Nasze Miśki - "EVO byłem, ale przytyłem - Wasiowe O1T
W@sio - 25-12-2014, 20:42
mkm napisał/a: | Po co Wam rozpórka kielichów w aucie "terenowym"?
|
Dobrze, że użyłeś cudzysłowia, toż między Bogiem a prawdą Outlander to podniesione kombi Konstrukcja samonośna, ale faktycznie masz rację, przednie kielichy są dość mocno połączone ze ścianą grodziową i podłużnicami, więc jest dość sztywno i nawet nie zastanawiałem się nad rozpieraniem góry.
Zawieszenie w O1T jest w miarę sztywne, większość moich znajomych po pierwszej przejażdżce dziwi się, że SUV może tak sztywno siedzieć
lukash2212 - 25-12-2014, 22:07
Co fakt to fakt ta mała bestia jest sztywna jak niejedna osobówka nie jest ;D
macia - 25-12-2014, 22:26
Wasio nie chciałem tego pisać ale skoro mkm zaczął, to tylko przyklasnę. Przecież tam i tak plomby wypadają, zwłaszcza na 18" kołku. Dlatego zostań przy enkeju 17 i żadnych prętów pod maskę nie wkładaj, bo nie ma sensu. Chyba, że sponsorujesz pobliski zakład stomatologiczny
W@sio - 25-12-2014, 23:36
Na zimę mam Borbety Maciuś
macia - 25-12-2014, 23:39
Na zimę to lepiej grzańca wypij, albo pannę przytulaj mocno, taka moja rada. No chyba, że rozpórki wolisz
lukash2212 - 26-12-2014, 09:34
Na felgach wiekszych niz 17 komfort jazdy bedzie porownywalny do przejazdzki traktorem po orance
W@sio - 06-01-2015, 14:54
Dawno obiecany filmik poniżej, co prawda to nie onboard, ale zawsze coś na początek. Nie sugerujcie się dźwiękiem BOVa, bez obciążenia turbo nie pompuje powyżej ciśnienia atmosferycznego, więc tylko delikatnie syczy bov, pod obciążeniem dźwięk jest deko inny
Dodatkowo dorzuciłem scenę prezentującą FMIC i widok spod maski, oraz zegary
Enjoy
mkm - 06-01-2015, 15:58
W@sio, jest lepiej, ale etetyka jeszcze kuleje
Kup sobie coś do czyszczenia (Autosol, lub mój ulubiony Mothers do alu), filcową końcówkę na wiertarę i będzie lustro. Nie było miejsca, żeby jeszcze trochę łagodniej "zakręcić" przed puszką?
W@sio - 06-01-2015, 16:24
mkm napisał/a: | W@sio, jest lepiej, ale etetyka jeszcze kuleje
|
Najpiękniej nie jest, wiem, póki co miało działać, być pospawane w sylwestrowe popołudnie i przygotowane do remapowania. Na wiosnę popracuję nad estetyką całości
mkm napisał/a: | Kup sobie coś do czyszczenia (Autosol, lub mój ulubiony Mothers do alu), filcową końcówkę na wiertarę i będzie lustro. |
Dzięki za podpowiedź, wiosną wykorzystam Rury jak i końcówka są ze szczotkowanej stali kwasowej, próbowałem końcówkę ręcznie doprowadzić do większego połysku papierem ściernym, ale niewiele to dało, wiosną wyposażę się w tarcze na szlifierkę i powinno być lepiej, podobnie z tłumikiem, wygląda jak pordzewiały, a przecież jest funkiel nówka, podejrzewam, że to kwestia przegrzania stali przez producenta i da się to doczyścić jako tako
mkm napisał/a: | Nie było miejsca, żeby jeszcze trochę łagodniej "zakręcić" przed puszką? |
Niestety, puszka za długa, w serii również jest taki zawijas śmieszny, starałem się całość połączyć bez zbędnego wydłużania układu wydechowego i się jako tako udało
W@sio - 31-01-2015, 17:15
Kilka obserwacji po montażu tłumika komorowego:
- jest duuuużo ciszej, dźwięk bardziej basowy
- turbina mniej się rozkręca (pewnie przez opór tłumika komorowego w przepływie spalin) na przelocie doładowanie dochodziło do 1.3 bara, teraz jest seria 1.1 bara w peaku.
A teraz garść dobrych wiadomości - odłożyłem srebrniki i w przeciągu dwóch tygodni ogarnę remap. Zastanawiam się, czy wcześniej nie przerobić układu paliwowego (mocniejszej pompyi wtryskiwaczy... Myślę, że wynik w granicach 280 koni jest do osiągnięcia na obecnym setupie, ale nigdy nie wiadomo, czy układ zasilania w benzynę wyrobi. Mam parę dni by się zastanowić, ale proszę o Wasze opinie
staszq2 - 31-01-2015, 23:19
W@sio napisał/a: | Myślę, że wynik w granicach 280 koni jest do osiągnięcia |
Daj spokój bo żadne Audi S3 już się na ulicy nie pojawi
mkm - 01-02-2015, 13:24
W@sio, do jakiś zawodów się szykujesz, czy Wam za dużo obwodnic zrobili?
Nie przegnij
W@sio - 01-02-2015, 13:50
Trzeba parę osób nauczyć czym jest diamentowy 4g63t No i jest jeden waria w Izraelu, ktory zdłubał O1T na ponad 600 koni, więc wiele jeszcze przede mną
Poza tym zawsze marzyłem o tuningu przez duże Te, a że ten silnik jest mega rozwojowy to realizuję marzenia i pasję... No i chcę zbudować najmocniejsze O1T w Polsce
staszq2 - 01-02-2015, 14:39
W@sio napisał/a: | chcę zbudować najmocniejsze O1T w Polsce |
To tegoż też Ci życzę
W@sio - 05-02-2015, 20:21
No to wtryskiwacze (560ccm) i pompa paliwa z EVO VIII zamówione... jak tak dalej pójdzie to zostanie turbina i wałki i będzie motorownia żywcem z Evki wyjęta... eeeee makarena
|
|
|