[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Lancer Sportback
Luk - 09-03-2009, 12:54
elturu napisał/a: | pytanie: o ile spada spalanie po tych 2000-3000 tyś km?? Jaki rząd wielkości ? |
Mi na przykład nie spadło, albo nie zauważyłem... Czyli jeżeli spadło to niewiele, a mam przejechane ok. 5000 km.
elturu - 09-03-2009, 12:57
Ahaś . No coż trudno...Ale samochód to wynagradza - nawet konieczność spłacania rat ;P
Luk - 09-03-2009, 13:00
Przeczytaj wątek o spalaniu, tam jest dużo skrajnych opinii, ale moim zdaniem w Wawie spalanie 10-13l/100 jest całkiem normalne. Na trasie "szybkiej" spokojnie 10l/100, na trasie "wolnej" najmniej miałem 7,7l/100. Autostrada niemiecka - podobno 13-14l/100
jaca71 - 09-03-2009, 13:04
Z tymi 2000 to mit jest
Jest pewnie parę wytłumaczeń. Dotarcie też może powodować zmniejszenie spalania.
Ale najprawdopodobniej tym, którym spadło spalanie spadło też zauroczenie nowym i zaczynają w kieszeń zaglądać
A Ci co różnic nie zauważyli po prostu nie zmienili stylu jazdy i albo jeżdżą od zawsze ECO albo od zawsze "dynamicznie i bezpiecznie"...
Luk - 09-03-2009, 13:49
jaca71, Dokładnie tak, pierwsze 200km jedziesz ostrożnie, potem 1800km bawisz się, a później jeździsz już normalnie...
Rafal_Szczecin - 09-03-2009, 13:59
nie wiem jak jest w instrukcji Mitsu, natomiast w volvo , nie ma jako takiego "obowiazku" docierania silnika .
sprzedawca powiedzial, ze silniki sa juz podocierane w fabrykach, i zeby normlanie jezdzic . tak samo nie ma zadnego obowiazku ani nawet opcji, zeby wymieniac olej po 2 czy tam 5 tkm . olej wymieniamy co 20tkm i tyle .
oczywiscie u mnie jest tak ,ze auto nie przekraczalo 3,5krpm przez pierwsze 2000km natomiast teraz juz jezdenie w miare normlanie ( auto ma kolo 2-3 tygodni i juz naklepane zostalo 2500km )
aha i nie wiem, jak to jest z lancerami ,ale (odpukac) w volowince nic nie puka,stuka, nie pali sie, itp poprostu wszystko hula jak nalezy .
rozwazany byl zakup lancera, ale jak widac wybor padl na co innego .
RoDdIi - 09-03-2009, 14:23
Mam szybkie pytanko, czy po podłączeniu I-POD- a coś manipulujemy w radyjku? czy powinno z automatu grać?
Pozdro.
elturu - 09-03-2009, 14:58
Rafal_Szczecin napisał/a: | tak samo nie ma zadnego obowiazku ani nawet opcji, zeby wymieniac olej po 2 czy tam 5 tkm . olej wymieniamy co 20tkm i tyle . |
Z tym olejem to mój kumpel co kupił sobie Civica nowego też mi mówił że nie należy zmieniać oleju bo tak jest w instrukcji i tak mu mówił sprzedawca w salonie i że tam jakiś fabrycznie specjalny olej jest wlany.. Mój handlowiec mówił, że trzeba wymienić, tata mówi, że trzeba kumpel co ma subaru impreze i ma warsztat i się zna na maxa mówi, że jak nie zmienię to będę płakał po jakimś czasie jak się silnik pozaciera. Tak więc ja zmieniam i przekonują mnie w pełni argumenty o tym, że opiłki i zanieczyszczenia należy wylać na początku
RoDdIi - 09-03-2009, 15:08
Wymieniać, wymieniać.... nie szukać oszczędności tam gdzie ich znaleźć nie można:idea:
filippoz - 09-03-2009, 15:52
RoDdIi napisał/a: | Mam szybkie pytanko, czy po podłączeniu I-POD- a coś manipulujemy w radyjku? czy powinno z automatu grać? | przytrzymaj kilka sekund przycisk z napisem CD
RoDdIi - 09-03-2009, 16:01
filippoz - Dziekuje za radę, pozdrawiam.
piomic - 10-03-2009, 20:50
wszoku napisał/a: | Co do spalania, to jeszcze nie widziałem 10, w trasie przy 170 pobierał 11-12, na mieście dramat, 13-15, ale nie narzekam, widziały gały co brały
Druga sprawa to wskaźnik paliwa i ilości km do pokonania. W momencie jak "prosił" już intensywnie o paliwo w baku było 12 litrów ~~ | Bo rezerwa nie jest zależna od ilości paliwa tylko od wyliczonego zużycia. Jak masz średnią 13-15 to nie dziwne, że zapala się przy 12. U mnie poniżej 10 zostaje jak mruga.
basik - 10-03-2009, 21:01
piomic napisał/a: | wszoku napisał/a: | Co do spalania, to jeszcze nie widziałem 10, w trasie przy 170 pobierał 11-12, na mieście dramat, 13-15, ale nie narzekam, widziały gały co brały
Druga sprawa to wskaźnik paliwa i ilości km do pokonania. W momencie jak "prosił" już intensywnie o paliwo w baku było 12 litrów ~~ | Bo rezerwa nie jest zależna od ilości paliwa tylko od wyliczonego zużycia. Jak masz średnią 13-15 to nie dziwne, że zapala się przy 12. U mnie poniżej 10 zostaje jak mruga. |
Czyli w instrukcji kłamią? Wg instrukcji jak kontrolka wolno miga to w baku jest jeszcze 8l a jak szybko miga to jest 5l
Z moich obserwacji wynika, że jest jednak więcej w baku niż to co podają w instrukcji.
Luk - 10-03-2009, 21:05
Od średniego spalania zależy wskazanie ilości km do przejechania. Jak jest mniej niż 50, to pokazuje "---"
PunTomas - 11-03-2009, 18:21 Temat postu: Re: Lancer Sportback Witam serdecznie wszystkich Mitsumaniaków płci obojga.
W dniu wczorajszym, po 15 latach romansu z polsko-włoską motoryzacją,
stałem się posiadacem Lancera Sportback 1.8 Inform.
No cóż - po przesiadce z mojego ukochanego punto, po dziesięciu latach jazdy, to tak, jakby z śjakiejś Cessny przesiadł się na pasażerskiego Boeinga; mam jednak nadzieję, że i ja, i nowe autko szybko polubimy się wzajemnie.
Pozdrawiam całe towarzystwo...
Tak na szybko sklecona galeryjka z fotkami nowego nabytku...
http://www.puntomas.waw.pl/car2009
Pozdrowienia i do zobaczenia na stołecznych i polskich drogach....
|
|
|