Komputery, RTV, AGD, Komorki - Co sądzicie o tym telewizorku :):)
krzychu - 21-10-2009, 18:16
Student napisał/a: | Samsunga Led-a (cena ok. 7.7tyś) i powiem wam, do kitu ten obraz, tak sztucznych kolorów to nawet w Photoshopie nie widziałem.
|
Zgadza się ponieważ ten LED w Samsungu to tylko wielki sukces marketingowy. LED-y sa na krawędzi matrycy tylko przez co dają tylko tyle że jest cienki. Prawdziwe LED-y są za cała matrycą przez co można je lokalnie wygaszać i wtedy konstrast jest ponad 1 mil do jednego obraz cudowny szczególnie oglądając filmy nocą rewelacja....
A ten samsung to naciąga ludzi:
- nie ma czegoś takiego jak LED TV tylko jest LCD podświetlane diodami LED matryca dalej ta sama LCD
- nie ma mniejszego zużycia prądu i tak bierze podobnie jak zwykły LCD jak ktoś chce oszczędny TV to są inne bardziej energooszczędne
- kolory wcale nie są dobre, a czarne zalatuje na niebieski do tego wszechobecny cluding.
Do tego okrojony ze złącz słuchawek nie podłaczysz, Euro na jakiejś przejściówce kable HDMI wystają z boku itd....
Jak kupować coś LED to tylko z LED-ami za matrycą ale to inna cena jest...
Jeśli tańszy polecam KDL-52V5500. Masz 5 lat gwarancji i TV który sobie bardzo chwalą użytkownicy. Do tego możesz np. podłączyć go do sieci na kompie zainstalować PS3 Media Server i strimować DivX-a z napisami. RMVB też działa
Anonymous - 21-10-2009, 19:11
LED-y sa na krawędzi matrycy tylko przez co dają tylko tyle że jest cienki-zgadza się:)
Dlatego polecam LC52LE700, warto zobaczyć ten telewizorek:)
Jeśli chodzi o tv do 5000tys w przekątnej 50-52" polecam internet, tam będzie nieco taniej.
Oczywiście wybrałbym plasmę:)
Anonymous - 21-10-2009, 20:54
Bastek77 napisał/a: | LC52LE700 |
nie ta liga cenowa
krzychu napisał/a: | ....ale w czym plazma jest lepsze według Ciebie? |
moze chodzi o czern, o sygnal SD, itd.
z tego co zauwazylem plazma jest tansza (o podobnych parametrach co LCD) ale o przekatnej 50"
Anonymous - 21-10-2009, 21:53
Plazma wypadla z rynku przez koszty produkcji, technologla LCD byla juz gotowa, gdy pojawily sie monitory, nie trzeba bylo modyfikowac calej fabryki, aby wyprodukowac TV. Plazma jest zdecydowanie trwalszym produktem niz LCD. Moge napisac od siebie ze posiadam sony 32" i jakos mnie nie powala, wszystko jest ok, jak sie oglada fullHD, ale z Divixem czy z sygnalem telewizyjnym, nie radzi sobie za dobrze. Redukcja zaklocen jest slaba, tak samo w dvix, nawet przy dobrym sygnale widac kwadraty, i wcale nie trzeba sie wpatrywac,przy 50" musi byc masakra. No i pilot, poprostu mnie dobija, obecnie szukam uniwersalnego bo szlag mnie trafia co dziennie. Zdecydowanie kolejnym TV bedzie samsung, ktory wrecz rewelacyjnie maskuje niedoskonalosci sygnalu, i obraz jest zdecydownie bardziej dynamiczny. Byc moze samsung oszukuje ale robi to rewelacyjne, nie interesuja mnie techniczne pierdy ,ktore w praktyce maja sie nijak.
Pozdrawiam powodzenia w poszukiwaniach
Koyocik - 22-10-2009, 12:46
krzychu napisał/a: | wszyscy czołowi producenci dawno zrezygnowali z tej technologi |
JVC, Pioneer, Panasonic, Hitachi, LG, Samsung, Philips.
Rozumiem, że to nie są czołowi producenci?
Mnie to lata, niech sobie każdy kupuje to, co mu ładniej "świeci", ale kłamać nie wolno
Anonymous - 22-10-2009, 13:13
Bastek77 napisał/a: | ktoś potrzebuje fachowej porady na temat tv, można do mnie napisać na pw:) |
napisz tutaj moze komus sie tez przyda, moze ktos tez bedzie szukac 52" TV, ale jesli niechcesz pisac na forum to napisz mi na pw co wybrac w cenie 5-6tys.
Anonymous - 22-10-2009, 15:09
Ok, więc nie kupisz nic lepszego do 5tys (oczywiście obecnie) od:
TXP50S10E, koszt na np. electroworld.pl
4543.00 PLN
podstawowe dane:
Pilot TAK
Zastosowane technologie
DVB-T informacje
Full HD informacje
X.v. colour informacje
3D Colour Managment informacje
Sub-Pixel Control informacje
24p Playback informacje
Filtr grzebieniowy 3D informacje
MPEG-4 informacje
Inne Kontrast dynamiczny: 2000000:1, Czas reakcji: 0.001 ms, 5.120 stopni gradacji kolorów, 400 Hz Sub-field, Double Scan 100 Hz, V-Real Pro 3
Tuner oraz:
a
Panel przedni TAK
Wejście S-Video TAK
Wejścia Euro TAK
Wyjście audio TAK
Wyjście słuchawkowe TAK
Zastosowane technologie
Karta pamięci SD informacje
HDMI informacje
Common Interface informacje
Component Video informacje
D-Sub informacje
Inne wejścia/wyjścia 3 x HDMI, Kompozytowe wejście wideo, Wejście audio (dla wideo), Wejście audio, Wyjście monitorowe PC, Cyfrowe wyjście audio
Fizyczne
krzychu - 22-10-2009, 18:28
Koyocik napisał/a: |
JVC, Pioneer, Panasonic, Hitachi, LG, Samsung, Philips.
|
Z tego co wiem to tylko Panasonic produkuje plazmy. A reszta kupuje chińskie matryce plazmowe i składa z tego tanie modele.
Manysh - nie porównuj starego Sony do nowego Samsunga. Pilot raczej sobie ludzie chwalą. Ciekawe skąd też bierzesz tego DivX-a bo jeśli np. z DVD to odtwarzacz ma słaby upscaling i TV już wtedy wiele nie robi bo ma odpowiednią rozdzielczość. Zresztą nowe Sony z BE3 są świetnie radzą ostatnio oglądałem z cikawości Epokę Lodowcową na 52 cale z 3m dało się oglądać a obraz mnie zaskoczył pozytywnie. Tylko że film był dostarczony przez PS3 Media Serwer przez sieci i wtedy TV sobie upscalował z rozdzielczości jaką ma divX do Full HD. A co do plazmy możesz mieć racje może nie opłacało się przestawiać fabryk itd. LCD się jeszcze nie wróciło taka historia jak najbardziej może być prawdziwa. Ale pisanie o trwałości matryc plazmowych to chyba trochę pojechałeś... A 2 przy podświetlaniu LED matryce plazmowe jeszcze przy wielkim boom ekologicznych są spisane na straty.
Bastek77 - tylko masz jeden problem Ty porównujesz specyfikację z neta, ja siedzę w tym biznesie.
arturro napisał/a: |
moze chodzi o czern, o sygnal SD, itd.
|
Przy sygnale SD wazniejsz jest elekotrnika niż sama matryca, a czerń jest już tak dobra (przy kontrastach 100 000:1 że powinno się pomijać ten parametr) Jak komuś mało podświetlanie LED ma ponad 1 mln do jednego i tam czerń jest naprawdę przy zagaszonym oświetleniu CZARNA.
każdy zdecyduje jak chce ja nie ma chęci nikogo przekonywać ani bić piany. Ale ktoś wyżej napisał niech kazdy sobie kupi to co mu ładnie świeci bo porównanie danych technicznych NAPRAWDĘ nie ma sensu każdy producent podaje je jak chce/jak mu lepiej wyszło itd.
Trik - 22-10-2009, 22:23
Jeszcze Sharp LC-52XL2E może nie nowy i od 5755 w Elektro.pl, ale po 37XL8E którego posiadam myslę że może być fajny
Anonymous - 22-10-2009, 23:01
Trik, masz bardzo dobry telewizor:) jednak trudno go już dostać, gdyż wyszedł z oferty Sharpa w połowie zeszłego roku. Obecnie dostępny na rynku(już od dłuższego czasu) jest
lc42DH77 . Wracając do tv do 5000tys. w przekątnej 50" wyraziłem już swoją opinię w przypadku ekranu 42" z Panasonica, moglibyśmy pozwolić sobie na kupno modelu G15 w tym przedziale cenowym(neo pdp) na V już może nie starczyć:)
karolgt - 08-11-2009, 03:15
czas na mnie;]
co sądzicie o takim modelu: TV LCD LC-42DH77E
Do 2 dni temu myślałem że tylko Samsung, albo Sony, chociaż sony jest jednak z reguły dużo droższe, więc pewnie by padło na samsunga, tak zresztą reklamowanego w MM. Ale tego Sharpa widziałem u kolegi, fullHD, do tego podłączona N-ka, Eurosport HD i jakiś tam mecz: obraz po prostu rewelacja. z 4-5 metrów również super. Jako że troche znam się na LCD ale monitorach, odrazu sprawdzałem w nim kąty - i co mnie bardzo zdziwiło, pod każdym kątem obraz był idealny, zero problemów.
Kolega mówił że troche sprawdzał i porównywał parametry aż w końcu wybrał tego Sharpa. Mnie przekonał jednym "całkowicie japoński"
a co sądzicie o tym konkretnie modelu? przeszukałem wątek pod kątem hasła "Sharp" i ktoś pisał że kupił model 46 cali i zadowolony
z tego co wiem ten model jeszcze pare miesięcy temu kosztował pod 6k a więc sporo.
narazie orientuje się w temacie. pomału przymierzając się do kupna. Nie wiem tylko czy 42 cale to nie będzie za dużo jak na mniej więcej 3 - 3,5m.
krzychu - 08-11-2009, 10:00
karolgt napisał/a: | Mnie przekonał jednym "całkowicie japoński"
|
W Niepołomicach koło Torunia składany jeśli mnie pamięć nie myli.
W porównaniu do niego KDL-40W5500 co prawda 2 cale mniejsze ale kontrast 2 razy większy i 2,5 raza dłuższa gwarancja a cena ta sama na półce w sklepie a nie w internecie. I naprawdę jeśli mówisz o Samsungu z LED-ami na krawędzi to nie jest to model warty zakupu.
cns80 - 08-11-2009, 11:00
karolgt napisał/a: | co sądzicie o takim modelu: TV LCD LC-42DH77E
| Teść właśnie to kupił. Niestety w porównaniu z poleconym mi przez krzychu Sony to ten Sharp jest bardzo kiepściutki. Słaby kontrast, Jasność i kolory też bez rewelacji. Do tego ma problemy i się wiesz przy przełączaniu z DVD na N-kę i trzeba go wyłączać z sieci żeby załapał N-kę, bo inaczej nie da się go przełączyć, chociaż na inne funkcje pilota reaguje.
Dla przypomnienia krzychu polecił mi KDL-40W4000.
Marino - 08-11-2009, 13:40
krzychu napisał/a: | Niepołomicach koło Torunia |
Łysomice kolega miał na myśli
mi osobiście bardzo podoba się linia Aquos Sharpa albo Ambilight Philipsa z podświetleniem, ale to tylko moja opinia. na zakup tv jeszcze mam trochę czasu.
Anonymous - 08-11-2009, 13:41
ja wczoraj tez kupilem, wybor padl na Samsunga PS50A656, dzieki wszystkim za pomoc
|
|
|