[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Opony letnie-zimowe - Lancer CYxA
Luk - 03-10-2010, 21:09
A jaki procent czasu (odległości) w ciągu całego roku jeździcie po śniegu? Bo np. ja, myślę że ok. 1-2%. W mieście - przeważnie odśnieżone, a jak nie, to i tak korki na maksa, czyli niebezpieczeństwo żadne. Trasa? Zawsze jechałem po czarnym. Jedynie 2 lata temu w Szczyrku napadało że ho, ho i przez przełęcz Salmopolską rzeczywiście było trudno. Ale wystarczyłoby wolniej jechać.
Żeby nie było, to mam zimówki, ale coraz częściej zastanawiam się nad sensem...
Czy ktoś wie, czy ori Dunlopy 2050 SP Sport to 4S czy stricte letnie?
jac - 03-10-2010, 22:11
Luk napisał/a: | A jaki procent czasu (odległości) w ciągu całego roku jeździcie po śniegu? Bo np. ja, myślę że ok. 1-2%. W mieście - przeważnie odśnieżone, a jak nie, to i tak korki na maksa, czyli niebezpieczeństwo żadne. Trasa? Zawsze jechałem po czarnym. Jedynie 2 lata temu w Szczyrku napadało że ho, ho i przez przełęcz Salmopolską rzeczywiście było trudno. Ale wystarczyłoby wolniej jechać.
|
W zeszlym roku musialem jechac do kraju na swieta, nagle wiec nie mialem czasu na zakup/zalozenie zimowek do wtedy jeszcze Avensis. Pech chcial ze tego dnia przyszedl front nad cala Europe i posypalo, zaskoczylo wszystkich tylko nie Polskich drogowcow (!!!) gdzie bylo odsniezone. Trase londek - Gdynia zrobilem w ........ 36godzin. podroz zycia
Trik - 03-10-2010, 23:03
Luk napisał/a: | Dunlopy 2050 SP Sport | No coś Ty . Zimą na nich, ziuuuuuu. To typowe letnie gumy, twarde pierony straszetnie.
Kjuba - 04-10-2010, 10:46
1-2% na śniegu... hmm nie mogę się z tym za nic zgodzić. Często jeździłem trasę Szczecin Łobez i przez bardzo dużą część trasy był śnieg, w Szczecinie na bocznych ulicach wszędzie mnóstwo śniegu, jak spadł śnieg w piątek wieczorem to obsługa osiedla w sobotę i niedziele nie pracuje i trzeba było się do domu jakoś dostać - górka, zasypywało dojazd do garażowiska, także moim zdaniem dobra opona zimowa to podstawa i inwestycja nie tylko w swoje bezpieczeństwo. Nie chciałbym aby ktoś na oponach 4 s we mnie wjechał...
Luk - 04-10-2010, 11:05
Kjuba napisał/a: | 1-2% na śniegu... hmm nie mogę się z tym za nic zgodzić. |
Dlatego napisałem, że JA mam tyle kontaktu ze śniegiem Jak bym mieszkał w górach, to byłoby co innego... Ale mieszkam prawie w centrum Warszawy, a trasy w zimie pokonuję albo Katowicką (odśnieżona) albo na Mazury (wbrew pozorom też odśnieżona). Zero górek przy parkowaniu. Swoją drogą, to że osiedle nie odśnieżone, to nie problem - zamiast jechać 20 km/h jedziesz 5 km/h. Żadna różnica, jak tylko po osiedlu. Ale fakt, nieodśnieżona górka może przeszkadzać.
mjsystem - 05-10-2010, 09:12
Luk zostaw zimówki! Nie patrz na śnieg, tylko na poziom temperatury. 4S nie pomogą Ci na pewno poniżej -10st ani w upały. Chodzi przecież o reakcję składnika gumy na temperaturę i elastyczność opony. Jak ktoś wyżej napisał też mi sie zdarzyło pojechać na letnich po śniegu-makabra... Poza tym nie jestem pewien, czy 4S ma tak wysoki próg prędkości, co może wpłynąć na szybkie zużycie gumy latem:)
Pozdrawiam!
jaca71 - 05-10-2010, 18:55
mjsystem,
Może, nie jestem pewien, a gdyby, ja myślę i co jeszcze napiszesz, jakaś reakcja? Opony Vector 4season są od lat w pierwszej 5 opon zimowych. Od lat sa z dopiskiem rekomendowane przez ADAC, ale faktycznie wiesz lepiej od nich
jac - 05-10-2010, 22:20
Jak juz napisalem wczesniej w zeszlym tygodniu zalozylem do sluzbowego sam. oponki 4S i jak narazie jestem bardzo zadowolony. Prowadza sie bardzo dobrze, sa ciche, na mokrym i suchym. Zobacze jak bedzie zima.
Nawiazujac do typowych zimowek, od wczoraj stalem sie "szczesliwym" posiadaczem zestawu Kleberow Krisalp HP 2 M+S. Jak te beda sie zachowywac na sniegu to juz sie okaze niebawem, mam nadzieje ze beda rownie dobre lub lepsze od letnich Dynaxter-ow ktore uzywalem wczesniej.
tyku - 02-02-2012, 18:06 Temat postu: Opony Jaki rozmiar opon można założyć na felgi 16" , a jaki na 18" ? Chodzi mi o max szerokość i profil na oryginalne felgi Lancera.
gzesiolek - 02-02-2012, 18:37
nie wiem jak dla tej drugiej dla ori 16 jest szerkosc 6,5 cala a standardowa opona to 205/60
Co do maksa to dla tej felgi i Lancera to pewnie bedzie 225/55 lub nieco mniejsze kolo 235/50 (moze wejda 245/50, ale ciezko bedzie takie znalezc)
tyku - 02-02-2012, 18:46 Temat postu: Opony Mam właśnie 205/60/16 , a chcę kupić nowe i nie wiem jaki rozmiar bo chcę szersze np: 225 tylko na ile i czy nie będzie obcierało gdzieś i czy na tą felgę takie się założy?
gzesiolek - 02-02-2012, 18:48
225/55 spokojnie wejda i nie beda obcierac...
tyku - 02-02-2012, 18:51 Temat postu: Opony Ale muszą być 55 , a nie mogą być 60 ?
gzesiolek - 02-02-2012, 18:53
profil cyferkami to procent z szerokosci... wiec 205/60 to ta sama prawie wysokosc w mm co dla 225/55...
April77 - 07-03-2012, 13:31
Właśnie założyłem letnie opony Dunlop sp 2050 m 206/60/16, mają jakieś 4-5 mm i przymierzam się w najbliższym czasie do wymiany. Zastanawiam się nad Nokian H, Pirelli cintirato p7 lub Yokohama c drive 2. Czy ktoś z Was na nich jeździ? Zależy mi przede wszystkim by opona była bezpieczna i CICHA. Ma ktoś jakieś porównanie do dunlopów? Moje zaczęły strasznie szumieć (ale sprawne, bez wybrzuszeń, ząbków) i są dużo głośniejsze od zimowych nokian wrg2
|
|
|