To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - MPEG-4 w telewizorze czyli co nas czeka za rok ?

Pieraś - 25-05-2012, 20:53

Lexus no i nie do końca :-)

Każdy dekoder TV cyfrowej posiada wbudowany w procesor DEKODER audio/video.
Dane a/v w transport streamie (TS) są zapisane w tzw. ES (elementary stream), a dekodowanie ich następuje za pomocą znaczników PTS (presentation time stampt) i DTS (decoding time stamp), w powiazaniu z PCR (program clock reference).

Odnośnie FTA itp .... tego nie tłumacze, bo na pewno wiesz. Każdy STB to dekoder, a to czy jest w stanie sprocesować serwisy FTA lub nie FTA (czyli CA) to zależy, czy software ma wbudowany system np. CONAX, NAGRA, IRDETO itp. itd., zaś karta w dekoderze (skrót ang. SC 0 smart card) otrzymuje w sygnale klucze służące po "polskiemu" do zdekodowania danych, a tak fachowo następuje tzw. descrambling.

Nie chce mi się więcej rozpisywać ... możemy sobie pogadać tu o tym dużo ALE .. uciekamy od wątku tego posta :-)

lexus - 25-05-2012, 22:37

Cytat:
Lexus no i nie do końca :-)

Każdy dekoder TV cyfrowej posiada wbudowany w procesor DEKODER audio/video.
Dane a/v w transport streamie (TS) są zapisane w tzw. ES (elementary stream), a dekodowanie ich następuje za pomocą znaczników PTS (presentation time stampt) i DTS (decoding time stamp), w powiazaniu z PCR (program clock reference).

Odnośnie FTA itp .... tego nie tłumacze, bo na pewno wiesz. Każdy STB to dekoder, a to czy jest w stanie sprocesować serwisy FTA lub nie FTA (czyli CA) to zależy, czy software ma wbudowany system np. CONAX, NAGRA, IRDETO itp. itd., zaś karta w dekoderze (skrót ang. SC 0 smart card) otrzymuje w sygnale klucze służące po "polskiemu" do zdekodowania danych, a tak fachowo następuje tzw. descrambling.

Nie chce mi się więcej rozpisywać ... możemy sobie pogadać tu o tym dużo ALE .. uciekamy od wątku tego posta :-)
.Wydaje mi się że to napisałem że każdy stb to dekoder :pisząc o tunerze miałem na mysli box bez możliwości włożenia jakiejkolwiek karty to samo mówimy o tunerze tv czy kaseciaku ale generalnie pełna zgoda tylko można to róznie nazywać a i tak trzeba sie domyślać o co chodzi .,tak to jest z technicznym tłumaczeniem :|
Pieraś - 26-05-2012, 15:52

spox
gigant87 - 04-06-2012, 13:25

Witam,
jaki tuner MPEG-4 polecacie?

plecho1 - 04-06-2012, 13:40

Wydaje mi się, że nie warto pakować się w jakiś drogi sprzęt tego typu, bo to przeważnie przejściowe rozwiązanie i ostatecznie kupi się telewizor z odbiornikiem DVB-T. Ja kupiłem już kilka odbiorników WIWA HD90 dla znajomych i sprawują się ok a kosztują max 130zł z przesyłką.
Marcin-Krak - 11-06-2012, 20:42

Ja tak mniej technicznie :P
Możecie mi wytłumaczyć jak to jest - ja na swojej zewnętrznej antenie mam 15 kanałów, rodzice na innej zewnętrznej w tym samym miejscu ustawioną tak samo, tylko trochę niżej też mają 15 kanałów - ale mamy z 5 różnych kanałów (Oni mają np TVP Kultura, Historia, Polonia i coś jeszcze, a ja mam np Eskę TV i Polo TV i coś tam jeszcze).
Inni znajomi w Krakowie mają np w ogóle 22 kanały :roll:
Ustawienie anteny ma aż takie znaczenie? Jeśli tak, to jak ją ustawić? :wink:
Ja mam kartę tv, rodzice tv z mpeg-4 ;)

Bizi78 - 11-06-2012, 20:50

Marcin, pewnie macie anteny ustawione na różne nadajniki :P .
http://www.telewizja-cyfrowa.com/nadajniki.html
A tutaj masz forum o nadajnikach DVB-T w Krakowie.
http://telewizja-cyfrowa.com/forum/topics2/88.htm

lexus - 11-06-2012, 21:16

Nie ma innych nadajników tylko lepsza lub gorsza antena,dekoder ,lub miejsce >Z każdego nadajnika idzie te same 3 paczki kanałów.powinno być 22 pr.W tym tvp1 HD i tvp2 HD
jaca71 - 11-06-2012, 21:17

Marcin-Krak, Ustaw na Chorągwicę. Wpisz w google maps to ci znajdzie i będziesz miał azymut. W kraku są już 3 MUXy czyli "21 kanałów" w tym 2 TVP1 i TVP2 bo HD i SD czyli 19 minus jeden testowy minus dwa razy TVP Info (krak i kat) czyli 18 :)
Marcin-Krak - 11-06-2012, 22:15

Problem w tym, że anteny przymocowane są do elewacji w sposób nie ruchomy.
Na oko ;) azymut jest ustawiony od dawien dawna na Chorągwicę. Rozumiem, że teraz trzeba zwykłą antenę ustawiać co do mm jak satelitarną :?: :evil:

jaca71 - 11-06-2012, 22:36

wręcz odwrotnie :) z grubsza wystarczy. Zakładam że włączyłeś szukanie kanałów? Większość ty ma wskaźnik sygnału jak w satelita cyfrowych. Tam zobacz jaki masz poziom sygnału
Marcino - 15-06-2012, 09:19

Potwierdzam ze u mna na Viwa HD90 jest z 20kanałow w ttym TVP1hd i TVP2hd, TVP Info odbuieram z Gdanska i Olsztyna. Antena siatkowa najtańsza sie obróciła w kierunku elewacji domu pod katem 30st i działa jak trzeba.... a co najlepsze jak była burza to na N-ce sygnał zanikał, u mnie kryształ i sąsiad do mnie na mecz przybiegł..:)
pamar - 14-05-2013, 07:15

A co z pytaniem giganta87, macie jakieś typy? U mnie priorytet to możliwość ustawienia indywidualnej listy. Co polecacie?
plecho1 - 14-05-2013, 16:45

Chyba we wszystkich da się tak zrobić tylko trzeba wybrać odpowiednie ustawienia sortowania a następnie ręcznie posortować programy. Wiem, że na pewno trzeba wybrać sortowanie po LCN i dodatkowo trzeba zmienić jeszcze jedna opcję ale nie pamiętam dokładnie jaką.
Dodatkowo firma WIWA wprowadziła ostatnio na rynek pilot pasujący do wszystkich odbiorników DVB-T Wiwy który ma także możliwość sterowania większością modeli telewizorów. Da się w nim zaprogramować 4 funkcje co pozwala na używanie tylko jednego pilota.

krzychu - 17-05-2013, 19:15

Kupiłem tą WIWA HD-90 jakieś 2 miesiące temu. Jak dal mnie wszystko ok. Włączyłem, wyszukało kanały, posortowałem, ustawiłem parametry telewizora i działa do dzisiaj... USB nie testowałem.

Ogólnie jak patrzyłem to są 20zł tańsze niby podobne, niby w środku coś dobrego tylko bez naklejki na obudowie, a niby soft jakiś gorszy niby można taki sam co w oryginalne ale dźwięk w jakimś tam standardzie coś może nie działać i takie historie. A wszyscy polecają tą WIWA-e więc ją zamówiłem.