[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A 2.0] Hamulce!!
deejay - 01-05-2011, 21:31
Czy pedał po odpowietrzeniu jest twardy , czy zapada się w podłoge ?
EA5A - 02-05-2011, 08:58
pedał jest taki sam po odpowietrzeniu jak i przed odpowietrzeniem. Czasami na chwilke robi sie minimalnie twardszy,ale po 1-2 minutach znowu "kapcieje" ... Przed cała akcja hamulce były jak nalezy.
Marcino - 02-05-2011, 09:36
Krzyzak napisał/a: | u mnie było dokładnie to - koszt nowych przewodów z miedzi to ok. 100-120 zł (jeden ma 3.5m, drugi 4.5 m) |
Czy długości przewodów sa poprawne?
Chce zakupic gotowe zeby nie szukać zaciskarki.
Druga kwestia, jaki gwint mają koncówki standard M10x1 dł 10mm?
Pozdrawiam
bieniak - 02-05-2011, 11:19
po pierwsze samochód na kołki i odpowietrzaj na odpalonym
Prawy tył
lewy tył
prawy przód
lewy przód
taka jest kolejność
A na odpalonym dlatego bo Pompa Absu musi pracować a jak tam się zbierze powietrze to jest lipa
Druga opcja zobacz czy zaciski wogóle pracują na prowadnicach
sprawdz też czy jak szybko pod pompujesz nogą to czy pedał twardnieje
irekkczek - 02-05-2011, 11:23
a może zapowietrzyłeś pompe? może za dużo płynu ze zbiorniczka Ci uciekło? nie masz nigdzie wycieku? skoro pedał twardy a nie hamuje to może gdzieś siedzi powietrze. Czy kilkukrotne naciskanie pedału nie powoduje działania hamulców?
P.s
jeszcze jedno pytanko. Powiedz w jaki sposób zabezpieczyłeś węże od zacisków, żeby płyn nie leciał przez te 3 dni jak lakiernik malował zaciski? może cały płyn Ci wyciekł?
EA5A - 02-05-2011, 12:07
bieniak napisał/a: | po pierwsze samochód na kołki i odpowietrzaj na odpalonym
Prawy tył
lewy tył
prawy przód
lewy przód
taka jest kolejność
A na odpalonym dlatego bo Pompa Absu musi pracować a jak tam się zbierze powietrze to jest lipa
Druga opcja zobacz czy zaciski wogóle pracują na prowadnicach
sprawdz też czy jak szybko pod pompujesz nogą to czy pedał twardnieje |
w takiej kolejności odpowietrzałem,odpalony też był. Zaciski pracują elegancko,były czyszczone itd. Jak szybko podpompuje,to robi się minimalnie twardszy,ale w porównaniu ze sprawnymi hamulcami,to dalej jest flak i lekko twardszy utrzymuje sie maks z 30sekund.
Cytat: | Wysłany: Dzisiaj 11:23
a może zapowietrzyłeś pompe? może za dużo płynu ze zbiorniczka Ci uciekło? nie masz nigdzie wycieku? skoro pedał twardy a nie hamuje to może gdzieś siedzi powietrze. Czy kilkukrotne naciskanie pedału nie powoduje działania hamulców?
P.s
jeszcze jedno pytanko. Powiedz w jaki sposób zabezpieczyłeś węże od zacisków, żeby płyn nie leciał przez te 3 dni jak lakiernik malował zaciski? może cały płyn Ci wyciekł? |
Jest opcja z zapowietrzeniem pompy,a w jaki sposób ja odpowietrzyc? płynu wlałem do układu już bardzo bardzo duża ilośc i dalej jakos tak dziwnie. jak kilka razy szybko zapompuje to w zbiorniczku jakies dziwne bulgotanie sie pojawia,nigdy sie z takim czymś nie spotkałem.
fj_mike - 02-05-2011, 12:44
bieniak, to jest zła kolejność, proszę zajrzyj do manuala (35A-10). Odpowietrza się krzyżowo.
EA5A, nie odbierz tego źle. Zaciski są założone odpowietrznikami do góry?
robertdg - 02-05-2011, 14:53
Marcino, http://pwpnet.pl/index.ph...k=10.96%3E03.00
Klikając na nakrętke masz jej dokładny wymiar
Owczar - 02-05-2011, 16:59
fj_mike napisał/a: | EA5A, nie odbierz tego źle. Zaciski są założone odpowietrznikami do góry? |
Słuszne pytanie Już to przerabiałem.
bieniak - 03-05-2011, 01:06
fj_mike, z tego co widzę to w manualu jest pokazane połączenie 35A 10 pokazuje połączenie sekcji pompy czyli pierwsza sekcja ma połączone prawe tylne i lewe przednie druga sekcja lewe tylne i prawe przednie tak jest w w większości aut
no ale jak mój błąd to sorki:)
EA5A, w przypadku pustej pompy konieczne jest powturzenie zabiegu odpowietrzania ze 2-3 razy w celu wyeliminowania 100% powietrza
irekkczek - 03-05-2011, 01:43
bieniak napisał/a: | ,
EA5A, w przypadku pustej pompy konieczne jest powturzenie zabiegu odpowietrzania ze 2-3 razy w celu wyeliminowania 100% powietrza |
jeśli się mylę to mnie poprawcie,ale w przypadku zapowietrzonej pompy można ją odpowietrzyć pod tylko pod komputerem jeśli ABS ma taką opcję lub specjalnym urządzeniem podciśnieniowo czy coś takiego, bo właśnie dlatego trzeba tak uważać żeby płynu nie zabrakło podczas odpowietrzania. pozdrawiam
Owczar - 03-05-2011, 11:43
Cytat: | jeśli się mylę to mnie poprawcie,ale w przypadku zapowietrzonej pompy można ją odpowietrzyć pod tylko pod komputerem jeśli ABS ma taką opcję lub specjalnym urządzeniem podciśnieniowo czy coś takiego, bo właśnie dlatego trzeba tak uważać żeby płynu nie zabrakło podczas odpowietrzania. pozdrawiam |
No chyba nie do końca. Ja zapowietrzyłem cały układ i wszystko dało radę odpowietrzyć.
Marcino - 03-05-2011, 14:42
Dzięki, wielkie.
Niestety wszytkie przewody które maja w sklepach maja kocówki kuliste. Zamowiełem soebie specjalnie stożkowe Y 45st. Wymiana w środe lub w czwartek, a tak gal jezdzie bez tylnego hamulca. DObrze ze piszecie o odpowietrzaniu bo tez mnie to czeka..:)
Pozdrawiam
EA5A - 03-05-2011, 23:23
Odpowietrzniki są u góry,wszystko jest poskładane jak należy już ktorys raz z rzedu. jutro zaczynam dalej walke z tym wszystkim.. nie wiem jak to wyjdzie:( nie mam juz pomysłów bede tylko siedzial i odpowietrzał
robertdg - 03-05-2011, 23:38
Złam zasady, odpowietrz na pałe, bez odpalonego silnika, bo niemożliwością jest to co opisujesz, że pompujesz, przepompowałes pewne ilości płynu, a pedał choć trochę nie reaguje.
Ewentualnie masz gdzies nieszczelność.
|
|
|