[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] Akumulator w Galancie EAxx
sveno - 10-10-2012, 17:34
Juiceman napisał/a: | A może weźmiesz Centra Futura | jakoś nie przemawia do mnie towar marketowy, w Auchanie są praktycznie same Centry, a Yuasa jest mejd in Dżapan no i jest niewiele droższa.
Owczar napisał/a: | Ile wytrzymał stary? | ja mam auto 2 lata, ale jak wierzyć paragonowi który się zachował w kieszonce przy akumulatorze to został kupiony 8 lat temu, więc przyzwoity wynik. Ehh ta Szwajcaria, tam nawet paragony wytrzymują 8 lat nie to co w Polsce-tusz ginie po roku
Jak to jest z starym aku? Czy muszę go oddać tam gdzie kupiłem nowy? Na złomie nieźle za nie płacą
Juiceman - 10-10-2012, 17:39
Nie musisz oddawać ale wtedy dopłacasz przy zakupie zdaje się 30-50pln jakoś w tych granicach xD
Tomii - 11-10-2012, 10:10
sveno, bierz Yuasa 60AH nie kombinuj, mam taki sam
booohal - 11-10-2012, 12:37
U mnie Varta Silver śmiga od 4 lat (3 lata w Mondeo w tym rok na dogorywającym alternatorze i ponad rok w Galu) + kilkaset Wat RMS z audio. Do tej pory ani razu nie zajęczał. Często polecają go osoby, które sprzedają akumulatory.
sveno - 11-10-2012, 14:23
Tomii napisał/a: | sveno, bierz Yuasa 60AH nie kombinuj, mam taki sam |
tak też zrobię, bo dzisiaj rano ledwo co zapalił a stał tylko 14h
Aku zamówione z aukcji którą wcześniej podałem, dzisiaj się już nie wyrobią więc nowa bateria będzie jutro rano.
Wogóle to firma wydaje się być godna polecenia, dowożą zakupiony akumulator na wskazany adres, wymieniają, sprawdzają ładowanie i zabierają stary. To wszystko w cenie aku czyli 233zł, co ciekawe Centra z tymi parametrami jest droższa.
Hugo - 12-10-2012, 08:14
sveno napisał/a: | dowożą zakupiony akumulator na wskazany adres, wymieniają, sprawdzają ładowanie i zabierają stary. To wszystko w cenie aku czyli 233zł | Nieźle.
bbandi - 28-10-2012, 13:25
Witam
Mam taki problem a mianowicie dzisiaj wsiadam do auta przekręcam kluczyk kontrolki świecą kręce i ..nie odpala rozrusznik lekko zakręcił, brak zasilania kompletnie nie śwecą kontrolki itd..po 10min znów wkładam kluczyk kontrolki świecą dmuchawa działa itd przekręcam i znów wywala całe zasilanie rozrusznik ani mru mru - odpaliłem dopiero na kablach nie wiem czy to wina akumulatora bo jest praktycznie nowy co może być tego przyczyną?
sveno - 28-10-2012, 13:52
bbandi napisał/a: | Mam taki problem a mianowicie dzisiaj wsiadam do auta przekręcam kluczyk kontrolki świecą kręce i ..nie odpala rozrusznik lekko zakręcił, brak zasilania kompletnie nie śwecą kontrolki itd..po 10min znów wkładam kluczyk kontrolki świecą dmuchawa działa itd przekręcam i znów wywala całe zasilanie rozrusznik ani mru mru - odpaliłem dopiero na kablach nie wiem czy to wina akumulatora bo jest praktycznie nowy co może być tego przyczyną? | łomatko, przydałyby się jakieś przecinki i kropki w tym zdaniu wielokrotnie złożonym. Za trzecim razem załapałem o co chodzi.
Multimetr w dłoń i do dzieła. Zmierz napięcie na aku przed odpaleniem (po nocce) jak się uda odpalić to zmierz ładowanie. Trochę więcej nam to powie
Masz UKP?
bbandi - 28-10-2012, 13:59
Póki co dokręciłem jedną kleme bo luźno latała, oby to było to.
Co to jest UKP?
Dread87 - 28-10-2012, 15:13
bbandi napisał/a: | Póki co dokręciłem jedną kleme bo luźno latała |
Przede wszystkim dokrec klemy, tak zeby w ogole nie mialy luzow, odpal samochod, sprawdz ładowanie, przejedz sie kawalek, z 20km, zgas silnik, na drugi dzien sprawdz napiecie na aku, jesli jest ponizej 12V, tj np 9-10V to znaczy ze aku uszkodzony, jesli 12-12,5V jest ok, przy wlaczonym silniku powinno byc okolo 14-14,4V
UKP to Uniwersalny Komputer Pokladowy
jAZZMAN - 29-10-2012, 14:20
Mam pytanie co do aku... Miałem bardzo zużyty akumulator. Po wymianie akumulatora (w tym czasie miałem jeszcze kilka innych zabiegów) mój Miś pali mniej o około 2 litry / 100km. Możliwe, że to przez akumulator (bardzo zajechany)?
Dread87 - 29-10-2012, 14:27
jAZZMAN, mozliwe, bo uszkodzony i pusty akumulator obciaza alternator a alternator obciaza silnik, przez co ten wiecej pali:)
jAZZMAN - 29-10-2012, 15:43
Dread87, rozumiem, ale aż 2 litry/100km?
Dread87 - 29-10-2012, 21:23
jAZZMAN, jasne ze tak, bo jadac samochodem z uszkodzonym aku, alternator obciazony jest:
- pustym aku (ladowanie aku)
- w przypadku silnikow benzynowych - obsluga zaplonu
- swiatla mijania
- ogrzewanie
- radio
- ew. ogrzewanie tylniej szyby
Przez to ze aku jest "pusty", caly pobor pradu spoczywa na alternatorze. Altek jest obciazony dosc poteznie, bo musi ampery produkowac, a co za tym idzie - obciaza silnik.
Akumulator w samochodzie nie tylko pelni funkcje baterii, ale takze stabilizatora pradowego...
polaff - 30-10-2012, 06:14
Dread87 napisał/a: | na drugi dzien sprawdz napiecie na aku, jesli jest ponizej 12V, tj np 9-10V to znaczy ze aku uszkodzony | niekoniecznie. przecież coś może obierać prąd na postoju - wtedy na drugi dzień aku też padnięty będzie.
|
|
|