[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Problem z odpalaniem lancera - przyczyny i diagnoza.
Pili1989 - 07-06-2014, 13:40
Też mam problem z odpaleniem jak w temacie.
Przekręcam kluczyk pojawiają się kontrolki i słynne pikanie 3 razy.
Później jak chce odpalić i przekręcam to słysze tylko taki stukot. Dodam, że szyby bardzo wolno się zamykają i otwierają.
Sprawdzałem dwa kluczyki i nic nie pomogło. Alarm mam wyłączony.
Czy to może być wina akumulatora?
Uwex - 07-06-2014, 15:08
Sądząc po działaniu szyb- może być to być prawie rozładowany akumulator. W czasie próby kręcenia rozrusznikiem przygasają wszystkie kontrolki ?
superges - 08-06-2014, 19:23
W moim lancerze przy około 40kkm pojawił się problem z odpalaniem. tzn auto kręciło ale nie chciał odpalić, zazwyczaj za drugim albo trzecim razem już zapalał. Problem na gwarancji rozwiązała wymiana wariatora, który jak się dowiedziałem był w lancerach do pupy i się bardzo szybko coś tam wyrabiało.
Powiedzieli, że zakładają już wolny od tej wady wariator. Jak dotąd przejechałem ok 20kkm i wszystko ok.
Dodam, że ten wariator w ASO kosztuje ok 3k więc jak coś wam się dzieje to najlepiej na gwarancji
.swat. - 09-06-2014, 17:44
superges napisał/a: | Dodam, że ten wariator w ASO kosztuje ok 3k | Weź Ty chłopie nie strasz
superges - 09-06-2014, 20:56
hehe niestety ;p mi grozi pompka sprzęgła za 2k więc lekko nie jest ;p w razie czego szukaj za granicą
defi000 - 08-09-2014, 09:08
witam mam sportbacka 1,8 2009 i u mnie tez jest problem z odpalaniem na ciepłym silniku (czasem dłużej odpala i wygląda o tak jakby był przyduszony i nagle ożywał) za to na zimnym jest ok.pojechałem do serwisu nie znaleźli żadnych błędów ale że auto ma 100 tys to zrobiłem przegląd i wykonałam regulacje luzów zaworowych bo były za ciasne (12 szklanek mi wymienili). Po regulacji problem znikł ale na 1000 km i znów się pojawił. W związku s tym mam pytanie:
- czy jest możliwe żeby po regulacji luzów zaworowych luzy znów były za ciasne ???
- czy ktoś się uporał z ty problemem ale tak definitywnie???
karol20 - 08-09-2014, 10:01
defi000 jeżeli luzy przed regulacją były prawidłowo zmierzone ( pomiar na zimnym silniku ) i szklanki dobrane prawidłowo to po 1000 km powinny być idealne .
Jesteś chyba pierwszym na forum który po 100 000 wymieniał wszystkie szklanki jeżdżąc na benzynie . Możesz napisać ile ta przyjemność kosztowała ?
U mnie na drugim przeglądzie zamienili kolejność podłączenia przewodów ale cholera nie pamiętam jakich . Mam auto z 2010 .Od tego momentu problem z rozruchem znikną .
Jeżeli problemem były by luzy zaworowe prawie wszyscy jeżdżący na LPG nowymi miskami mieli by problem z rozruchem .
tyku - 08-09-2014, 11:16
defi000 napisał/a: | - czy ktoś się uporał z ty problemem ale tak definitywnie??? |
NIE
defi000, Radziłbym przeczytać od początku temat, może któraś z podpowiedzi pomoże w twoim przypadku.
defi000 - 08-09-2014, 11:46
przeczytałem od początku i nic nie pomogło.
podczas sprawdzania luzów (100 tys tak jest napisane w książce serwisowej) wszystkie poszły na ujemna wartość dzięki temu silnik był mocniejszy i cichszy ale mógł powodować słaby rozruch na ciepłym silniku bo był bardziej domknięty.
Wymieniłem 12 szklanek (4 dało sie wykorzystać ) 65zł za szklankę + śruby 200zł i uszczelka. za cały przegląd z wymianami filtrów olejów i sprawdzeniem auta 2000zł.
najdziwniejsze jest to ze po regulacji problem ustał na jakiś czas
RalfPi - 08-09-2014, 21:06
Hej.
Jeździsz na gazie czy na benzynie?
Moim zdaniem to dziwne, że miałeś tyle szklanek do wymiany. Powiedz gdzie miałeś przegląd robiony?
Co do odpalania - mówią, że ten typ tak ma. Niektórzy mówili coś o wymianie świec.
Ja tym się problemem nie przejąłem, choć parę razy u mnie wystąpił (przy pierwszych 20kkm). Teraz nie zdarza się - odpala szybko. Nawet jak parę razy zakręci - no cóż - normalna rzecz.
defi000 - 09-09-2014, 09:44
gaz mam ale od wymiany szklanek jeżdżę na benzynie żeby sprawdzić czy wszytko jest ok a to ze tyle szklanek było do wymiany może być spowodowane jada na gazie przez poprzedniego właściciela.
Wszystkie przeglądy były robione w salonach mitsubishi.
Świece natomiast wymieniłem od razu na NGK irydowe
prawdopodobnie zostawię to tak jak jest i zobaczę może samo to ustanie
krzychu - 09-09-2014, 10:17
Możesz odpiąć akumulator, poczekać, podłączyć, odpalić na benzynie i zostawić na wolnych obrotach bez klimatyzacji do zagrzania. Potem jeździć tylko na benzynie. Jeśli problem ustąpił to podejrzewam rozjechaną mapę gazu. Przez co komputer samochodu koryguje korekty długoterminowe wtryskiwaczy benzynowych.
Problemem może też być wariator MIVEC-a? Wymieniali niektórym na gwarancji z tego co pamiętam.
defi000 - 10-09-2014, 10:32
auto regulacja tez była robiona i problem sie pojawia ale dzięki za pomoc
krzychu - 10-09-2014, 11:06
defi000 napisał/a: | auto regulacja |
gazu? Autoadaptacja? Według wielu w Mitsubishi to nie jest wystarczające.... Instalację należy wyregulować pod obciążeniem.
superges - 11-09-2014, 09:04
Niestety muszę dopisać kilka zdań o problemie w moim aucie. Co prawda problemów z odpalaniem nie ma ale jednak... Od wczoraj słyszę pewien dźwięk przy odpalaniu auta, trwa on może z pół sekundy-sekundę. Auto w chwili przekręcenia kluczyka i odpalenia staje się głośniejsze, dziś starałem się przysłuchać ale ciężko mi opisać.
To jak by stuknięcie? Nie jestem pewny ale to brzmi trochę tak jak coś by się poluzowało i przy odpalaniu stukało. Zaraz po odpaleniu wszystko wraca do normy - silnik pracuje cicho i nic nie stuka, nic nie puka i nie warczy - jest tak jak powinno być.
Na gwarancji - jakieś 25-30kkm (teraz auto ma prawie 70kkm) miałem wymieniany wariator ale wtedy po prostu nie kręcił za pierwszym razem a teraz bez trudu odpala tylko ten dziwny dźwięk słychać. Chciałem go nawet nagrać na komórkę ale niestety tel nie wyłapuje mi tego dźwięku.
Prawdopodobnie jutro będę u mechanika na wymianie oleju i płynów więc poproszę go, żeby to zdiagnozował. Być może alternator coś tam nie domaga?
|
|
|