Carisma - FAQ - [Cari 1.8 GDI] FAQ Pompa wysokiego ci¶nienia- pomiar ci¶nien
douen - 21-02-2019, 11:46
Pacjent o przebiegu ~138ty¶. nowe ¶wiece.
Wyniki moim skromnym zdaniem s± OK.
Na wolnych niestety nie chodzi idealnie (ale prawie ;D ).
Obroty jałowe:
2500rpm
Przy takich parametrach spaliny to jedynie ciepłe powietrze. Spełnione EŁRO 6
zyziowaty - 13-04-2019, 20:44
Dla mitsumaniaków, potomnych i ku przestrodze wszystkim, którzy doszukuj± się problemu tam, gdzie faktycznie go nie ma... od pocz±tku:
Misiek EA3A, czyli Galant 2.4 GDI, pół roku przestoju, odpalany dla zasady, w końcu ruszony - chodzi
Po miesi±cu jazdy dostaje zadyszki - ból przy wkręcaniu powyżej 4k rpm, lekkie szarpnięcia, da się jechać, ale frajdy nie ma.
Pierwsza diagnoza - zawalony filtr powietrza, wymiana, poprawy brak.
Druga diagnoza - cienkie, dopiero co zalane paliwo, może "chrzczone", poszedł "uszlachetniacz", dodatkowe 20l z zaufanego Orlenu... ...i... ...i jest jeszcze gorzej, zaczyna dławić się na jałowych, miernik na czujniku ci¶nienia wpięty na stałe, ci¶nienie wariuje - dobija do 55bar i spada co chwilę na pysk...
Trzecia diagnoza - walnięty regulator ci¶nienia, kręcenie lewo-prawo kilkana¶cie razy, chwilowa poprawa, wyjazd na próbę, pchanie mi¶ka i w końcu jego demontaż, rozbiórka, polerowanie mimo braków na pierwszy rzut oka ¶ladów zużycia, po zmontowaniu coraz gorzej - ga¶nie na jałowych...
Czwarta diagnoza - pompa w baku i filtr paliwa, samochodu nie mogę ruszyć coby dojechać na warsztat, rozbieram wszystko na podno¶niku i "koziołku", wymieniam, składam i dalej "pupa"
...zmęczony walk± z GDI już miałem chęć oddać zasłużonego Mi¶ka na złom, ale wiedziony sentymentem do niego czepiłem się wreszcie (taki miałem zamiar na pocz±tku, ale to było zbyt proste) pompy wysokiego ci¶nienia i jej filtra na wej¶ciu - wymiana tego "gówienka" przywróciła Mi¶ka do życia...
pzdr
|
|
|