Nasze Miśki - Rekin Seichan
_Slawek_ - 31-12-2011, 15:07
Marcin-Krak napisał/a: | _Slawek_ napisał/a: | Na razie nic nie dostanie ta rozkapryszona księżniczka |
A to jest o Renacie, czy o rekinie |
Toż to oczywiste Moja Księżniczka zdecydowanie do rozkapryszonych nie należy
Za to jej karocy to mam wrażenie, że czasami bliżej do alfy romeo niż do starego dobrego japończyka
JCH - 31-12-2011, 16:45
_Slawek_ napisał/a: | Marcin-Krak napisał/a: | _Slawek_ napisał/a: | Na razie nic nie dostanie ta rozkapryszona księżniczka | A to jest o Renacie, czy o rekinie | Toż to oczywiste Moja Księżniczka zdecydowanie do rozkapryszonych nie należy
| Byłem ciekaw jak z tego wybrniesz ....
Obaj dostajecie po...
_Slawek_ - 01-03-2012, 16:37
Szok, od września 2011 nie trzeba było nic wymieniać/naprawiać w rekinie Cisza przed burzą?
Aż w końcu po około 8tys. km został wymieniony olej, bez eksperymentów - valvoline maxlife 10W40. Misiek od początku tego roku przejechał aż ...830km Wszystko po mieście i na krótkich odcinkach. Stąd też pewnie okazałe średnie spalanie: 14,7l/100km Zacząłem się już nawet przyzwyczajać... mam nadzieję, że wraz ze wzrostem porannych temperatur spadnie z powrotem do 12-13l.
W najbliższym czasie szykuje się przegląd układu hamulcowego co zapewne zakończy ten niespodziewanie długi okres bezobsługowej jazdy
Krzyzak - 02-03-2012, 07:39
_Slawek_ napisał/a: | średnie spalanie: 14,7l/100km | no mój kombiak w tą zimę też zmasakrował spalaniem - wyszło 12.7...
już 11 uznawałem za sporo i zwalałem na technikę jazdy mojej żony
ale przypomniałem sobie, że zatankowałem go na pobliskiej stacji, gdzie jest syf a nie paliwo i każde auto po niej paliło mi tak z literek więcej
_Slawek_ - 18-03-2012, 21:07
Dzisiaj będzie coś bardziej w stylu niewiarygodne.pl lub X-files
Skończyły się mrozy i spalanie na ostatnich 215km po mieście spadło z 14,7l/100km do
...14,4l/100km Ale trzeba jednak wziąć pod uwagę, że te 215km to nie było 10 przejazdów po 20km tylko bardziej 30-40 kursów po kilka km... No ale i tak spalanie wychodzi niepokojąco wysokie
Natomiast dzisiaj zrobiliśmy test spalania na trasie Lublin-Garwolin-Lublin. Oczywiście tankowanie pod korek, powrót z trasy i znowu tankowanie pod korek (oba tankowania robiłem do 3-go odbicia). Po dojechaniu do Garwolina wskazówka paliwa jeszcze nie dotarła do pierwszej kreski A po powrocie nieznacznie ją minęła... Efekt na stacji był taki, że po przejechaniu od poprzedniego tankowania 209km do baku weszło 13,3l ~6,4l/100km Na pokładzie 2os. dorosłe + 2 dzieci. Dla urozmaicenia testu w obie strony rekin miał różnych kierowców Max V na trasie 110km/h (nie licząc wyprzedzania). Także nasz dotychczasowy rekord 6,7l/100km został pobity Przyznaję, że zwłaszcza rano (ok. 9) było praktycznie pusto, więc jazda była tak płynna jak tylko się dało (w normalnych warunkach - pn-pt ciężko zejść poniżej 8l/100km)
A może to wszystko dlatego, że rekin znowu jeździ na witaminach*?
JCH - 18-03-2012, 21:47
_Slawek_ napisał/a: | Efekt na stacji był taki, że po przejechaniu od poprzedniego tankowania 209km do baku weszło 13,3l ~6,4l/100km | Rzeczywiście rewelka
Muszę stwierdzić, że coś jest w powietrzu (sprzyjającego niskiemu zużyciu paliwa ).
Z wyjazdu do Zakopca na wyświetlaczu mam zużycie 4,6 litra (faktycznie wyjdzie pewnie ok. 5,5) Jazda spokojna, z gatunku emeryckich, no bo jak tu wyprzedzić na odcinku Olkusz-Kraków aczkolwiek płynna, w tym dużo hamowań silnikiem. Jedynie na Zakopiance i obwodnicy Bielska nieco szybciej (przepisowo).
radek79 - 18-03-2012, 21:50
_Slawek_ napisał/a: | ~6,4l/100km |
gratuluje , mój nowy colt 1.6 spalił tyle ostatnio na trasie
_Slawek_ - 18-03-2012, 22:20
JCH napisał/a: | _Slawek_ napisał/a: | Efekt na stacji był taki, że po przejechaniu od poprzedniego tankowania 209km do baku weszło 13,3l ~6,4l/100km | Rzeczywiście rewelka |
Ano, gdyby to była norma w trasie to po co komu diesle Niestety w większości przypadków trzeba dodać około 2 litrów na 100km
radek79 napisał/a: | gratuluje , mój nowy colt 1.6 spalił tyle ostatnio na trasie |
Radku, przy Twojej ciężkiej nodze, to ja gratuluję A tak na poważnie, to był jakiś cud, że było tam tak pusto dzisiaj, bo normalnie to co chwilę jest redukcja do 3-ki i nawet o 8 litrach na 100 można pomarzyć... Podejrzewam, że do tego wyniku już się nigdy nie zbliżymy, chyba że będzie to jazda w nocy i we mgle non stop 60-70kmh na 5-tym biegu
Tomek - 18-03-2012, 22:26
_Slawek_ napisał/a: | Efekt na stacji był taki, że po przejechaniu od poprzedniego tankowania 209km do baku weszło 13,3l ~6,4l/100km |
efekt mnie nie dziwi
przy emeryckiej jeździe kilka razy zszedłem do 8 litrów gazu, z groszami
ale powyżej 120 kmh nie da się już jechać tanio
najlepsze przełożenie prędkość/czas jest przy 100-110
JCH - 18-03-2012, 22:47
_Slawek_ napisał/a: | gdyby to była norma w trasie to po co komu diesle | Mimo wszystko taniej (jeszcze) wychodzi mnie ON niż PB. A i PB ostatnio podrożało...
fj_mike - 18-03-2012, 22:52
_Slawek_ napisał/a: | Ale trzeba jednak wziąć pod uwagę, że te 215km to nie było 10 przejazdów po 20km tylko bardziej 30-40 kursów po kilka km... No ale i tak spalanie wychodzi niepokojąco wysokie |
Zainwestuj w webasto i grzej go przed każdym, szczególnie krótkim odcinkiem
_Slawek_ - 30-06-2012, 22:34
Rekin dostał wczoraj nowe drążki i wahacz prosty, następnie została zrobiona zbieżność i obowiązkowy przegląd. Szkoda tylko, że blachy w tych miśkach są nie najlepsze, bo na przeglądzie gdy pytałem na koniec czy nie stwarza żadnego zagrożenia, to usłyszałem, że mógłby nawet uchodzić za wzór, takie strucle się coraz częściej trafiają na stacjach diagnostycznych...
Dzisiaj misiek zawitał na spot zachodnio-pomorskiego
Spalanie na pierwszych 700km, z czego około 260km po A2 wyszło 7,9l/100km. Spalania z kolejnego odcinka - niecałe 200km głównie po drogach 2-jezdniowych - już znać nie chcę 6A13 potrafi naprawdę palić minimalne ilości paliwa na trasie dopóki się nie przekracza 110-120km/h... ale powyżej to już może nieźle średnią zepsuć
Marcin-Krak - 01-07-2012, 17:51
_Slawek_ napisał/a: | Dzisiaj misiek zawitał na spot zachodnio-pomorskiego |
Się miśkowi powodzi, rozumiem, że wysłaliście go na urlop ?
_Slawek_ napisał/a: | 6A13 potrafi naprawdę palić minimalne ilości paliwa na trasie dopóki się nie przekracza 110-120km/h... ale powyżej to już może nieźle średnią zepsuć |
To chyba przypadłość jednak większości silników. U mnie spokojna jazda w trasie spalanie nieznacznie powyżej 6l, trochę ostrzejsza i szybsza od razu prawie 2 litry więcej
Seichan - 07-07-2012, 20:47
Tym razem rekin 120 km przed domem dał
Jeszcze nigdy wizyta w mcdonaldzie tak mi się nie dłużyła
Rafal_Szczecin - 07-07-2012, 20:53
co sie stalo ?
|
|
|