To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Światła do jazdy dziennej

mjsystem - 24-02-2012, 09:28

Uwex napisał/a:
klosze halogenów mają inne oznaczenia, a światła do jazdy dziennej muszą mieć naniesione swoje +świadectwo homologacji E + cyfra (różna w zależności od kraju, ale to bez znaczenia- normy unijne są zunufikowane ).

W tym przypadku znów wracamy do wniosku, że rozwiazanie z ASX jest nie takie głupie. Masz i halogeny i dzienne. :lol:

alfiq - 25-02-2012, 08:48

michaello napisał/a:
Pokusilem sie o wizualizacje z podobnym ukladem:

Ja też cos takiego robiłem (na jakiejś stronie był do tego link) ale zdjecie zgubiłem :oops: . Niemniej - jeszcze dość fajnie wygląda zamocowanie dwóch zestawów (tj po dwa światła na jedną stronę) ale w ten sposob, że jedna lampa jest równolegle do chromowanej ramki (tak jak to zrobiłeś, pod skosem) a druga jest równolegle do zderzaka, czyli poziomo, nad nim. Powstaje takie odwrócone, krzywe L i wygląda naprawdę cool :mrgreen: Nie mierzyłem tylko, czy te dwie lampy w takiej konfiguracji się tam zmieszczą.

tokyo - 28-02-2012, 01:21

Witam wszystkich zapalencow przerobek Lancerkow.
Jak zauwazyliscie kolega capelush ma elegancko zrobione ledy, rzeczywiscie sa to ledy philipsa poniewaz jako jedyne ze wszystkich swiatel dziennych swieca na bialo i maja sterowanie impulsowe, a nie tak jak chiniole za 100zl, 2 kable i akumulator.
Wasze rozwiazanie/pomysly przerobilem od podstaw.
Swiatla dzienne z asx do lancera bez problemu podchodza, trzeba tylko przeskoczyc uklad sterowania elektroniką.Jest problem z nimi innego rodzaju; halogeny maja marne swiatło. Zrobilem cos takiego i zostaly zalożone w czarnym lancerku SB z mikolowa.
Evo z led zrobione efekt mozecie podziwiac na fotkach; w rzeczywistosci efekt jest o wiele lepszy. Biale pionowe kreski to jest to, evo wyglada bajerancko, a nie jest popsuty styl tego auta.
Swiatla dzienne, programowanie itp. mozna zawsze zaprogramowac, ale co z tego jest to standart w aso, a przeciez zalezy kazdemu kierowcy na orginalnosci swojego auta.
Generalnie reasumujac przerobilem wasze lancerki,outlandery i asx na czesci pierwsze.
Na dzien dzisiejszy w waszych samochodach zrobilem wszystko od ledow, nawigacji z kamerami przod i tyl, telewizji dvbt pod mmcs,podlaczeniu do zwyklej instalacji naglosnienia Rockford a skonczywszy na licznikach kolorowych takie jakie wystepuja w evo i nowych outlanderach, nie mowiac juz o czujnikach cisnienia w kolach, gdzie wartosci wyswietlaja sie na mmcs-ie
Macie pytania to piszcie moja specjalizacja to mitsubishi
Pozdrawiam Tokyo
P.S.
Zawsze doradze; kolega capelush wie cos na ten temat.

capelush - 28-02-2012, 10:13

no w koncu tokyo- faktycznie na zywo wyglada to lepiej- jak umyje auto postaram sie porobic pare zdjec na parkingu podziemnym -bedzie widac caly efekt.
polecam kolege tokyo pod katem kazdej elektryki w tym aucie- w wersjach usa takze.

ps
nie mam jeszcze tv dvbt :)

plecho1 - 28-02-2012, 10:38

capelush, telewizja cyfrowa już działa, nawet na naszym forum masz o tym temat:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=33356

capelush - 28-02-2012, 10:57

myslalem bardziej o dvbt w aucie...
plecho1 - 28-02-2012, 11:19

A jakie to ma znaczenie czy w aucie czy w domu?
krzychu - 28-02-2012, 11:24

plecho1 napisał/a:
A jakie to ma znaczenie czy w aucie czy w domu?

Chodzi o odbiornik w aucie

tokyo - a rozgryzłeś przestawianie radia z USA na EU (żeby łapał parzyste częstotliwości)?

michaello - 28-02-2012, 12:03

alfiq napisał/a:
Niemniej - jeszcze dość fajnie wygląda zamocowanie dwóch zestawów (tj po dwa światła na jedną stronę) ale w ten sposob, że jedna lampa jest równolegle do chromowanej ramki (tak jak to zrobiłeś, pod skosem) a druga jest równolegle do zderzaka, czyli poziomo, nad nim. Powstaje takie odwrócone, krzywe L i wygląda naprawdę cool

Cuś w ten deseń? Rzeczywiście to chyba najlepszy układ, tylko że te ledy philipsa są strasznie grube (głębokie) i przy montażu na zewnątrz kratki będzie to niezbyt ciekawie wyglądało.

krzychu - 28-02-2012, 12:11

Mnie się nie podoba. Musiało by być na całą szerokość tej wnęki wtedy by to lepiej wyglądało.
michaello - 28-02-2012, 12:49

krzychu napisał/a:
Mnie się nie podoba

A mnie bardzo :D

alfiq - 28-02-2012, 13:55

michaello napisał/a:
Cuś w ten deseń? Rzeczywiście to chyba najlepszy układ, tylko że te ledy philipsa są strasznie grube (głębokie) i przy montażu na zewnątrz kratki będzie to niezbyt ciekawie wyglądało.

Dokładnie tak :D Moim zdaniem to najładniejsze, co można z tymi światłami zrobić tyle, że rzeczywiściez ze względu na gabaryty może być problem. Siedzem i myślem :P nad jednym jeszcze rozwiązaniem, mianowicie czymś takim:

http://www.youtube.com/watch?v=6DbYvLfiWMI

http://rad-sat.home.pl/sk...2hp-p-3080.html

Cenowo podobnie do Philipsa, ale możliwości konfiguracji dużo większe. Zestaw ma 5 lamp na jedną stronę ale można go powiększyć do 7 i wtedy nie będzie problemu, żeby "zawinąć" w rogu, tak jak mówimy.

Poproszę kolegę tokyo o zdanie w kwestii montażu tego ustrojstwa, jeśli już miał z tym do czynienia. BTW - producent tych lampek jest chyba z Zabrza, więc wszystko w regionie :mrgreen:

ko5a - 28-02-2012, 15:42

Ja z kolei miałbym prośbę do kolegi tokyo o podanie miejsca gdzie najłatwiej/najbezpieczniej można się wpiąć w w komorze silnika lancelota tak aby wyłuskać +12V pojawiające się po przekręceniu stacyjki? bo tylko tego nam brakuje żeby rozwikłać całą zagadkę z podłączeniem DRL.

btw: a mi jednak bardziej przypadła do gustu pojedyncza kreska z ledów. Wypadałoby też jakoś wyciąć w zaślepkach miejsce na lampy żeby nie wystawały tak jak wspominał michaello

capelush - 28-02-2012, 16:03

rozmawialem z tokyo -cos napisze wieczorem na temat montazu tak jak ja mam w zwyklych lancerkach. podobno da sie-ale lepiej niech sie wypowie.
tokyo - 29-02-2012, 10:22

Witam
Szacun dla kolegi michaello - fajne koncepcje.
odp dla krzychu
Jest taki loader do navi - ja go nie posiadam. Rosjanie przeprogramowali cala stacje, jednak maja problemy z softem, poniewaz pewne funkcje im ze stacji wypadly.
odp alfiq
Montowalem to juz w outlander-ze 07-09, jak bede widzial klienta zrobie fote. Opieralem sie na swiatlach Hella( drogie -750zł).
Mozliwos zalozenia dowolna wg wlasnej koncepcji.
Te do ktorych kolega podeslal link sa tanie i fajnie swieca.
odp ko5a
pod maska wystepuje taki kabel w skrzynce bezpiecznikow, jednak odradzam podpiecie sie pod niego- steruje on przekaznikami silnika no i jeszcze kwestia gwarancji.
Lepszym rozwiazanie jest podpiecie sie do kabiny lanca,asx lub outka do kabla cienki czarny z bialym paskiem; wtyczki pod kierownica po lewej stronie ( jest jedna tam taka wtyczka). Producent orginalnych led zaleca podpiac sie do kabla od gniazda zapalniczki- sredni gruby zielony komputer etacs srodkowa wtyczka po lewej stronie
Co do led w lanerku bede robil klientowi za 2 tyg dokladnie w lancu SB. Podesle foty
Pozdrawiam