego aparatu. Można też zamontować samą antenę i podpinać telefon, ale przy dzisiejszej gęstości nadajników GSM naprawdę mało kiedy traci się zasięg. Poza tym wiąże się to z każdorazowym wyciąganiem telefonu z kieszeni. ;-)
No chyba, że koniecznie potrzebny jest Ci lepszy zasięg w telefonie podczas długich tras to wtedy trzeba takową antenkę dokupić.
Sam Hand-Free nie potrzebuje anteny, trzeba go tylko sparować z danym telefonem.

Mam nadzieję, że to trochę rozjaśniło sytuację. W razie czego - pisz.
Pozdrawiam

[ Dodano: 05-06-2009, 12:12 ]
Wybacz, ale jak dla mnie już samo zdanie "Do działania Hand-Free nie jest potrzebna w ogóle." sugeruje coś zupełnie innego niż piszesz. :doubt:

krzychu - 05-06-2009, 12:14

Hiszpan aby rozjaśnić:
- kable od radia FM jest w zestawie
- antena GSM jest w zestawie (w końcu jest 3 zakresowa) kabla od GSM-a nie ma w zestawie ma taką samą końcówkę jak od CB (od strony anteny) więc pewnie można od kogoś dostać taki kabel (jak np. zwinęli komuś antenę bo końcówka raczej mało standardowa)
- tak jak napisałem musiał być mieć wyjście z telefonu na antenę zewnętrzną (mało telefonów to ma), adapter antenowy lub uchwyt z takim adapterem w samochodzie dopiero ten adapter podłączasz do anteny.

Taka antena zewnętrzna jest fajna bo komórka nie działa z pełną mocą (samochód działa jak klatka faradaja) czyli mniej nas napromieniowuje i wolniej się rozładowuje a po za tym bardzo dobry zasięg - bardzo stabilna rozmowa). Ale to i tak bardzo problematyczne (montowanie uchwytu do konkretnego telefonu w samochodzie) jest wiec nie bardzo ma sens.

Ostry - 05-06-2009, 14:17

Hiszpan
Rzeczywiscie cos przeoczylem. Wychodzi w takim razie ,ze mam podlaczone wszystko jak u Ciebie. Zastanawia mnie jednak fakt czemu moj telefon po zmianie anteny ,nie za kazdym razem laczy sie z Hand Free Systemem , a jak juz to zrobi nie czeka , robi sie od razu aktywny, czyli mozna od razu rozmawiac . Poprzednio zawsze laczyl sie ,a sygnal dzwonil tak dlugo az sam nie wcisnalem przycisku na kierownicy ,ze chce odebrac polaczenie. Moze powinienem go jeszcze raz sparowac?
Tak, czy owak radyjko chodzi. Nie jest to taki zasieg jak w poprzednim aucie z antena Presidenta Ohio, ale w zupelnosci styka w miescie .
CB standardowo przyklejony na rzepy pod galkami klimy i nawiewu.
Wyszedl calkiem niezly efekt ,a podsufitka bez jakichkolwiek zlaman.
Antene kupilem na Allegro za 212 PLN plus montaz 150PLN.

Pozdrawiam
Ostry :)

VG - 19-06-2009, 21:27

nie wiem jak w innych modelach ale w outku II w org. antenie jest wzmacniacz wiec jak ktos wymienia na triflexa powinen dokupic wzmacniacz antenowy (zasilanie jest na kablu dodatkowym) bo triflex to tylko "bacik"
Ostry - 22-06-2009, 11:24

Tez myślałem ,ze trzeba bedzie coś wpiąć dodatkowo,ale nic z tych rzeczy radio gra bez wzmacniacza i bez zastrzeżeń.

Pozdrawiam
Ostry :)

Hiszpan - 22-06-2009, 12:59

VG, a nie jest to przypadkiem jakaś masa do anteny czy cuś? :roll:
Sam nic więcej nie podpinałem. Różnicy nie ma żadnej. Po Twoim poście chciałem jeszcze raz oglądnąć oryginalną antenkę, ale za cholerę nie mogę jej znaleźć. :doubt:

VG - 22-06-2009, 21:05

Hiszpan napisał/a:

w pierwszym momencie tez tak pomyslalem i zostawilem luzem. co wiecej utwierdzil mnie w tym jeden z kolegow z ktorym zakladalem antene. Ale po montazu odnioslem wrazenie ze jakosc sygnalu sie ciut pogorszyla. Podczas strojenia CB (zreszta wyczynowym analizatorem widma :) ) zapytalem drugiego znajomwego i on bez mrugniecia powiedzial ze to zasilanie wzmacniacza anteny musi byc no i faktycznie jest tam 12 V. NIe widze innego uzasadnienia aby ciagnac 12 V do anteny jak ze wzgledu wlasnie na wzmacniacz. Po zamontowaniu wzmacniacza do triflexa znaczna roznica. :mrgreen:
Dodam ze wczesniej raio chodzilo OK , tylko czasem na trasie mialo problemy , teraz juz zadnych :)

ichi - 25-06-2009, 10:14

VG napisał/a:
Hiszpan napisał/a:

w pierwszym momencie tez tak pomyslalem i zostawilem luzem. co wiecej utwierdzil mnie w tym jeden z kolegow z ktorym zakladalem antene. Ale po montazu odnioslem wrazenie ze jakosc sygnalu sie ciut pogorszyla. Podczas strojenia CB (zreszta wyczynowym analizatorem widma :) ) zapytalem drugiego znajomwego i on bez mrugniecia powiedzial ze to zasilanie wzmacniacza anteny musi byc no i faktycznie jest tam 12 V. NIe widze innego uzasadnienia aby ciagnac 12 V do anteny jak ze wzgledu wlasnie na wzmacniacz. Po zamontowaniu wzmacniacza do triflexa znaczna roznica. :mrgreen:
Dodam ze wczesniej raio chodzilo OK , tylko czasem na trasie mialo problemy , teraz juz zadnych :)

A możesz i powiedzieć gdzie zamontowałeś ten wzmacniacz? Zacząłem właśnie myśleć nad zamontowaniem antenki na stałe i tylko triflex wchodzi w grę, ale jak czytam ten wątek to nie bardzo rozumiem jak i gdzie miałby ten wzmacniacz być zainstalowany. Nie widziałem triflexa z bliska ani rozebranej oryg. antenki - może wtedy jest wszystko jasne. Póki co to nie rozumiem.

VG - 25-06-2009, 21:54

proste jak budowa cepa , w org. antenie wzmaczniacz wbudowany jest w podstawke wiec nie bedziesz w stanie go wyjac. Musisz wymontowac org. antene i wsadzic w to miejsce triflexa do tego bezposrednio pod kabel z triflexa podlaczyc wzmacniacz , ot cala filozofia :D , przewod zasilajacy masz puszczony obok wiec z niego zasilasz wzmacniacz - powodzenia !
krzychu - 25-06-2009, 22:00

VG napisał/a:
Po zamontowaniu wzmacniacza do triflexa znaczna roznica.

A możesz ujawnić jaki to wzmacniacz?? Bo ja mam Abasco czy jakoś tak (polecany na necie na innych forach jako jedyny coś dający). Co prawda ilość stacji które odbieram wzrosła ale "szumienie" Zet-ki w niektórych miejscach nic się nie zmieniło....

Krzychu

eler1 - 26-06-2009, 15:02

a ja magnes na jedyny metalowy element klapy bagażnika oczywiście średnica jest ograniczona
,
a radyjko bez mocowania w schowku

VG - 26-06-2009, 22:29

krzychu napisał/a:
A możesz ujawnić jaki to wzmacniacz?? Bo ja mam Abasco czy jakoś tak (polecany na necie na innych forach jako jedyny coś dający). Co prawda ilość stacji które odbieram wzrosła ale "szumienie" Zet-ki w niektórych miejscach nic się nie zmieniło....

Krzychu

no ja mam tez abasco jak mi sie zdaje , u mnie sie zmienilo ze nie gubi sygnalu, byc moze jak masz za silny sygnal to sie dzieja problemy :)