[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Wyciek oleju
polaff - 21-10-2013, 08:02
Czy możecie mi doradzić czy gumowe uszczelki pokryw zaworów i uszczelniaczy świec montować "na sucho". Kupiłem profilaktycznie tubkę dirco, ale zastanawiam się czy jest sens skoro uszczelka jest gumowa.
Pozdr.
fj_mike - 21-10-2013, 16:35
Uszczelki pokryw obowiązkowo doszczelnić
Co do świec to nie wiem, moje trzymają póki co.
polaff - 22-10-2013, 06:39
fj_mike, czyli smarować obustronnie dirco?
Fragu - 22-10-2013, 07:46
fj_mike napisał/a: | Uszczelki pokryw obowiązkowo doszczelnić |
jakoś przegapiłem to info i mam założone nowe bez silikonu, ciekawe ile to pożyje
polaff - 22-10-2013, 07:49
Ja puki co mam auto porozkręcane więc mogę sobie popytać.
Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł jak pozbyć się mazi z odparowanego oleju z kanałów świec zapłonowych?
fj_mike - 22-10-2013, 11:27
polaff napisał/a: | fj_mike, czyli smarować obustronnie dirco? |
Ja nie żałowałem
Założenie miałem takie, że jak następnym razem będę tam zaglądał to liczę się z wymianą uszczelek. Do dzisiaj żadnego wycieku
Zresztą widziałeś
polaff - 22-10-2013, 20:43
Posmarowalem pasta. Zobaczymy co sie bedzie dzialo dalej. Dzis przejechalem 50km i narazie susza. Dzia za podpowiedz.
nerus - 22-10-2013, 21:57
fj_mike napisał/a: |
polaff napisał/a:
fj_mike, czyli smarować obustronnie dirco?
Ja nie żałowałem |
ja przy ostatniej wymianie też nie żałowałem pasty
miałem już dość wycieków spod dekli
już 3kkm i suchutko
polaff - 23-10-2013, 06:14
nerus napisał/a: | ja przy ostatniej wymianie też nie żałowałem pasty | ja starałem się smarować z umiarem - ostatnio mechanik u szwagra w scani wymienił uszczelnienie chłodnicy oleju i silnik podczas wjazdu na skarpę za włocławską tamą zatarł się na jednym cylindrze bo glut z silikonu poszedł w kanały...
dodam tylko, że zdejmowałem osłonę rozrządu u góry. Odkąd mam to auto wymieniałem dwukrotnie rozrząd i ani razu uszczelniaczy wałków i wału korbowego i jest susza!!! i co kto miał rację ? -> silnik wg wskazań licznika ma prawie 400kkm.
nerus - 23-10-2013, 08:48
polaff, aż tak dosłownie nie traktuj moich słów
że nie żałowałem to bardziej chodzi o to,że użyłem pasty na nowe uszczelki i to nawet dwustronnie ,bo miałem już dość cieknących dekli...oczywiście rozsądnie
adt81 - 05-12-2013, 18:11
Ja już nie mam siły do tego oleju - za wszelką cenę chce się wydostać z silnika . Czy od strony grodzi i skrzyni biegów możliwy jest wyciek z innego miejsca niż pokrywa zaworów ? Jakiś czas temu zauważyłem kałużę oleju w zagłębieniu na połączeniu skrzyni i silnika która przelewa się później na osłonę przegubu wewnętrznego a nawet skapuje na plecionkę wydechu. Olej wygląda jakby ściekał po bloku z okolicy aparatu zapłonowego (widać na bloku ślad po oleju a na rancie głowicy wisi smark z oleju) - pokrywę ściągałem już dwa razy i zakładałem nową uszczelkę i pastę Dirko - miejsca przy pokrywie zabrudzone wcześniej olejem wytarłem i nie widać żeby coś tam ciekło - jest czysto. Niestety nie jestem w stanie dokładnie się temu przyjrzeć bo musiałbym kompletnie zdemontować przepustnicę i aparat zapłonowy bo na 99% wydaje mi się że to już nie jest pokrywa. Więc co pozostaje uszczelka pod głowicą ?
deejay - 05-12-2013, 20:21
Cieknie na 100% z aparatu zapłonowego ( oring ) Wyciek z aparatu objawia sie zalaniem tylnej cześci bloku silnika i gromadzi sie w zakamarkach skrzyni biegów .Wystarczy wymiana oringu lub odrobina dobrego silikonu i po problemie . Ponizej fotka jak to wygląda po demontażu aparatu.
adt81 - 05-12-2013, 21:16
deejay tak podejrzewałem że jeszcze to może być to ale nie pamiętałem czy tam faktycznie jest oring. Dzięki Ci wielkie za szybką diagnozę - co specjalista to specjalista . A pamiętasz może wymiar tego gumowego drania bo w instrukcji nic na jego temat nie znalazłem - oprócz tego, że jest ?
Krzyzak - 05-12-2013, 21:17
a pasuje tam:
http://allegro.pl/mitsubi...3732521907.html
ten sprzedawca ma jeszcze oring pod chłodniczkę oleju przy filtrze
adt81 - 05-12-2013, 21:20
ten sam oring pod zaślepkę pasuje do aparatu ? Jeśli tak to już zamawiam.
|
|
|