[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Stuki z okolic silnika, klekotanie, buczenie, huczenie ?
lobuzek - 14-03-2017, 19:24
Popieram. Dokręcenie osłon termicznych wyeliminowało stuki.
kosaisierp1988 - 18-03-2017, 17:24
co więc . dziękuje za szaloną falę porad i natychmiastowe podpowiedzi..... wracając dźwięki pojawiały się tylko na rozgrzanym silniku na zimnym nigdy przy obrotach 2100rpm a na rozgrzanym tak, nie zawsze przy każdym dodaniu gazu ale był. od razu pojechałem na osłuch silnika najpierw serwis hyundai taki u mnie tylko jest tam stwierdzili że chyba pasek rolki i napinacz może coś z pompą a którą??? to trzeba rozebrać, z dołu mocniej jęczy \ zęzi - stwierdzili można jeździć zepsuje się przyjedziesz. W innym warsztacie określili że to z dołu i na tyle. Znajomi polecili tzw " antka" to co ma tylko klucze i pneumatyka do kół to wsio. zajechałem koleś stwierdził że to prawdopodobnie łańcuch od pompy oleju i dźwięk pochodzi z misy olejowej czyli znów dół. wymieniliśmy olej , przyznam się że trochę za późno... 20 tysia tego edit castrola z aso na Liqui Moly 5W-40 Top Tec 4100. Już coraz bardziej się bałem tych odgłosów bo już było już nie tylko słychać je na postoju i na jałowym biegu ale także w czasie jazdy przy lekkim przyśpieszaniu. Po pierwszym dniu jeżdżenia na nowym oleju silnik zaczął troszkę bardziej kulturalnie pracować i owe zęrzenie znikło takie jak dokładnie było może to tylko dzisiaj może jutro wystąpi. Olej stary był już zużyty bardzo ciemny a jeżdżę na 98 z orlena bez LPG. Pasek, rolki i napinacz w razie czego kupione a ten łańcuch od pompy olejowej nie do dostania chyba albo słabo szukałem... chyba że ktoś ma jakieś pomysły bo roli i pasek są od Chrysler'a słyszałem że inne części pasują tej marki do naszego misia.
aqualopetak - 26-03-2017, 09:41
pasuje to idealnie do objawow ktore ja posiadalem....
wymiana oleju pomagala ale na krotko:(
nie wiem jak u ciebie ale przy nast zmianie oleju sciagnij miske olejowa(nie jest to trudne)
i odkrec korbowod by zobaczyc stan panewek.
u nas ciezko o taki przypadek ale w stanach pisza o tym ze panewki siadaja.
ja wymienilem jedna (ta ltora byla zuzyta) by na szybko poskladac auto.
poki co na szczescie 8tys km juz tak jezdze ale szykuje sie na zmiane silnika gdyz nie ufam mechanikom w mojej okolicy, a do tego nie moge zostac bez auta. a wymiana silnika to z 6h i zrobione:) pozdrawiam
kosaisierp1988 - 26-03-2017, 19:12
zobaczymy, a miałeś taki sam dźwięk jak ja nagrałem wcześniej .
nie wiem czy panewki toć chyba one stukają tylko ?
w tym tyg stawiam auto na przegląd przed założeniem gazu.
Sciągnięta będzie góra, bok i może miska jak łańcuch będzie ok.
Beny_s - 05-04-2017, 17:37
Po objawach to nawet mi się kojarzy, dźwięk tak 5 i 11 sek.
Ostatecznie łańcuch w komplecie, wcześniej ASO próbowało kolektor dolotowy, łańcuch pompy oleju z pompą, sam łańcuch rozrządu aż w koncu doszli do kompletu lancuch z napinaczami.
Wymiana oleju na trochę pomagała 200-500km w zależności od oleju.
kosaisierp1988 - 05-04-2017, 22:42
puki co 2 tyś po wymianie oleju i narazie nic. czekam na przegląd serwisowy ale w aso Hyundai wykonam ( znajomy właściciel ) i to za 1/3 ceny tego co w aso mitsu krzyczą.
na 18.04 rozpoczoł się 4 tyś od wymiany. Z początku te rzężenie słychać było minimalnie el to tylko ja już słyszałem. teraz w ogóle jakbym się starał - nic. - olej olej to podstawa
said87 - 04-05-2017, 15:03
Witam..
Podepnę się pod temat...
Troszkę mnie nie pokoi praca silnika na postoju...
Dodam filmik z pracy zimnego silnika...pod odpalaniu i unormowaniu obr, tak to wygląda...cykanie które wpada w ucho..wydaje mi sie ze tego nie było...w kabinie silnika nie słychac
Będe wdzięczny za jakąkolwiek sugestie;)
https://www.youtube.com/watch?v=vz13aY7C-DA
RalfPi - 04-05-2017, 17:05
W odpowiedzi na Twoje pytanie pod filmem.
Tak - taka ma być praca silnika.
said87 - 04-05-2017, 17:15
Dzięki bardzo.
goro354 - 15-05-2017, 10:54
Witam,
tak jaj w temacie "Stuki z okolic silnika, klekotanie" dopadło mojego Lancera. Wiem, że odpowiada za to zawór podciśnienia 8657A049 (K5T46693). Zamówiłem nowy zawór na allegro (oczywiście nieoryginalny 120 zł ) ale po wymianie pracował głośniej (stukanie, pukanie) niż ten stary. Więc zawór zwróciłem i zamontowałem stary. Moje pytanie jest następujące, skoro odpowiada tylko za odprowadzanie oparów... (ekologia) to czy jest możliwość wyłączenia/odłączenia go w taki sposób żeby komputer nie pokazywał żadnych błędów typu check engine ?
Panowie, bardzo proszę o info. na pewno przyda się też innym użytkownikom.
Pozdrawiam
tyku - 15-05-2017, 19:03
goro354, Nagraj pracę silnika.
LuckyLegs - 18-05-2017, 07:42
u mnie jest podobnie, z tym że nie buczenie a grzechotanie. Mechanik myślał, że to kwestia katalizatora, ale wystarczyło (tak myślałem) wymienić pierścień izolacyjny przed katalizatorem. Metaliczny dźwięk pojawia się ponownie, szczególnie na niskich obrotach albo zimnym silniku - jak na moje ucho to brzmi jak jakaś poluzowana metaliczna osłona silnika.
hudy85 - 19-05-2017, 13:55
Podpinam się do tematu, od początku upałów silnik mojego miśka dziwnie buczy na postoju, jakby dzwięk wentylatora. Dołączam filmik
https://youtu.be/I3Yjzfs1yvo
Wyświetla mi też błąd bez opisu U0195
lichy - 19-05-2017, 14:09
Na filmiku buczenia nie słyszę tylko dieslowy klekot
Wyłącz klimę i posłuchaj, czy też buczy. Jeśli nie, to znaczy, że słyszysz wentylator chłodnicy / skraplacza, który włącza się wraz ze sprężarką klimy.
hudy85 - 19-05-2017, 14:48
musisz się wsłuchać, najlepiej od 0:38. Takie cykliczne szarpnięcia też widać.
Wydaje mi się, że klimatyzacja akurat nie pracowała, ale się upewnię
|
|
|